Man fueling car with bio diesel pump in garage.

Egyre többen váltanának ilyen üzemanyagra: megúszható vele a válság?

2022. április 17. 18:12

Magyarország az Európai Unióhoz, valamint a világ számos fejlett gazdasági térségéhez hasonlóan évtizedek óta sikeresen alkalmazza a közlekedésben a biokomponenseket. Ezek a helyi alapanyagból készülő, helyben előállított oktánszámemelő adalékok a közlekedéshez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) csökkentésének legolcsóbb eszközei.

Élve az EN228 üzemanyagszabvány adta lehetőséggel a Magyar Kormány 2020. január elsejével vezette be az 95-ös üzemanyagkategóriában az E5 – 5% helyett a magasabb, E10 – 10%-ot nem meghaladó bioüzemanyag-tartalmú üzemanyagot. Ennek értelmében a helyben előállított biokomponenst az olajfinomítóban keverik be a fosszilis olajból készülő üzemanyagokba és így szállítják ki azt a kúthálózatokba. Mivel a bioüzemanyagok nem kőolajból, hanem megújuló eredetű alapanyagokból készülnek, a felhasznált mennyiségük csökkenti Magyarország olajimport-függőségét.

A tavalyi belföldi benzin- és gázolajfelhasználás mennyiségét alapul véve, a két üzemanyagtípusba itthon bekervert és felhasznált bioetanol- és biodízel komponenseknek köszönhetően éves szinten nagyságrendileg félmillió tonna kőolaj behozatala vált szükségtelenné. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben megszűnne a bioüzemanyag hazai, kötelező bekeverése, úgy a hiányzó részt kőolajjal kellene pótolni, ami közvetlenül megnövelné Magyarország kőolajimport-igényét.

Jelen helyzetben az ellátásbiztonság mellett kiemelt szerepe van az áraknak. Az elmúlt 6 hónapban a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan rendkívüli áremelkedés volt megfigyelhető az üzemanyagok kapcsán is, így Magyarországon hatósági árszabályozás lépett életbe. Ugyanebben az időszakban a hazai előállítású bioetanol árszintje stabil maradt. A kötelező bioüzemanyag-bekeverésnek köszönhetően, az emelkedő fosszilis árak mellett a biokomponensek árstabilizáló szerepet töltenek be, amely fontos eszköz a fogyasztói árak kontrollálása tekintetében. Ezt bizonyítja, hogy – többek között – az Egyesült Államok is a saját fogyasztói és belföldi gazdasága érdekében a bekeverési arány további növelését fontolgatja, hogy csökkentse a kutakon az üzemanyagárakat.

Mindemellett, az etanol és biodízel előállítása nélkül nem keletkeznének magas hozzáadott értékű, mással nem helyettesíthető társtermékek sem. Minden tonna előállított bioüzemanyag mellett 1 tonna GMO-mentes állati fehérjetakarmány is keletkezik, amely jelentős takarmánypiaci pozíció és potenciál Magyarország számára; ezzel a hazai és Európai Unió-s fehérjeimportfüggőség csökken, ami kedvező helyzetbe hozza az állattartókat és a takarmányalapanyag-felhasználókat egyaránt. Ezen kívül a biofinomítók további élelmiszer-, takarmány-, vegyi-, gyógyszer- és papíripari alapanyagokat, összetevőket, alacsony ÜHG-kibocsátású metanolt, glicerint, olajat, biogázt és szerves talajjavítót is előállítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minél több terméket állít elő egy ország a határain belül saját forrásból, annál függetlenebb lesz a külső tényezőktől, és ez a megállapítás különösen igaz a hazai biofinomító iparra, ahol a hazai alapanyagokból előállított termékek széles köre és mennyisége olyan erős és állandó ágazati szinergiákat hozott létre a gazdaság különböző területei és szereplői között, amelyek szorosan függenek egymástól, de egyben kölcsönösen erősítik is egymást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem