Buyer takes sunflower oil from the shelf in the store

Hiába a kötelező akciók: durván megdrágulhat az étolaj, cukor, hús augusztustól a boltokban

2023. július 9. 19:25

30-40 százalékkal drágulhat az étolaj az árstop kivezetése után, de a csirkemell és a sertéscomb kilónkéni ára is emelkedni fog 500-600 forinttal Raskó György szerint. Az agrárközgazdász úgy látja, a cukor még az olajnál is nagyobb mértékben drágulhat, a burgonya pedig már sosem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtt volt.

A tojás várhatóan nem drágul az árstop augusztusi kivezetésével, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly - mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak. Ő úgy számol, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával megugorhat, ha nem kezdik akciózni őket a boltok augusztustól.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

- fogalmazott Raskó György. Hozzátette, az augusztustól érvényes kötelező akciózás a kisboltokra nem vonatkozik, így a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése. A vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem