15 °C Budapest
The guy in the supermarket holds a glass jar of honey

Kínai mézek lepik el a magyar boltok polcait: ha ez nem hamisítás, akkor mi az?

2021. december 23. 09:31

Ismét kínai méz kerülhetett az áruházak polcaira. Az egyik legnagyobb hazai mézkiszerelő vállalkozó az évekkel korábbi botrányai után most újra a hatóságok látókörébe került. Bár az elmúlt években a hazai méhészek a hatóságokkal együtt komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy végre megtisztuljon a piac és lekerüljön a boltok polcairól a kínai méz, úgy tűnik, hogy álruhában ugyan, de ismét bekerült az áruházak kínálatába a köztudottan nem természetes úton előállított termék.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete különböző szempontok mentén, folyamatosan vizsgálja a magyar áruházláncok polcain lévő mézeket. Legutóbb a termékek eredetét vették górcső alá és indítottak laboratóriumi vizsgálatokat. Mint azt Brunner Ferenc, az egyesület elnöke elmondta a Magyar Nemzetnek: több hazai áruházban vásárolt „EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék” címkével ellátott terméket teszteltek. 

A tételek többségéről kiderült, hogy lényegében csak kínai mézet tartalmaznak az üvegek. Csupán néhány mintánál tudták igazolni az Európai Unióból származó méz jelenlétét a szakemberek. Ráadásul a termékek címkéjére nemzeti színű lobogót tettek, ezáltal megtévesztve a fogyasztókat. Az egyesület a kapott vizsgálati eredményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak is eljuttatta, a hatóság pedig ellenőrzést indított az ügyben.

Bár a mézek különböző áruházláncok kínálatában szerepeltek, egyvalami közös volt bennük: Klenáncz József mézkiszerelő üzeméből kerültek ki. A vállalkozót évekkel korábban többször lefülelte már a hatóság a hamis kínai méz forgalmazása miatt, legutóbb novemberben kapott nagyobb büntetést a vállalkozó hamis akácméz forgalmazásáért. A vállalkozó a mézhamisítási üggyel kapcsolatban elmondta: a szóban forgó termék az előírtnál valóban kevesebb akácpollent tartalmazott, ez azonban szerinte nem számít hamisításnak.

Méhek által gyűjtött, virágok nektárjából származó méz volt az üvegben, és nem hamisítvány

– fogalmazott. A jogszabályok szerint ahhoz, hogy egy terméket akácméznek lehessen nevezni, legalább ötvenszázalékos arányban akácpollent kell tartalmaznia. Klenáncz József míg korábban valóban használt kínai mézet a termékeihez, ma már csak Ukrajnából vásárol, a mézkeverékek tehát csak hazai és ukrán mézet tartalmaznak. Ennek ellentmondanak azok a vizsgálati eredmények, amelyeket a mézkiszerelők egyesülete megbízásából készített a brémai Quality Services International GmbH laboratórium. A mézek eredetét tekintve a kilenc ellenőrzött termékből csak három tételnél merült fel a gyanú, hogy esetleg kelet-európai mézet is tartalmazhat, míg

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a kínai méz jelenlétét minden esetben igazolták a vizsgálatok. 

A kínai méz forgalmazását nem tiltja törvény, az áru származásáról azonban tájékoztatni kell a fogyasztókat. Az elmúlt évek botrányai után azonban a szakemberek mellett az egyszerű fogyasztók is tisztában vannak azzal, hogy a Kínából érkező méz nem a természet ajándéka, sokkal inkább laboratóriumokban, mesterséges körülmények között előállított termék. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm