12 °C Budapest
Lakást vásárolnál? Ezt tartalmazza az ingatlan vételi szándéknyilatkozat előszerződés

Lakást vásárolnál? Ezt tartalmazza az ingatlan vételi szándéknyilatkozat előszerződés

2021. április 17. 22:03

Az ingatlanvásárlás egy olyan esemény, amelyben, ha szerencsések vagyunk, életünk során akár több alkalommal is részünk lehet – azonban első alkalommal sokan még nem tudjuk, mi az ingatlan-adásvétel menete. Hogyan jutunk el az első ajánlattételhez és mi a helyes menete a folyamatnak, hogy mindkét fél biztonságban érezze magát?

Cikkünkben az ingatlan-adásvétel témakörével foglalkozunk, ezen belül is az egyik első, ám egyben legfontosabb mozzanat, az ingatlan vételi szándéknyilatkozat megtételét írjuk le. Tudd meg, mi az a vételi szándéknyilatkozat, hogyan funkcionál a vételi szándéknyilatkozat előszerződés formájában és hogyan néz ki egy vételi szándéknyilatkozat minta! Milyen jogokat ad és mire kötelez a vételi szándéknyilatkozat aláírása mind eladói, mind vevői részről?

Az ingatlan-adásvétel menetéről röviden

Bármilyen ingatlant szeretnénk vásárolni, legyen szó egy lakásról, egy nyaralóról vagy egy garázsról, alapvetően két alternatívája van az adásvételnek, hasonló formai követelményekkel. Az ingatlanvásárlás történhet a tulajdonostól személyesen, közös egyezkedés alapján, illetve ingatlanértékesítő hálózaton keresztül is. Az előbbi esetben a megegyezés kevésbé bürokratikus, az alku megkötése után tetszőleges összegek jegyezhetőek fel a vételi szándéknyilatkozat kitöltésekor (amennyiben szeretnénk nyilatkozatot tenni), míg utóbbi esetben, ha a vevő és az eladó fél között egy harmadik szereplő is részt vesz az üzletkötésben, az ingatlanvásárlás szabályzottabb körülmények között történik (ekkor kötelező a vételi szándéknyilatkozat kitöltése).

Amikor egy ingatlannal kapcsolatban kifejezzük a vásárlási szándékunkat – akár magánszemély, akár ingatlanos esetében – a szándékunk komolyságát a vételi szándéknyilatkozat kitöltésével és ezt követően, vagy ezzel egyidőben a foglaló összegének letételével jelezzük. Ha az ingatlan adásvétele nem hiúsul meg, a vételi szándéknyilatkozat mellett foglaló gyanánt letett pénz automatikusan beolvad az előleg összegébe és anyagilag is megalapozza azt a bizalmas légkört, ami egy adásvételhez szükséges.

A vételi szándéknyilatkozat előszerződés funkcióval is rendelkezik. Az első kört követően a foglaló előtt/után vagy vele egyidőben történik meg ügyvéd jelenlétében az ingatlan adásvételi szerződés megkötése, amely során (általában aznap, a szerződéskötést követően) megtörténik az első vételárrészlet átadása, amelyet érdemes rögzíteni már a vételi szándéknyilatkozat tartalmában is – ez az összeg szintén a vevő és az eladó közös megegyezésén alapszik, az összeg megállapításában pedig az ingatlanügynökség is részt vehet.

Miután aláíródott a vételi szándéknyilatkozat előszerződés és megtörtént az adásvételi szerződés is, az eladó pedig átvette a foglalót és az első vételárrészletet, az üzletkötés működése stabil. Az ingatlan akkor kerül a vevő tulajdonába véglegesen, amikor az egész vételárat kifizette (az anyagi forrás jellegétől - pl. lakástakarék – függ, mennyi idő alatt) és megtörtént a - sokszor már csak szimbolikus jellegű – kulcsátadás is.

Mi az a vételi szándéknyilatkozat?

A vételi szándéknyilatkozat az a hivatalos, aláírásunkkal és tanúkkal hitelesített dokumentum, amellyel egy ingatlannal kapcsolatos vásárlási szándék komolyságát jelezzük. A vételi szándéknyilatkozat elfogadásával (ha a vételi szándéknyilatkozat megfelelt az eladónak, ő pedig szintén aláírta a dokumentumot) létrejön a felek közötti szerződéskötési kötelezettség, vagyis ezután az ingatlan-adásvételi szerződés következik.

A vételi szándéknyilatkozat már önmagában is befolyásolja az adásvételi szerződésben aláírandó tételeket, ugyanis az ügyvéd a vételi szándéknyilatkozat előszerződésben meghatározott feltételekre alapozza az adásvételi szerződés elkészítését is. Célszerű minél pontosabban fogalmazni a vételi szándéknyilatkozat megírásakor: rögzítsük, hogy milyen forrás(ok)ból fizetjük az ingatlant, mikor, milyen fizetési ütemezéssel és mekkora összegeket adunk át foglaló, illetve első vételárrészlet gyanánt – hacsak nem készpénzes kifizetés történik, egyösszegben.

Az ingatlan adás-vételhez kapcsolódó okiratokat ki készíti?

Fontos kiemelni, hogy a Lakástörvény tiltja az ingatanközvetítők számára az ügyletek lebonyolításához szükséges okiratok megszerkesztését, ami azonban nem jelenti, hogy az ingatlanközvetítőknek ne lenne rendkívül fontos szerepük adott esetben az ingatlanügyletek előkészítésében. A Lakástörvény azon rendelkezése miszerint az ingatlanközvetítő beszerezhet és előkészíthet bizonyos dokumentációkat és okiratokat egyebek között az alábbi tevékenységre jogosíthatja az ingatlanközvetítőket:

  • beszerzi az ingatlanok tulajdoni lapjait
  • társasági alapító okiratait, helyszínrajzokat
  • az előkészítés jegyében – a szerződésben résztvevő majdani másik fél felé irányuló jognyilatkozat felvétele nélkül – rögzít bizonyos adatokat, például adószámokat, teljeskörű személyi adatokat
  • szükség esetén energiatanúsítványt szerez be
  • továbbá információt rögzít minden olyan kívánalomról, melyek mellett az ingatlanátruházást ügyfele lebonyolítani kívánja.

Az ingatlanok felkutatása érdekében ezek felvétele tartozik a majdani ügyletek lebonyolításához szükséges okiratok előkészítéséhez, vagyis az ingatlanközvetítők által a törvényes keretek között jogszerűen végezhető tevékenységeknek a körébe. A Lakástörvény ezen tárgyi rendelkezése ráadásul tökéletes összhangban van az Ügyvédi tevékenységről szóló törvény 2. § (2) bekezdés d.) pontjában foglaltakkal is.

Vételi szándéknyilatkozat: ki szerkeszti?

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a vételi szándéknyilatkozat jogi kötelezettségeket von maga után, éppen ezért csak és kizárólag ügyvéd szerkesztheti! Ha egy ingatlan magánemberek közt cserél gazdát, forduljunk bátran egy ügyvédhez, aki tudni fogja, minek kell a dokumentumban szerepelnie. Az ingatlanközvetítő hálózatok közreműködésével kitöltött vételi szándéknyilatkozat készítése az ingatlanos ügyvédjének a feladata: ez a vételi szándéknyilatkozat sablon egy többször használható, általában több ingatlantípusra is alkalmazható dokumentum.

Vételi szándéknyilatkozat minta: mit tartalmaz a vételi szándéknyilatkozat?

1. A vevő(k) személyes adatai:

  • név
  • születési név
  • lakcím
  • állampolgárság
  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány száma
  • születés helye és ideje
  • anyja neve
  • személyazonosító jele
  • személyiigazolvány száma
  • adóazonosító jele
  • elérhetőségek (telefonszám és e-mail cím)

2. Az eladásra kínált ingatlan adatai:

  • az ingatlan címe
  • helyrajziszám
  • terület
  • az ingatlan terhei (pl. jelzálog)

3. A fizetés feltételei:

  • a megajánlott vételár összege
  • a foglaló összege
  • az első vételárrészlet összege (és annak forrása, fizetési határideje)
  • az fennmaradó összeg kifizetése (és annak forrása, fizetési határideje)
  • hitel esetén a bank és a hitelfelvétel adatai
  • készpénzes finanszírozás esetén a banki átutalás ideje

4. Az ingatlan birtokbaadása:

  • az ingatlan birtokbaadás határideje
  • birtokbaadási feltételek

5. Az adásvételi szerződés megkötése:

  • helyszín, dátum
  • (ügyvéd megnevezése)

6. Az ajánlatkötöttség időtartama (pl. 10 napig érvényes a vételi szándéknyilatkozat, azt követően az eladói aláírás hiányában érvényét veszti, nem lesz szerződési kötelezettség sem).

7. Nyilatkozat arról, hogy az ajánlattevő az ingatlan műszaki paramétereit megismerte és tudomásul vette a szerződéskötési kötelezettségét.

8. Egyéb kiegészítések, feltételek.

9. Keltezés.

10. A vevő és az eladó fél aláírása, két tanú előtt hitelesítve.

Mi kell még a vételi szándéknyilatkozat mellé?

Mindenekelőtt egy frissen lekért, hiteles tulajdoni lapra van szükség, illetve, ha az eladásra kínált örökölt ingatlan földhivatali átírása még folyamatban van, egy hagyatéki végzés is szükséges lehet. A vételi szándéknyilatkozat megkötésekor legyenek nálunk a szerződéskötéshez szükséges igazolványok, ugyanis azokat egy ingatlaniroda ellenőrzésre elkérheti.

A vételi szándéknyilatkozat megkerülése

Habár a legtöbb esetben tehetünk nyilatkozatot, ha magánkézből vásárolunk ingatlant szintén magánemberként, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk és benyújthatunk helyette egy ügyvéd által elkészített előzetes adásvételi szerződéstervezetet, ami egyben magában foglalja a vételi szándéknyilatkozat tartalmát is. Amennyiben ez a vevőnek megfelel, már kezdődhet is az üzletkötés!

A vételi szándéknyilatkozat visszautasítása

Attól, hogy hivatalos vételi szándéknyilatkozat kitöltésével jelezzük akár magánszemély, akár ingatlanügynökség esetében a vásárlási szándékunkat, a vevő még nem köteles elfogadni azt. Példának okáért visszautasítható a vételi szándéknyilatkozat, ha a vevő túl alacsony összeget kínál az ingatlanért, túl későn/túl lassan fizetné ki azt, az eladó pedig nem tudja kivárni stb. Amennyiben van lehetőségünk rá, találkozzunk és beszéljünk a tulajdonossal még a vételi szándéknyilatkozat megtétele előtt, hogy kölcsönösen vázolhassuk, melyik félnek mik az elképzelései, meg tudunk-e egyáltalán állapodni.

Fontos odafigyelnünk arra, hogy ha ingatlanügynökségen keresztül adunk el vagy vásárolunk ingatlant, már a vételi szándéknyilatkozat is kötelezhet jutalékfizetésre! Ebben az esetben, ha a szerződésben megfogalmazott kritériumok (megbízói, vagyis eladói oldalról) az ingatlanügynökség szemszögéből teljesítésre kerülnek, a hálózat jogosan kérheti a jutalékot (1-5%). Mielőtt megbízási szerződést kötünk ingatlan értékesítése vagy bérbeadás acéljából, mindig tájékozódjunk alaposan a fizetési kötelezettségekről és a részletekről a későbbi konfliktushelyzetek elkerülése végett!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm