2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Bréking! A kormány elhalaszthatja a bankszámlák zárolását

  • Portfolio
  • 2019. június 20. csütörtök 12:06

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását - mondja Gyulyás Gergely Miniszterelenköséget vezető miniszter.

Június 27-én sok banki ügyfelet érhet meglepetés: könnyen előfordulhat, hogy nem fognak hozzáférni a bankszámlájukhoz, nem tudnak átutalni, kártyával fizetni mindaddig, míg a bankjuk el nem végzi a teljes körű átvilágításukat - írja a Portfolio. Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor most egy új húrt pendített meg ezzel kapcsolatban, mint elmondta: Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását.

Gulyás azt is hozzátette, mindössze egy rendeletmódosításra van szükség, de nem ennyire egyszerű a helyzet.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló szabályozás határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt rendelet, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

Ha valóban kitolják a határidőt, akkor azzal valószínűleg kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, ugyanakkor mire a lassan működő EU-s gépezet bármiféle szankciót kiszabna, jó eséllyel már régen teljesítenék a bankok és az ügyfelek az uniós elvárást. Még múlt héten kérdeztük a Pénzügyminisztériumot arról, a határidő eltolása lehetséges-e, de választ nem kaptunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk