11 °C Budapest
credit card payment service. Customer paying for order of cheese in grocery shop.Credit card payment service The customer pays to order cheese in the pharmacy.

Rengeteg magyar már csak így fizet külföldön is: sőt, már a külföldiek is így fizetnek nálunk

2022. szeptember 19. 17:02

Az elektronikus fizetés volumene ugrásszerűen nőtt, míg az infrastruktúra kismértékben bővült az április-júliusi időszakban. A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái alapján az év első három hónapjához hasonlóan ismét jelentős mértékben emelkedett a bel- és külföldi kártyás vásárlások száma és értéke is, amiben a turizmus élénkülése és az infláció is szerepet játszott.

Negyedévről negyedévre 16 százalékkal, 2021 azonos időszakával összehasonlítva pedig 29 százalékkal nőtt április és július között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított tranzakciók száma. A Magyar Nemzeti Bank 2022. második negyedévére vonatkozó statisztikái alapján a közel 364 millió belföldi kártyás vásárlás értéke átlépte a 3000 milliárd forintot, ami éves összehasonlításban 31 százalékos bővülést jelent.

Az elektronikus fizetési megoldások töretlen népszerűségéről árulkodik, hogy a kártyás tranzakciók kétszámjegyű növekedése mellett a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal kezdeményezett belföldi készpénzfelvételek darabszáma a tavalyi év azonos időszakához képest csupán 3, összege pedig csak 8 százalékkal emelkedett 2300 milliárd forintra.

A turizmus élénküléséről tanúskodik, hogy a hazai kibocsátású kártyákkal külföldön lebonyolított vásárlások darabszámában éves szinten 24 százalékos, de összegét tekintve még ennél is sokkal magasabb, 62 százalékos növekedést regisztráltak. A külföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított belföldi tranzakciók száma megnégyszereződött, míg összegük közel ötszörösére növekedett. A kirívó ugrást a határokon átívelő turizmus fellendülése mellett az orosz-ukrán konfliktus elől hazánkban menedéket kereső külföldi állampolgárok vásárlásai magyarázhatják.

A kártyaelfogadó helyek száma szintén tovább bővült: 2022. július végére már közel 150 ezer elfogadóhelyen több mint 230 ezer POS-terminál üzemelt. „Az elfogadóhelyek és POS-terminálok számának növekedése arról tanúskodik, hogy a 2020 végén és 2021 elején megfigyelhető hirtelen bővülést – amit az elektronikus fizetés biztosítására vonatkozó törvényi előírás magyarázott – mára felváltotta az organikus gyarapodás. Ugyanakkor látható, hogy egyre több vásárló keresi azokat az üzleteket, ahol kártyával is fizethetnek, tehát az átalakuló fogyasztói igények a kereskedőket is alkalmazkodásra sarkallják” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm