22 °C Budapest
Sorra húzzák le a rolót a magyar boltok: nincs vége az összeomlásnak

Sorra húzzák le a rolót a magyar boltok: nincs vége az összeomlásnak

2019. november 23. 11:30

Évek óta tart a kiskereskedelmi üzletek számának a csökkenése Magyarországon. A KSH friss táblázatai alapján látható, hogy 2019 első félévének végén 120 500 bolt üzemelt hazánkban, ami 2000-rel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért adat - írja a Portfolio.

Vagyis a hosszú évek óta tartó dinamikus fogyasztásnövekedés sem tudja megállítani a boltok számának a csökkenését, ami nem meglepő, hiszen azt is tudjuk, hogy a hazai tulajdonban lévő üzletek egyre kevésbé bírják a fokozódó bérversenyt és munkaerőhiányt. Az utóbbi évek bérrobbanását (és minimálbéremelést) a multik viszonylag könnyen ki tudták gazdálkodni, azonban a hazai cégeknek ez egyre nehezebb.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltokból 38 500 volt összesen az idei év közepén, ami 750-nel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A boltok számának a csökkenése leginkább a vidéki, alacsony népességű településeket érinti, ami azért is aggasztó, mert a vásárlási lehetőségek ezeken a településeken egyébként is sokkal korlátozottabbak, mint a nagyobb településeken, városokban.

A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint az elmúlt évek visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet. Ehhez jött hozzá a bérrobbanás, illetve az, hogy a versenyképesebb, nagyobb üzletek elszívják a munkaerőt, miközben az internetes kereskedelem előretörése is egyre fokozódó versenyt jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24