14 °C Budapest
Janos Arany sculpture and National Museum, Budapest, Hungary

Újabb intézmények sora kénytelen bezárni a télre: képtelenség kifizetni a rezsijüket

2022. október 21. 08:32

A rezsiköltségek emelkedése miatt óriási bajban vannak a múzeumok: a korábbi hatszorosába is kerülhet az áram- és gázfogyasztásuk, ráadásul jövőre még durvább lehet a helyzet – írja a növekedés.hu.

A Magyar Természettudományi Múzeum már június közepén bejelentette, hogy idén télen hétfőn, kedden és szerdán zárva tartanak az energiaköltségek csökkentésére.EGyelőre úgy éz ki, higy a kisebb múzeumok kénytelen lesznek telejsen zárva tartani a fűtési a szezonban, például a Soproni Múzeum. a Központi Bányászati Múzeum, és a Macskakő Gyermekmúzeum is bezárta kapuit. Szentendrén az önkormányzat hasonló döntést hozott, november 1-től zárva tart a Ferenczy Múzeumi Centrum összes kiállítóhelye, sőt a Múzeumok Őszi Fesztiváljának november 1. utáni programjait is törölték. 

A nagy múzeumok sem ússzák meg a rezsiemelést: november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart. A lapértesülések szerint az áramért idén a vart összeg több mint hatszorosát kell kifizetnie, mint egy évvel korábban, és a gáz ára is durván megemelkedett. Még rosszabb lesz a 2023-as év, amikor egymilliárd forint fölé is felkúszhatnak a Nemzeti Múzeum rezsiszámlái. A turisztikai szempontból frekventált tóparti és Balaton-közeli múzeumokat, képtárakat, látogatóközpontokat is sújtja az energiaválság, azonban a legtöbb hely télen se zárja be kapuit, vagy csökkenti drasztikusan nyitva tartását a balatoni régióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem