2021. március 1. hétfő Albin

Síelni mennél? Súlyos tízezreket bukhatsz, ha erre nem figyelsz


Felmérések szerint Magyarországon valamivel több mint 550 ezer ember síel az évnek ebben a szakában. Sőt egyre többen vannak azok, akik a hóhoz köthető extrém sportokat választják hobbiul. Ezek azonban nem olcsó mulatságok, így ha te is kacérkodnál a csúszással vagy már bőven a függője vagy, de lenne mit fejleszteni a felszereléseden és lökést adni a közösségi média felületednek, akkor bőven van hová tenni a pénzed. Mutatjuk is, hogy merre felé indulj.

A magyarországi síelők 90 százaléka megy el külföldre, hogy hódolni tudjon szenvedélyének, így csupán 10 százaléknyian vannak azok, akik a hazai sípályákat keresik fel. A Pénzcentrum korábban már beszámolt arról, hogy utazási irodák segítségével mennyiből jön ki egy-egy külföldi út. Kutatásaink alapján Ausztria, Franciaország és Szlovákia a magyarok kedvenc külföldi célpontja, és a sportolni vágyók általában a 4-5 éjszakás turnust keresik. Sokan vannak azonban azok is, akik egy egész hetet is simán rászánnak a szórakozásra. 

Manapság ugyanakkor már az itthon maradtak is örülhetnek, hiszen már több olyan pálya is található hazánkban, amik a megfelelő hóágyúzás miatt alternatívát nyújthatnak a külföldi tereppel szemben. 

Az utazási költségek persze tetemes hányadát adják a síelni vágyóknak, azonban koránt sem csak ezzel a kiadással kell számolnia annak, aki csúszni szeretne. Ennek apropóján pedig megnéztük, merre érdemes elindulnia egy már jól felszerelt síelőnek / snowboardosnak, valamint egy teljesen amatőrnek. 

Ha már minden felszerelés adott

Mint minden profi sportként is űzhető tevékenység, a síelés és a snowboardozás is megannyi megvásárolható kiegészítővel rendelkezik. Így azok, akik tisztában vannak preferenciáikkal és pontosan tudják mi, merre, hány méter, azoknak nehéz újat mondani. Már, ami a síléceket és kötések illeti. Az elektronikus kütyük egyre nagyobb térhódításával ugyanakkor egy teljesen új világ nyílik meg a télisportok szerelmesei előtt. Hiszen sokan már közvetlenül a pályáról megmutathatják teljesítményüket.

Nekik lehet jó választás a Samsung idén piacra dobott 4K videofelvételre képes Gear 360-as kamerája, aminek segítségével különleges felvételek készíthetők. A bárki tenyerében elférő készüléken egyébként külön kijelző is található, így úgy is indíthatunk felvételeket vele, hogy mobiltelefonunk nincs a közelben. Aztán már gyűjthetjük is a lájkokat.

Ha pedig már elkészültek a 360 fokos panoráma felvételek, akkor azokat eddig soha nem látott valósághűen vissza lehet adni azoknak, akik például nem lehettek ott velünk. A virtuális és kiterjesztett valóságok lehetőségei ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tudományos technológiában, és bár a fejlesztések mondhatni még gyerekcipőben járnak, azért már így is bőven leesik az állunk egy-egy jobban sikerült próbálkozás után.

A Samsung Gear VR, virtuális szemüveg például egy ilyen túrára ad lehetőséget. A cég legújabb fejlesztése, Samsung okostelefonokat felhasználva képes az azokban futtatott játékok vagy videók kiterjesztésére, azaz az élményt úgymond kézzelfoghatóvá tenni, hogy aztán csak ringatózzanak majd a fejek. 

Simán jó a bérlés

Ha kezdőként vágnál bele a síelés rejtelmeibe, akkor a legkülönbözőbb ajánlások is egyet értenek abban, hogy az első néhány alkalom előtt ne kezdj bele a felszerelések durva felvásárlásába. Ez azt jelenti, hogy az utazási és szállás költségekhez egyszerűen csak csapd hozzá a sípályákon igényelhető eszközbérléseket, hiszen azok bőven olcsóbban kijönnek, mint a felszerelés vásárlás. Ez a számokban azt jelenti, hogy addig amíg nem tervezel évente minimum 8-12 sízési napot, addig egyáltalán nem éri meg a beruházás. Arra azonban készülj, hogy ezekkel az alacsony csúszási számokkal is jónéhány év kell ahhoz, hogy az eszközeid megtérüljenek. 

Ha tehát nem vagy biztos a dolgodban először mindenképp bérelj.

Ha már nagyjából látod, hogy mire számíthatsz és érzed azt is, hogy mi az, ami kényelmes és mi az, ami egyáltalán nem. Akkor elkezdhetsz kacérkodni egy saját garnitúra összeállításán. Mindenez a megfelelő ruházat kiválasztásánál kezdődik. Síeléshez és snowboardozáshoz különösen ajánlott egy jó kabát, megfelelő aláöltözők és persze sapka, kesztyű, zokni. Ezek a tárgyak persze óriási szórásban mozognak, amik az árakat illeti, de egy kezdőnek bőven elég például egy 5000 mm-es vízállóságú kabát és nadrág, amikből egy jobb minőséget már 30-40 ezerből be lehet szerezni. Nagyjából ugyanennyibe kerül egy belépő szintű síbakancs is. 

A ruházat mellett természetesen legfontosabb a felszerelés. Síléceket például találhatunk 20 ezerért, de akár 200-ért is. Ugyanez a helyzet a snowboardokkal is, bár ezeknél talán valamivel kisebb az olló. Síbotokat persze már 5-6 ezer forintos áron is bőven találhatunk, ám ezek árai is könnyen duplázódhatnak vagy akár trillázódhatnak is. Minden lehetséges kiegészítőt figyelembe véve egy kezdő szett valahol száz ezer forint elején kezdődik, így matematikai számításokat elvégezve könnyen kiszámolhatjuk, hogy mikor és milyen felszereléseket éri meg beszereznünk, akkor ha a közkedvelt téli sportok valamelyike megdobogtatta a szívünk.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked