13 °C Budapest

Sonka, tojás, csoki: a drágább termék tényleg mindig jobb is?

2018. március 27. 10:30

A napokban a magyar vásárlók megrohamozzák a boltokat: ismét a sonka, a tojás és a csokoládé lesz a sláger, amiből a kereskedők közül sokan már hetekkel ezelőtt elindították a húsvéti akciókat. De vajon lehet ilyenkor egyszerre spórolni és igazán jókat enni? És mi a helyzet a csokoládéval: tényleg mindig a drágábbat érdemes választani? Nem feltétlenül rossz az, aminek kedvező az ára, de az ünnepi időszak előtt különösen fontos, hogy jól megnézzük, mit veszünk meg.

A húsvét az év első olyan ünnepe, amely jelentősen megnöveli az élelmiszervásárlásokat. A magyarok láthatóan ragaszkodnak a hagyományokhoz: a Nielsen legutóbbi felmérése szerint a sonka kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 7 milliárd forintot 2016 március-áprilisában. Persze édességek nélkül sincs ünnep: a szezonban 744 tonna csokitojást, -nyulat és egyéb ünnepi finomságot vásárolnak fel a magyarok, összesen 3,5 milliárd forint értékben. Ezek a termékek mindenhol elérhetőek lesznek a következő másfél hétben a kisboltoktól kezdve a hipermarketekig, de persze különböző áron és különböző minőségben. Most adunk egy kis segítséget a nagy húsvéti bevásárláshoz azoknak, akik valódi minőséget szeretnének, de a lehető legjobb áron.

Előretörnek a diszkontláncok

A húsvéti bevásárlás fő helyszínei korábban a piacok voltak, elsősorban az ott elérhető minőségi hústermékek és a termelőktől vásárolható tojás miatt.

Mára azonban más irányba tolódik a bevásárlás: a magyar vásárlók a húsvéti termékek háromnegyedét diszkontokban, illetve szuper- és hipermarketekben szerzik be.

A húsvéti édességek teljes forgalmából a hipermarketek részaránya 50% körül mozog, a diszkontok mutatója 25%, a legkisebb arányt pedig az önálló kisboltok és a drogériák teszik ki, 1-2%-os aránnyal.

A vásárlási szokások változásához az is hozzájárul, hogy a diszkontláncok kifejezetten kedvező ár-érték arányban kínálják a hagyományos húsvéti termékeket, ráadásul minden elérhető egy helyen.

A minőség terén sem kell kompromisszumot kötni, hiszen a külföldi láncoknál is prioritás a friss hazai termékek biztosítása a magyar beszállítókon keresztül: a Lidl például arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy hazai áruházaiban több mint 60% a magyar termékek aránya.

A legtöbb hazai üzlet a nagypéntek előtti csütörtökön, illetve szombaton is várja a vásárlókat, többen hosszabbított nyitva tartással. Természetesen mindenhol számos kedvezménnyel lesznek elérhetőek a húsvéti ünnep legfelkapottabb termékei: a sonka, a tojás és a csokoládé, valamint a torma és a friss zöldségek. De hogyan találjuk a rengeteg szépen becsomagolt termék és a vonzó akciók sora között a jó minőséget?

Mire figyelj a vásárlásnál?

1) Sonka

Kezdjük a sonkával, hiszen ez a legfontosabb húsvéti termék. Ennek a beszerzése még a rutinos sonkavásárlóknak is kihívás lehet, hiszen ilyenkor megszaporodnak például az olyan hagyományos parasztsonkának nevezett termékek, amelyek valójában nem a több hónapos érlelésnek, hanem az ízfokozóknak és a víznek köszönhetik állagukat. Persze nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, és megkóstolni sincs lehetőség, de sokat segít a csomagoláson található címke, amelynek nemcsak a termék összetevőiről, hanem a felhasználás módjáról is tájékoztatást kell adnia.

A címkének a következő információkat kell tartalmaznia:

  • a termék milyen állat mely testtájának (comb, lapocka) húsából készült;
  • az előkészítés módja (darabolt vagy kötözött);
  • a hőkezelés módja (nyers vagy főtt);
  • nyers sonkák esetén, hogy a termék nyersen, főzve vagy sütve fogyasztható.

Érdemes arra is figyelni, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készült a termék, illetve hogy füstölt vagy füstölt ízű kifejezés szerepel-e a csomagoláson. A Nébih szerint a hagyományos sonka-ízélményt keresőknek nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása, utóbbinál például a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe.

A kötözött sonkáknál is előfordulhat, hogy a szép külső gyenge minőséget takar, ezért aki biztosra akar menni, annak olyan termékeket érdemes keresni, amelyeket félbe vágva zsugorfóliáztak, mert a metszet sokat elárul a sonkáról. Nemcsak a zsírtartalom válik láthatóvá, hanem az is, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk, hiszen a jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, véraláfutások nélkül. Érdemes ellenőrizni a lejárati időt is, illetve fontos, hogy ha a vákuumcsomagolás sérült, ne vegyük meg az árut, mert nem tudhatjuk, mikor nyílt ki a légmentesen záródó zacskó, így a hús szavatosságát sem lehet meghatározni.

Ennyibe kerülnek sonkák (per kilogramm)
  • Hagyományosan füstölt, darabolt comb: 1790 forint
  • Hátsó csülök: 1490 forint
  • Békebeli füstölt kötözött lapocka (Pick): 2490 forint
  • Pulyka alsócomb: 1190 forint
  • Pulyka kötözött sonka: 1590 forint
  • Füstölt sertéstarja: 1790 forint
Forrás: Lidl

2) Tojás

Az ár a tojás esetében különösen érzékeny kérdés lehet az idei évben az elmúlt időszak drasztikus drágulása miatt. Tavaly decemberben 10 darab tojás átlagosan 544 forintba került, ami a megelőző év decemberéhez viszonyítva 40%-os áremelkedést jelentett a KSH szerint. Akár darabonkénti 60 forintos tojásárakkal is találkozhattak a vásárlók a boltokban, de az év elején végre megindult a csökkenés. A mostani 40-45 forint körüli darabár valószínűleg a húsvét közeledtével sem változik jelentősen. Az ár megítélésénél azonban érdemes azt is számításba venni, hogy milyen méretű (S, M vagy L) termékekről van szó.

Mint minden húsvéti árunál, a tojásnál is érdemes odafigyelni a fogyaszthatósági időre, főleg ha nem egyszerre tervezzük felhasználni a megvásárolt mennyiséget. Emellett fontos, hogy csak tiszta, friss és ép tojást vásároljunk, de ezenkívül is van még néhány jellemző, amit nem árt ellenőrizni.

A termékekre nyomott kód első számjele a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők. Érdemes a húsvéti időszakban is olyan kereskedőnél vagy üzletben vásárolni, amelyben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele.

3) Csokoládé

A csokoládényúl és -tojás a húsvéti ünnep legnépszerűbb édességei, de érdemes óvatosnak lenni, mert nem minden csoki, ami annak látszik, vagy amit annak neveznek. A csillogó csomagoláson látható feliratot se vegyük készpénznek, mert az is megtévesztő lehet: ehelyett mindig a csomagolásra ragasztott címkét vegyük figyelembe. Ahhoz, hogy a termék kiérdemelhesse a csoki megnevezést, meghatározott mennyiségű kakaó-szárazanyagot (kakaómasszát, kakaóport és kakaóvajat) kell tartalmaznia:

  • Étcsokoládé esetén legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek, amiből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
  • Tejcsokoládé esetén legalább 25% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.

Hasznos információ lehet még, hogy az összetevőket mennyiségileg csökkenő sorrendben tüntetik fel a címkéken, tehát amiből a legtöbb van, az szerepel az elején. Érdemes a magasabb kakaótartalmú csokit választani, ugyanis a kakaós bevonóknak nemcsak a kakaótartalmuk alacsonyabb, hanem több transz-zsírsavat tartalmaznak, amelyek nagyobb mennyiségben komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ha ajándékba vásárolunk csokit, és nem szeretnénk sokat költeni, akkor válasszunk inkább kisebb kiszerelést, de a jó minőségű édességből. Az összetevők listáján kívül van még néhány egyszerű dolog is, ami garantálja a jó minőséget: például több gyártó a közkedvelt csokoládéjából figurát is készít, azonos márkanév alatt pedig az összetétel is azonos.

+1) Vigyázz az akciókkal

Az üzletekben március elejétől fokozatosan megjelentek a kifejezetten húsvétra szánt termékek, és sokan meghirdették az első húsvéti akciókat is. Természetesen érdemes ezeket kihasználni, de ezen a téren is találkozhatunk megtévesztő gyakorlatokkal, ezért érdemes résen lenni. Különösen a "+25% ingyen", illetve a "2+1 ajándék" típusú akcióknál ajánlott meggyőzödni arról, hogy az ajándékba ígért termék valóban ingyen van. Gyakori promóciós csapda ugyanis, hogy ilyenkor az ajándéktermék árát is tartalmazza a kedvezményesnek kikiáltott ár. Valószínű, hogy ha mindent ellenőrzünk, akkor a bevásárlás hosszabb ideig fog tartani, de a pénztárcánkat óvjuk azzal, ha körültekintően vásárolunk.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem