18 °C Budapest
Automotive Sale Business. Dealership Lot. Brand New Cars For Sale.

Egyre kilátástalanabb a magyar autóvásárlók helyzete: csúnyán ráfizethet, aki most kivár

2022. szeptember 25. 13:02

Egyre nagyobb méreteket ölt az autóhiány Németországban, ami közvetetten a magyar piacra is jelentős hatást gyakorol. Egy friss elemzés szerint a kinti autóárak majdnem 20 százalékot emelkedtek néhány év leforgása alatt, de ami mégnagyobb gond, hogy a gyártók már szinte alig árulnak olcsóbb, alacsonyabb felszereltségű autókat, ami nehéz helyzetbe hozza azokat a vásárlókat, akik szerényebben extrázott, de új autót keresnek. Így ők nem is cserélik le olyan gyakran az autóikat, mint régen, ami meglátszik a használtpiacon, és a magyar importon is.

Egyre gyakrabban emelnek áraikon az autógyártók - derült ki az ADAC összesítéséből. A német autóklub szerint bár nem újkeletű jelenség, hogy drágulnak az új gépkocsik, de ameddig korábban egy-két alkalommal írták át az árcédulákat évente, addig mostanra már gyakorlatilag negyedévenként drágulnak a személygépjárművek.

Az elemzésükben megjegyzik, hogy bár a recessziós félelmek és a többi gazdasági nehézség aggodalmra adhat okot, de az autóipar rekordnyereséggel működik. Mindez nem azért van, mert több autót adnának el, sokkal inkább a már említett áremelések miatt.

A piaci elemzésükből kiderült, hogy a Németországban kínált összes modell és felszereltségváltozat átlagára a 2017-es 44 908 euróról 2022 júliusára 53 525 euróra emelkedett. Ez 19 százalékos növekedést jelent 5 év alatt, és az ADAC szerint a német inflációnak is ez lehet a hajtómotorja.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

A szakértők szerint a haború okozta alapanyagellátási problémák, ileltve a hosszas szállítási idők is hiánycikké tették az új autókat. Ennek eredményeként a gyártók eladást ösztönző kedvezményeket sem adnak:

ezzel a vásárlókat duplán büntetik: hosszabb várakozási idővel, illetve magasabb árakkal

- állapították meg. Emellett egyes gyártók egyszerűen már nem kínálják az olcsó modellváltozatokat - vagyis olyanokat, amelyek alacsonyabb felszereltséggel és gyengébb motorral rendelkeznek. Ehelyett az iparág a nyereséges verziókra és a magasabb haszonkulcsokkal eladható modellekre összpontosít. Így pedig egyre nehezebb dolga van azoknak az autóvásárlóknak, akik "kevesebbel" is megelégednének, de mindenképpen új autót szeretnének.

Ennek egyébként nem lehet oka a félvezetők hiánya, mert különösen a drágább, jól felszerelt modellekben lényegesen több van belőlük, mint az olcsóbb verziókban

- húzták alá a szakemberek. Elképesztő drágulást figyeltek meg az elektromos autóknál is: a legkelendőbb, legkisebb modellek ára 2017 óta 44 százalékkal emelkedett, és ahogyan haladunk feljebb a méretkategóriákban, úgy lesz egyre kisebb mértékű a drágulás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében a német autóklub szerint is egyre szűkül azok köre, akik új autót engedhetnek meg maguknak az országban, ezért a szervezet arra szólította fel az autógyárakat, hogy gondolják újra árpolitikájukat, mert "a mobilitás nem válhat a magasabb jövedelműek kiváltságává."

Magyarországra is begyűrűzött az autóhiány

Már januárban lehetett hallani problémákról a német autópiacon (pedig akkor még sehol sem volt a háború), és mivel a hazánkba érkező használt autók többsége Németországból származik, így ez a magyar piacra is hatással van.

Nagyon sok használtautó hiányzik a piacról, mert a német jellemzően megveszi az újat, pár évig használja, aztán visszamegy az autószalonba, beviszi a régit, kihozza az újat. Ám így, hogy kevesebbszer cserélik a kocsikat, azok a kereskedők, akik felvásárolják az autóházaktól ezeket a beszámított autókat, egyszerűen nem tudnak mit megvenni

- magyarázta korábbi interjúnkban Kroneraff István, akit a YouTube-ról, és a különböző médiafelületekről is Becsületesnepper néven ismerhetünk. A másik jelenség, amit megfigyelt, hogy a németek a „hazai” márkákból a kezdenek átülni a koreai és a japán autókba. Ami pedig Németországban népszerű, és a kereskedők el tudják adni belpiacon drágábban, annak fel fog menni az ára nálunk is - tette hozzá.

A háborús helyzet igencsak mély nyomot hagy a magyar autópiacon: ennek kapcsán korábban Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója kérdésünkre kifejtette, a használtautók importjának és a belföldi adásvételek bővülésenek egyik fő oka, hogy az autógyártók alkatrészhiány miatt nem képesek kielégíteni a piaci keresletet, melynek egy része így a használtautó-piacokra áramlik. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az új autók hiánya miatt 2021 végére 15 évre nőtt a hazai autópark átlagéletkora. A használtimport túlsúlya idén tovább ronthatja ezt az értéket.

Katona Mátyás, a használtautó.hu szakértője is kifejtette, hogy egyre jobban érzékelhető az autóhiány: nem egy modellnél láthatunk 1 éves szállítási időt, de egy-egy népszerűbb széria kapcsán akár a másfél éves is előfordul, így egyre több vásárló fordul a használt autók felé. Hozzátette: mivel a chiphiány és az ukrajnai háború által fokozott ellátási nehézségek az elemzők szerint még évekig tartanak, a hiány minden jel szerint tartósan velünk marad, ez pedig az ugyancsak véges, elsősorban a fiatal példányok között foghíjas használtautó-piac felé tereli a vásárlókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm