Janos Arany sculpture and National Museum, Budapest, Hungary

Újabb intézmények sora kénytelen bezárni a télre: képtelenség kifizetni a rezsijüket

2022. október 21. 08:32

A rezsiköltségek emelkedése miatt óriási bajban vannak a múzeumok: a korábbi hatszorosába is kerülhet az áram- és gázfogyasztásuk, ráadásul jövőre még durvább lehet a helyzet – írja a növekedés.hu.

A Magyar Természettudományi Múzeum már június közepén bejelentette, hogy idén télen hétfőn, kedden és szerdán zárva tartanak az energiaköltségek csökkentésére.EGyelőre úgy éz ki, higy a kisebb múzeumok kénytelen lesznek telejsen zárva tartani a fűtési a szezonban, például a Soproni Múzeum. a Központi Bányászati Múzeum, és a Macskakő Gyermekmúzeum is bezárta kapuit. Szentendrén az önkormányzat hasonló döntést hozott, november 1-től zárva tart a Ferenczy Múzeumi Centrum összes kiállítóhelye, sőt a Múzeumok Őszi Fesztiváljának november 1. utáni programjait is törölték. 

A nagy múzeumok sem ússzák meg a rezsiemelést: november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart. A lapértesülések szerint az áramért idén a vart összeg több mint hatszorosát kell kifizetnie, mint egy évvel korábban, és a gáz ára is durván megemelkedett. Még rosszabb lesz a 2023-as év, amikor egymilliárd forint fölé is felkúszhatnak a Nemzeti Múzeum rezsiszámlái. A turisztikai szempontból frekventált tóparti és Balaton-közeli múzeumokat, képtárakat, látogatóközpontokat is sújtja az energiaválság, azonban a legtöbb hely télen se zárja be kapuit, vagy csökkenti drasztikusan nyitva tartását a balatoni régióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53