15 °C Budapest
Sokaknak segíthet nagy segítséget jelenthet a tanszergyűjtő akció

Kezdődik az iskola: sokaknak nagy segítséget jelenthet a tanszergyűjtő akció

2021. augusztus 23. 11:30

Az iskolakezdés még akkor is jelentős kiadást jelent a családoknak, ha valaki nem ruház be idén új iskolatáskára, tornazsákra vagy tolltartóra. Bizonyos tanszereket és íróeszközöket ugyanis mindenképpen be kell szerezni ahhoz, hogy a gyerekek gond nélkül kezdhessék a tanévet. A rászorulók számára épp ezért óriási segítséget jelent a tanszergyűjtő akció, amit idén negyedik alkalommal szervez meg az Auchan a Nagycsaládosok Országos Egyesülete javára.

Közeleg a szeptember, lassan itt a tanszervásárlás ideje, ami anyagilag megterhelő időszak a családok számára. Ha csak a legszükségesebb írószereket, füzeteket szerzik be, akkor is többtízezer forintos kiadásra kell készülni. Az Auchan tapasztalatai alapján füzetet, írószert és papírárut évente akár többször is, iskolatáskát és tolltartót pedig 2-3 évente vásárolnak a családok.

Hogy a tanévkezdésre ki mennyit költ, az nagyon változó és nagyon sok mindentől függ. A KSH adatai szerint a 19 év alatti gyereket nevelő háztartásokban a 2019/2020-as tanévben tanulónként átlagosan 25 649 forintba került az iskolakezdés, ennek az összegnek nagyjából 10 százalékát tette ki az iskolatáska, 18 százalékát a füzetek, rajzlap, papíráruk és 11 százalékát az írószerek, vagyis tollak, ceruzák, radír, hegyező, vagy épp tolltartó. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a háztartások, ahol több gyereket kell iskolába indítani, hiszen esetükben ezek a költségek összeadódnak. Az Auchan és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) épp ezért idén is elindítja a tanszergyűjtő akciót. Az áruházlánctól megtudtuk, ez már hagyománynak számít náluk, amit most negyedik alkalommal szerveznek meg.

Arra kérik a vásárlóikat, hogy az iskolakezdési nagybevásárlásnál a szükségesnél néhány füzettel, írószerrel tegyenek többet a kosarukba, amit aztán a kasszasor elhagyása után leadhatnak a NOE gyűjtőpontjain.

Az egyesület az adományba kapott tanszereket a leginkább rászoruló családok között osztja szét, hogy megkönnyítsék számukra a tanévkezdést. Tavaly az Auchan vásárlói jóvoltából összesen 65 ezer tanszer gyűlt össze, amiből 1700 többgyermekes családnak jutott iskolakezdési csomag.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke hangsúlyozta, nagyon sokan vannak Magyarországon, akik számára még a legolcsóbb, legegyszerűbb és valóban elengedhetetlenül szükséges taneszközök beszerzése is nehézségbe ütközik, számukra ez az akció óriási segítség. A NOE pedig azt tudja garantálni – ahogy azt a korábbi években is tette –, hogy oda juttatja el a csomagokat, ahol arra valóban szükség van.

A nehéz anyagi helyzetben élő családoknak az önkormányzati támogatás is sokat jelent, ami szinte minden városban és fővárosi kerületben elérhető. Érdemes felmenni a helyi települési önkormányzat honlapjára és utánanézni a lehetőségeknek. A Pénzcentrum nemrég több önkormányzatot is megkeresett, cikkünkből kiderül, hogy többek közt Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Óbudán, Budafok-Tétényben, Debrecenben, Szombathelyen, Békéscsabán vagy Miskolcon milyen pályázatokat írtak ki a családoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm