26 °C Budapest
Sokaknak segíthet nagy segítséget jelenthet a tanszergyűjtő akció

Kezdődik az iskola: sokaknak nagy segítséget jelenthet a tanszergyűjtő akció

2021. augusztus 23. 11:30

Az iskolakezdés még akkor is jelentős kiadást jelent a családoknak, ha valaki nem ruház be idén új iskolatáskára, tornazsákra vagy tolltartóra. Bizonyos tanszereket és íróeszközöket ugyanis mindenképpen be kell szerezni ahhoz, hogy a gyerekek gond nélkül kezdhessék a tanévet. A rászorulók számára épp ezért óriási segítséget jelent a tanszergyűjtő akció, amit idén negyedik alkalommal szervez meg az Auchan a Nagycsaládosok Országos Egyesülete javára.

Közeleg a szeptember, lassan itt a tanszervásárlás ideje, ami anyagilag megterhelő időszak a családok számára. Ha csak a legszükségesebb írószereket, füzeteket szerzik be, akkor is többtízezer forintos kiadásra kell készülni. Az Auchan tapasztalatai alapján füzetet, írószert és papírárut évente akár többször is, iskolatáskát és tolltartót pedig 2-3 évente vásárolnak a családok.

Hogy a tanévkezdésre ki mennyit költ, az nagyon változó és nagyon sok mindentől függ. A KSH adatai szerint a 19 év alatti gyereket nevelő háztartásokban a 2019/2020-as tanévben tanulónként átlagosan 25 649 forintba került az iskolakezdés, ennek az összegnek nagyjából 10 százalékát tette ki az iskolatáska, 18 százalékát a füzetek, rajzlap, papíráruk és 11 százalékát az írószerek, vagyis tollak, ceruzák, radír, hegyező, vagy épp tolltartó. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a háztartások, ahol több gyereket kell iskolába indítani, hiszen esetükben ezek a költségek összeadódnak. Az Auchan és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) épp ezért idén is elindítja a tanszergyűjtő akciót. Az áruházlánctól megtudtuk, ez már hagyománynak számít náluk, amit most negyedik alkalommal szerveznek meg.

Arra kérik a vásárlóikat, hogy az iskolakezdési nagybevásárlásnál a szükségesnél néhány füzettel, írószerrel tegyenek többet a kosarukba, amit aztán a kasszasor elhagyása után leadhatnak a NOE gyűjtőpontjain.

Az egyesület az adományba kapott tanszereket a leginkább rászoruló családok között osztja szét, hogy megkönnyítsék számukra a tanévkezdést. Tavaly az Auchan vásárlói jóvoltából összesen 65 ezer tanszer gyűlt össze, amiből 1700 többgyermekes családnak jutott iskolakezdési csomag.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke hangsúlyozta, nagyon sokan vannak Magyarországon, akik számára még a legolcsóbb, legegyszerűbb és valóban elengedhetetlenül szükséges taneszközök beszerzése is nehézségbe ütközik, számukra ez az akció óriási segítség. A NOE pedig azt tudja garantálni – ahogy azt a korábbi években is tette –, hogy oda juttatja el a csomagokat, ahol arra valóban szükség van.

A nehéz anyagi helyzetben élő családoknak az önkormányzati támogatás is sokat jelent, ami szinte minden városban és fővárosi kerületben elérhető. Érdemes felmenni a helyi települési önkormányzat honlapjára és utánanézni a lehetőségeknek. A Pénzcentrum nemrég több önkormányzatot is megkeresett, cikkünkből kiderül, hogy többek közt Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Óbudán, Budafok-Tétényben, Debrecenben, Szombathelyen, Békéscsabán vagy Miskolcon milyen pályázatokat írtak ki a családoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?