22 °C Budapest
Cartagena, Spain - May 17, 2017: New Lidl supermarket building illuminated at dusk. Lidl is german discount supermarkets chain based in Neckarsulm, Germany

Árstop: újabb élelmiszeráruház vezeti be a mennyiségi korlátozást; megszólalt a Lidl is

2022. február 1. 09:59

A Pénzcentrum hétvégi értesülése szerint a Lidl Magyarország az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre vonatkozóan mennyiségi korlátozást vezet be február 1-től. A hír kapcsán most a Lidl Magyarország is megszólalt. De ezen felül kiszúrtok azt is, hogy a Kifli is mennyiségi korlátozást vezetett be az árstoppos termékeire.

A Pénzcentrum hétvégi értesülése szerint a Lidl Magyarország az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre vonatkozóan mennyiségi korlátozást vezet be február 1-től. A korlátozással kapcsolatban még hétvégén megkerestük a diszkontláncot, most be is futott a válaszuk:

A Lidl Magyarország, mint kiskereskedelmi vállalat alapvető feladata és felelőssége a magyar lakosság folyamatos élelmiszerellátása, melynek biztosításaként 2022. február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezet be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlói érdekében hozta meg azzal a céllal, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét. A jogszabályi mennyiségi megfelelés keretében az érintett termékek raktárkészletét, a háztartások és a vásárlói igények garantált kiszolgálását a vállalat így látja biztosítva.

Nem a Lidl viszont az egyetlen, aki él a korlátozással, ugyanis a mai napon a Pénzcentrum a Kiflin is kiszúrta, hogy az árstoppos termékeikre rendelési korlátozást vezettek be. Ők minden rendelési csomagba általában maximum 4 darabnyi árstoppos terméket engedélyeznek, de van olyan termék, például minőségi csirkemellfilé, amiből csak kettőt.

Korábban a Pénzcentrumnak küldött válaszokat a mennyiségi korlátozásról az Aldi és a Spar is. Előbbi úgy vélekedett, "az ALDI Magyarország egyelőre vizsgálja a lehetőségét a hatósági áras termékek esetben egy esetleges mennyiségi korlátozás bevezetésének". Míg a Spar azt írta a lapunknak, hogy a lánc egyelőre nem tervezi a mennyiségi korlátozás bevezetését, de a Spar Magyarország kommunikációs vezetője hozzátette: "A rendelet hatálya alatt folyamatosan vizsgáljuk majd a készlet alakulását, és amennyiben szükséges, akkor a Spar Magyarország módosíthat jelenlegi áláspontján."

A CBA hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség - tájékoztatta az MTI-t a CBA kommunikációs igazgatója. Fodor Attila közölte: a lakosság ellátását zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak. A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően.

Az Auchan Magyarország azt közölte: minden vásárlót folyamatosan és megfelelően ki kíván szolgálni a hatósági áras termékekkel is, így szükségesnek látják az egyidőben vásárolható mennyiségek korlátozását. A vállalat úgy döntött, hogy szerdától mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági árszabályozással érintett termékek esetében. Ennek értelmében a búzafinomliszt, a kristálycukor, a sertéslapocka, a csirkemell és a csirkefarhát esetében 12 kilogrammos, az olaj és a 2,8 százalékos tej esetében 12 literes korlátozásra számíthatnak a vásárlók - jelezte az áruházlánc.

Nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni

A tegnapi nap folyamán, azaz január 31-én a Pénzcentrum megkereste Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, aki lapunknak elmondta,

nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a családi vásárlásokat biztonsáosan ki tudják szolgálni, ne legyen túlzott felvásárlás, jusson mindenkinek az érintett termékekből.

Indul az árstop, felkészülnek a láncok

Mint ismert, a 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban, hat termékre vonatkozóan árstop lesz érvényben Magyarországon. A már érvényben lévő rendeletben megnevezett hatósági áras termékek a következők:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Az említett termék vonatkozásában üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedő által 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

A jogszabály február elsején élesedik, de nem biztos, hogy a hatósági áras termékek felhalmozására bárkinek is lehetősége lesz az egyes boltokban (se a lakossági fogyasztóknak, se a céges vásárlóknak). A Lidl akciós újságjában például arra lettünk figyelmesek, hogy a maximálisan vásárolható mennyiség, vásárlásonként a következő lesz:

  • kristálycukor: 10 kg
  • búza-finomliszt: 10 kg
  • UHT tej: 12 liter
  • Napraforgó-étolaj: 10 liter

A mennyiségi korlátozáson túl az is kiderül az akciós kiadványból, hogy a Lidl a hatósági árak alá is képes bemenni az árképzésével. Mint azt ígérik, a "jogszabály által előírt hatósági árhoz képest további kedvezményt biztosítanak. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT tejet 19%-kal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15%-kal olcsóbban adják majd, mint azt a jogszabályban rögzített dátumon tették.

Hol van itt a bökkenő?

"Készlethiánytól fél-e a Lidl vagy épp versenyelőnyt kovácsol magának? A Lidl marketingesei „megtrollkodták” a hatósági árszabályozást?" - teszik fel költőinek szánt kérdéseiket a Soproni Egyetem adjunktusa és docense. A szakember írása szerint, tekintve, hogy nem a Lidl esetében nem egy ótékonysági szervezetről beszélünk, joggal merül fel a kérdés, hogy mi ütött a Lidl marketingeseibe, hogy ilyen, elsőre hajmeresztőnek tűnő akciót hirdetnek? Azonban, ha jobban a dolgok mögé nézünk, akkor kiderül, hogy húzásuk a maga nemében, ha nem is zseniális, de mindenképpen tudományosan megalapozott – írja elemzésében a docens.

A szakember szerint ugyanis a Lidl, a mennyiségi korlátozást valószínűleg nem azért vezette be, mert a készletek kifogyásától tartanak, hanem azért, hogy jelentősen növeljék az eladott áruk volumenét. A szakember szerint feltehető, hogy az átlagos vásárló általában nem szokott egyszerre 10 kg cukrot, 12 liter tejet vagy 10 liter olajat vásárolni. Tehát a mennyiségek horgonyként fognak működni és többleteladást fognak generálni. Nyilvánvalóan azzal, hogy a hatósági ár alatt fogják a termékeket értékesíteni (10-10 forinttal lesz olcsóbb a cukor és liszt kilója, 19%-kal lesz olcsóbb a tej és 14-15%-kal az olaj), a céghálózat boltjai vonzóbbak lesznek a többi kiskereskedelmi egységhez képest.

Dr. Pirger Tamás szerint, mivel az egy termékre jutó nyereség a korábbiakhoz képest jelentősen csökkenni fog – feltételezhetően nem lesz rajta veszteség, hiszen ebben az esetben nem volna célja a Lidlnek növelni az eladott mennyiséget a horgonyzási hatással – ezért a nyereségtömeget a jelentősen megnövekedő extra eladással lehet kompenzálni. És természetesen ehhez még hozzáadódik az is, hogy aki az extra olcsó termékekért megy a Lidlbe, az jó eséllyel számos más terméket is vásárolni fog egyúttal, ami további extra forgalmat generál a cégnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?