32 °C Budapest

Sorra húzzák le a rolót a magyar boltok: nincs vége az összeomlásnak

2019. november 23. 11:30

Évek óta tart a kiskereskedelmi üzletek számának a csökkenése Magyarországon. A KSH friss táblázatai alapján látható, hogy 2019 első félévének végén 120 500 bolt üzemelt hazánkban, ami 2000-rel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért adat - írja a Portfolio.

Vagyis a hosszú évek óta tartó dinamikus fogyasztásnövekedés sem tudja megállítani a boltok számának a csökkenését, ami nem meglepő, hiszen azt is tudjuk, hogy a hazai tulajdonban lévő üzletek egyre kevésbé bírják a fokozódó bérversenyt és munkaerőhiányt. Az utóbbi évek bérrobbanását (és minimálbéremelést) a multik viszonylag könnyen ki tudták gazdálkodni, azonban a hazai cégeknek ez egyre nehezebb.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltokból 38 500 volt összesen az idei év közepén, ami 750-nel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A boltok számának a csökkenése leginkább a vidéki, alacsony népességű településeket érinti, ami azért is aggasztó, mert a vásárlási lehetőségek ezeken a településeken egyébként is sokkal korlátozottabbak, mint a nagyobb településeken, városokban.

A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint az elmúlt évek visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet. Ehhez jött hozzá a bérrobbanás, illetve az, hogy a versenyképesebb, nagyobb üzletek elszívják a munkaerőt, miközben az internetes kereskedelem előretörése is egyre fokozódó versenyt jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm