18 °C Budapest
MTVA/Bizományosi: Róka László

Hivatalos: áremelés jön az IKEA magyarországi áruházaiban is

2022. január 17. 14:04

Az ellátási láncok akadozása, illetve az általános infláció miatt áremelés jön a hazai IKEA áruházakban is - értesült a Pénzcentrum. Az áremelés nem véletlen, az alapanyaghiány és az energiaárak emelkedése komoly inflációt gerjesztett a világ minden szegletében. Így nem csak a liszt és a csirkefarhát ára nő, hanem szinte minden terméké.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a brit IKEA árat kényszerül emelni az omrikon variáns nyomában járó munkaerőhiány, az alapanyaghiány és az ellátási láncok akadozása miatt.

A brit leányvállalat bejelentése után megkerestük a hazait is, hogy megtudjuk, itthon is fogják-e éreztetni a világgazdasági folyamatok a hatásukat. Mint kiderült, nem a munkaerőhiány miatt, sokkal inkább a világpiaci folyamatok nyomán, de fognak árat emelni:

A Covid-19 továbbra is hatással lesz világszerte az iparágakra. Az IKEA a világjárvány kezdete óta megtalálta a módját annak, hogy legyőzzön néhány ilyen nehézséget, képes volt a megnövekedett költségeket fedezni, és ezzel párhuzamosan a lehető legalacsonyabban és legstabilabban tartani a választék árát. Ennek ellenére nem vagyunk immunisak azokra a makroökonómiai hatásokra, amelyekkel az üzleti vállalkozások, kereskedők és a nagyközönség szembesül. Ezért az IKEA világszerte megemeli a termékeinek árát. Az áremelés mértéke országról országra változik és reflektál a helyi inflációs sajátosságokra, beleértve a nyersanyagokkal és az ellátási lánccal kapcsolatos kérdéseket is. Bár nem tudunk információt adni az árkorrekció átlagos mértékéről, megerősíthetjük azt, hogy sok termékünk ára változatlan marad, de portfóliónk nagy részének ára emelkedik, összhangban a megemelkedett nyersanyagárak és az ellátási lánc költségeivel. Az áremelkedés néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy árainkat a lehető legalacsonyabban és stabilan tartsuk, de nehéz megjósolni, hogy a világgazdasági zavaroknak milyen hatásai lehetnek a következő hónapokban. Szoros figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását az értéklánc különböző részein, és közösen dolgozunk az ügyön az átláthatóság és az együttműködés szellemében

-áll az áruházlánc válaszában.

Minden is drágul

Jelenleg is élénkítés zajlik, így a magyar belső gazdaság jól tud növekedni, ám ami ebbe egy kicsit bezavar, az a külső egyensúlyi romlás, és ami mindenkinek nagyon látványos: az infláció elszaladása. Egy egészen új világ van ebből a szempontból: 30-40 éve nem látott ilyet ilyet a fejlett nyugati gazdaságok nagy része, és mi se az utóbbi évtizedben. 

Elindult egy nagyon dinamikus áremelkedés, aminek sok oka van, nem csak a külső nyersanyag és energiaárak emelkedése, de belülről is fűtve van a gazdaság béroldalról, keresletoldalról egyaránt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  - vázolta fel a helyzetet Madár István, a Portfolio vezető elemzője még tavaly év végén a Pénzcentrum podcastjében.

A koronavírus-pandémia elleni védekezés jegyében számos ország zárta le a határait, rendelt el kijárási korlátozásokat, gyárbezárásokat, emellett dominánssá vált az online vásárlás, az otthoni munka. Kína az átlagnál talán durvább prevenciós intézkedéseket vezetett be, különösen az első járványhullám során: komplett városnegyedeket zártak le, gyárak ezrei bénultak meg, ennek pedig globális szinten nagyon komoly következményei lettek, amit mostanra már mindenki érezhet a saját bőrén is.

"Ha megnézzük például a fa árát, akkor az egyes helyeken akár 300 százalékos növekedésen is átment a világban.  Azokat a termékeket, amiket mi magunk is importálunk az országba, azok egyből erős dráguláson mennek át akkor, ha gyenge a forint" - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Keith Riddle, a VELUX értékesítési és marketing alelnöke.

(Címlapkép: MTVA: Róka László)

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm