8 °C Budapest
Customer hoarding paper towels during the coronavirus crisis in Germany

Mégis hová szállnak még el az árak? Már a németeknél is olcsóbb a bevásárlás, mint egy magyar diszkontban

2023. január 18. 08:33

Külföldre költözött magyar családokat kértek meg az RTL műsorában, hogy vásároljanak be ugyanazokból a termékekből ugyanakkora mennyiségben, majd az árakat összehasonlították az itteniekkel. A bérkülönbségek és az elszabaduló infláció miatt a magyar családok már dupla annyit költhetnek a keresetükből élelmiszerre, mint a Nyugat-Európában élők. 

Fél kiló csirkemellet, egy 200 grammos vajat, egy csomag spagettit, egy liter 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet és tíz tojást vásároltak a műsorban Nyugat-Európában. A drágulás Hollandiában is érezhető, de az embereket nem foglalkoztatja úgy, mint itthon, nem állandó téma. Angliába a drágulás "észrevehető valamennyire, de nem számottevő”, ahol az árak szintén nem igazán foglalkoztatják az embereket, nem szokott beszédtéma lenni. Németországban is többe kerülnek az élelmiszerek, de az itteni drágulás mértékét megdöbbentő volt látnia a kiköltözött magyaroknak.

A bevásárlás Hollandiában volt a legdrágább, átszámítva 4643 forint. Az angol bevásárlás volt a második legdrágább: 4410 forint. A magyarországi bevásárlás 4176 forintba került. A németországi diszkont volt a legolcsóbb: a megadott öt termékért kevesebb mit 10 eurót, átszámítva 3811 forintot kellett fizetni. Amiben viszont óriási az eltérés: a fizetés, amiből ki kell gazdálkodni a bevásárlást.

Nyugat-Európában kétszeres-háromszoros bérek vannak a magyarországiakhoz képest. Tehát emiatt vannak kedvezőbb helyzetben Németországban vagy Hollandiában az emberek. Ezért nem rázta meg őket annyira ez az élelmiszer-áremelkedés, ami egyébként ott nem is volt olyan magas, mint Magyarországon

– magyarázza Hornyák József, a Portfolio elemzője, aki szerint a bérkülönbségeket és az elszabadult inflációt figyelembe véve a magyar családok arányaiban drasztikusan többet költenek élelmiszerre, mint a nyugat-európaiak. A magyarok a jövedelmükből dupla annyit fordíthatnak kizárólag élelmiszer-fogyasztásra, mint a fejlett nyugat-európai országokban élő emberek.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció, de ha csak az élelmiszerárakat nézzük, világrekorderek vagyunk. „Beleférünk a világ tíz leggyorsabban növekvő országába. Itt olyan országok vannak, mint Venezuela, Argentína vagy Törökország, örök inflációs bajnokok.” A szakértő szerint az infláció már jóval az ukrajnai háború előtt elszabadult, nem kis részben a kormány intézkedései – például a boltokra kivetett különadók és a választások előtti osztogatás – miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen volt az SZJA-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a fegyverpénz. Tehát plusz pénzt kaptak az emberek, amit elkölthettek a boltokban. A vállalatok pedig úgy érezték, hogy emelhetik nyugodtan az árakat, hiszen van kereslet

- mondta, hozzátéve: aztán jött a rekordgyenge forint, és az összes importtermék drágult. A szakértő szerint a hatósági árak növelik az inflációt. „Az ástopon végső soron kétszer veszítenek a fogyasztók. A hatósági áras termékeken keletkező veszteséget szétosztják más termékekre, kenyérre, sajtra, kiflire, más termékekre. Az árstopok eltörlése után a hatósági áras termékek ára fel fog menni a piaci árra. De azoknak a termékeknek az árát, amikre szétosztották a veszteséget, már nem fogják csökkenteni” – magyarázza. 

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem