0 °C Budapest

Akkor mennyi is az infláció?

2009. március 11. 09:50

Közzétette a a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb inflációs adatsorát, amiből meglepő eredmények derültek ki. Legalábbis, ami az idényáras élelmiszerek árát illeti.

A KSH adatai szerint 2009. februárjában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,0% volt. 2008. februárhoz viszonyítva az árak 3,0%-kal növekedtek. Idén, az első két hónapban, átlagosan 3,1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A legnagyobb mértékkel egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek (mint amilyen a burgonya, a friss zöldség vagy a gyümölcs) árai emelkedtek, 7,7 százalékkal. A KSH adatok szerint azonban éves szinten 6,3 százalékkal csökkentek az árak e területen, ami komoly ellentmondást jelent a felmérésünkkel szemben, melyet kedden tettünk a Lehel téri piacon.

A statisztikák szerint az élelmiszerárak 4,9 százalékos éves szintű emelkedéséért elsősorban a sertéshús (15,5%), valamint a rizs és egyéb hántolmányok (24,4%) jelentős drágulása a felelős - noha a piaci felmérésünkben éppen azt tapasztaltuk, hogy a hús ára nem nőtt jelentősen az elmúlt év folyamán.

Jelentősen nőttek viszont a háztartási energia árai: a 10,8%-os átlagos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 22,6, a távfűtésé 16,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0%-os áremelkedés az átlaggal megegyező volt, ezen belül a szemétszállítás 10,9, a vízdíj 8,9, a csatornadíj 8,0%-kal drágult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: KSH

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?