30 °C Budapest
Egyre jobban fáj a magyar kisboltoknak az árstop: óriásit buknak minden eladott terméken

Egyre jobban fáj a magyar kisboltoknak az árstop: óriásit buknak minden eladott terméken

2022. június 23. 09:02

Hatalmas veszteséget termel a kisboltosoknak az, hogy a nagykereskedelmi árakra nem vonatkozik az árstop. Egy vállalkozó tételesen felsorolta, melyik terméken mennyit bukik, és úgy számolt, havonta kb. 300 ezer forint veszteséggel jár, hogy a hatósági áras termékeket sokkal olcsóbban kell eladnia, mint amennyiért be tudja szerezni. Készletet viszont kötelező tartani a vonatkozó árucikkekből.

Komoly bajban vannak az árstop miatt a kisboltosok: mint egy Békés megyei üzlet vezetője a hvg.hu-nak elmondta, már a nagykerek is mennyiségi korlátozást vezettek be. Jelenleg a kristálycukorból naponta 20 kilót vehetnek, ami miatt az üzletben is szabtak mennyiségi korlátot.

Süveges László is emlékeztetett, hogy az árstop a beszerzési árakra nem vonatkozik, tehát a kereskedőknek emelkedhet a nagykerár, viszont ők csak a hatósági árakon értékesíthetik a vevőknek a termékeket - amikből a rendelet szerint kötelező készletet tartani. Így a sertéscomb az egyetlen, ami valamennyire nyereséges hatósági áron a vállalkozónak, mert 1499-ért adja és 1179 forintért veszi. De mint felsorolta: a Koronás kristálycukrot 290 forintért adja, a Diamant kristálycukrot pedig 270 forintért, de mindkettőt 569 forintért veszi, 1600 forintért árulja a csirkemellfilét, és 2050 forintért vásárolja a beszállítótól, a Tótkomlósi lisztet 219 forintért, a saját márkásat 179 forintért kínálja, és mindkettőt 349 forintért veszi,

legtöbbet az étolajon bukik, mert azt 699 forintér kell eladni, ám 1699-ért veszi a nagykerben,

az UHT tejet 299 forintért árulja, és 367 forintért vásárolja, a csirke far-hátat pedig 260-ért adja, és 294-ért szerzi be. Utóbbi kapcsán a vállalkozó elmondta, hogy megnőtt iránta a kereslet, mert a kutyaeledelek is egyre drágulnak. Összességében úgy számolt, hogy nekik havonta kb. 300 ezer forint veszteséget okoz az árstop, ami nagyjából egy dolgozó bére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?