16 °C Budapest

Milyen mosogatógépet vegyek? Itt a válasz, minden kérdésedre

2020. április 22. 11:28

Idén is tesztelte az új mosogatógép modelleket a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így már összesen 212 terméket hasonlíthatunk össze a tisztítási és szárítási hatékonysága, az energiafogyasztása, a felhasználói élmény és a zajkibocsátása alapján. A tesztelt modellek között egyaránt találunk nagycsaládosoknak való (12+ terítékes) Miele, Neff, Siemens mosogatógépeket, és akár rohanó életmódot élők, vagy egyedülállók igényeire szabott, egészen kis kapacitású (8 terítékes) Bosch, Candy gépet is. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű és kialakítású modellt?

A gyártók a hatékonyan elmosható terítékek számában határozzák meg a gépek kapacitását, így a jó választáshoz elengedhetetlen, hogy tudjuk mennyit szennyes edényt termelünk. Mint a legtöbb nagy háztartási berendezés, a mosogatógép vásárlása esetén is azt javasolják a Tudatos Vásárlók, hogy gondoljuk át, esetleg néhány napig figyeljük meg, hogy mire van szükségünk: mennyi és milyen típusú szennyes edény keletkezik otthonunkban. Sokan ugyanis abba a hibába esnek, hogy inkább kisebb méretű készüléket választanak, hogy így takarékoskodjanak. Azonban, a kisebb kapacitású mosogatógép többszöri elindítása sokkal nagyobb energia- és vízfogyasztással jár. Nem mindegy az sem, hogy a használó jellemzően csak sietve bekap valami könnyűt, vagy rendszeresen süt-főz, ezzel szaporítva a mosatlan tálakat, mérőedényeket, habverőt és lábosokat.

Csak ezután mérjük fel hol és pontosan mennyi helye van a berendezésnek, így azt is tudni fogjuk, hogy teljesen integrálható, pult alá építhető, netán szabadon álló eszközben érdemes gondolkodnunk, abból is sztenderd, vagy keskeny kivitelezésűt keressünk. A részben, vagy teljesen beépíthető modellek előnye, hogy előlapjuk összehangolható a többi konyhabútorral. A szabadonálló modelleket sajnos nem tudjuk - ilyen módon - elrejteni. 

Érdemes-e beáldozni a külcsínt?

A Tudatos Vásárlók rövid válasza az, hogy ha újonnan vásárolsz mosogatógépet, érdemes a szabadonálló modelle között is szétnézni! A vizsgált szabadonálló 94 mosogatógép átlagára idén 70 és 425 ezer forint között mozgott, míg a részben, vagy teljesen beépíthető 84 modell ára 83 és 970 ezer között. Míg a legdrágább tesztelt beépíthető modell ára 73 százalékkal magasabb mint a tavalyi listavezető volt, a legdrágább szabadonálló modell csak 21 százalékkal drágább, mint a tavalyi “győztes". 

Min múlik, hogy mennyi lesz a számla?

Az áramfogyasztást (és a vízfelhasználást) a gyártók minden típusnál éves szinten határozzák meg, valamint megadják a készülék energiaosztályát. A legtöbb ma már A energiacímkét kap, de ha a számlákon is szeretnéd látni a különbséget, érdemes a jobb besorolású A++, vagy A+++ gépet választani. Ám ez nem csak a gép energiaosztályán múlik! Rengeteg “észrevétlen" plusz kiadást okoz az évek során, ha a készülék energiafogyasztás szempontjából alulteljesít, amit például a kemény víz is okozhat. A szakértők azt javasolják, ilyen esetben az intenzívebb programok helyett inkább a mosogatógép regeneráló sót használd rendszeresen. 

A vizsgált 212 termék közül 23 nagy teljesítményű és 8 darab 6-11 terítékes gép is legalább közepes pontot kapott az energiafogyasztásra és a hatékonysági szempontokra is.

Mennyit ér egy kis plusz?

Mennyibe kerül minimum, ha nem akarunk választani a hatékonyság és a kedvező víz- és energiafogyasztás között, és milyen kompromisszumokra kell felkészülnünk, ha azért mégsem teljesen mindegy, mennyibe kerül a gép? A teszt során a tisztítási és szárítási hatékonyság és a fogyasztás mellett ugyanis a felhasználói élményt hétköznapi fogyasztókkal, míg a készülék zajkibocsátását műszerekkel vizsgálták.

A kisebb termékek esetén az árat egyértelműen a tisztítási hatékonyság határozza meg. Kevésbé látni összefüggést az energiafogyasztásban. Akinek viszont a zajkibocsátás fontos szempont, nem érdemes abban bíznia, hogy a drágább jobb lesz. Azoknak, akik kimondottan csendes modellt keresnek, a 6-11 terítékes gépek közül az árát tekintve közép Bosch SPS46IW01E szabadonálló modelljét ajánlják a tesztelők. De remek alternatívát kínál az IKEA is Medelstor modelljével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagy kapacitású gépek esetén a magasabb ár nem jelent hatékonyabb működést, sokkal inkább azzal van összefüggésben, hogy a készülék mennyire energiatakarékos, illetve csendes, vagy praktikus. Jelentősen befolyásolja az árat, ha a készülék használata kényelmes. 

A teszt során hétköznapi felhasználók próbálták ki a navigációt, értelmezték a berendezések gombjait a rendelkezésre bocsátott útmutató alapján, bepakolták, elindították, majd kipakolták a mosogatógépeket. Az íly módon vizsgált használhatóság tekintetében a legdrágább tesztelt mosogatógép, a Miele G 7960 SCVi AutoDos volt a legmeggyőzőbb. Ám, azoknak a nagycsaládosoknak sem kell elkeseredniük, akiknek nincs közel 1 millió forintjuk a mosogatógépre. A Siemens és a Bosch is számos olyan elérhető modellt kínál, ami hasonló teljesítmény mellett a kényelmi funkciók tekintetében sem marad alul.

Végső soron mi alapján érdemes választani?

Mivel a mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban, másodkézből is megszerezhetők, vásárlás előtt mindenképp érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is. Figyelemre méltóan teljesít például a kereskedelmi forgalomban már nem kapható - ám másodkézből még beszerezhető - Bosch SMI68MS07E készülék, mely kevesebb, mint kétszázezer forintért számos versenytársát lekörözi mind hatékonyság, mind energia- és vízfogyasztás tekintetében, amellett hogy praktikusnak is találták a használatát.

Hogyan ne válasszunk? 

Egy biztos, gyártófüggetlen, hiteles termékinformációk - például személyes kipróbálás - nélkül nagy az esélye a későbbi csalódásnak és bosszankodásnak. A teszt eredményei alapján a lista végére azok a készülékek kerültek, amelyeknek nagyobb a víz vagy áramfogyasztása és jóval hangosabbak mosogatás közben a többihez képest. Sok termék azzal veszített pontot, hogy kényelmetlen a mindennapi használata. Viszont jó hír hogy ezek közül kevés marad el jelentősen a tisztítási és szárítási hatékonyságát tekintve a többi terméktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem