29 °C Budapest
Cocoa powder

Mérgező kakaóport hívtak vissza a boltokból: ha ilyet vettél, ne egyél belőle

2022. március 7. 09:28

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja a Torras Bio csökkentett zsír tartalmú kakaópor bizonyos azonosítókkal rendelkező termékeit. A termékvisszahívás oka magas aflatoxin-tartalom.

"Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet" - írja honlapján a Nébih.

Magas aflatoxin-tartalom miatt visszahívja a Nébih az Asix Distribution Kft. által forgalmazott Torras Bio csökkentett zsír tartalmú kakaópor gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül 150 g elnevezésű terméket – közölte a hivatal még pénteken. A kivonás a 2023. január 31. minőségmegőrzési idővel, és a 21204-01 tételszámú termékeket érinti. A Nébih kéri a vásárlókat, ne fogyasszák el, ha vásároltak a termékből. A vételárat a boltok megtérítik.

Az ok a magas aflatoxin-tartalom. "A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok" - írja a Nébih. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00