12 °C Budapest
Így veszik az autópálya-matricát az élelmes magyarok: a fotelből sem kell felállniuk

Így veszik az autópálya-matricát az élelmes magyarok: a fotelből sem kell felállniuk

2019. január 3. 17:30

A 2017-es mintegy 150 ezer vignettához képest 2018-ban ennek majdnem kétszeresét, 276 ezer autópálya-matricát vásároltak a Simple applikáción keresztül. A népszerűségi listát a tíz napos országos és a megyei matricák vezették tavaly. A vignetták ára ugyan nem emelkedik januártól, de változik a díjköteles utak listája, ezért érdemes figyelmesen tervezni idei utazásainkat.

Minden várakozást felülmúlt az óév mobilos autópályamatrica-vásárlásainak eredménye. Az OTP Mobil által üzemeltetett Simple by OTP alkalmazáson keresztül 2018-ban közel kétszer annyi matricát vásároltak az autósok, mint 2017-ben, új rekordot állítva fel ezzel az alkalmazás történetében - közölte a cég. A növekedés minden kategóriában tapasztalható: tíz napos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül a 2017-es évhez képest. Kiemelkedő a tíz napos országos és az éves megyei vignetták népszerűsége: ezek eladása több mint a duplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az elővásárlási időszaknak és az ünnepek kapcsán szervezett utazásoknak köszönhetően a december évek óta az egyik legnépszerűbb hónap a matricavásárlók körében. Ilyenkor sokan már a következő évre érvényes megyei matricákat veszik a mobilon keresztül, élve az elővásárlási lehetőséggel. Elővásárlásra először 2016-ban volt lehetőség és azóta rohamosan nő a kereslet ebben az időszakban. A 2017-es számokhoz képest 2018-ban 174 százalékkal több éves matricát, kicsivel több mint 10 ezer darabot vásároltak meg a következő évre előre. Az éves matricák mellett a tíz napos volt a legkelendőbb matrica a 2018-as elővásárlási időszak ideje alatt, ami elsősorban az ünnepek körüli rokonlátogatásokkal és egyéb utazásokkal magyarázható.
Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás - továbbra is az eddig ismert vignetták vásárolhatók meg, amiknek a díjai nem változtak 2018-hoz képest. Szintén változatlan, hogy az autósok fizetés nélkül használhatják azon, egyébként díjköteles útszakaszokat, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Bár a díjszabás a megszokott, érdemes figyelmesen átnézni a frissített díjköteles utak listáját, ebben ugyanis történtek módosítások. Január elsejétől fizetőssé vált az újonnan átadott M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti, illetve az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyóújfalu melletti része.
Lényeges újdonság még, hogy a D2 (hét személy szállításánál többre alkalmas jármű) vagy B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz) díjkategóriába tartozó járművekre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni. Így ha több pótkocsival rendelkezünk, elég egy U-s jogosultság a vontatóra és alkalmanként bármelyik pótkocsinkat utána akaszthatjuk a gépjárműnek.
Ha B2, vagy D2 kategóriájú járművel sem a vontatóra, sem a vontatmányra nincs matricánk, úgy a korábbiaktól eltérően idén már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell megfizetnünk - ezek mértéke ugyanakkor változott. A pótdíjat mindig a vontató jármű üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti. Abban az esetben is a vontató üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti a pótdíjat, ha csak a vontatmányra nincs érvényes vignetta.
Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a vignetta pótlására.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?