1 °C Budapest

Akkor mennyi is az infláció?

2009. március 11. 09:50

Közzétette a a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb inflációs adatsorát, amiből meglepő eredmények derültek ki. Legalábbis, ami az idényáras élelmiszerek árát illeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH adatai szerint 2009. februárjában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,0% volt. 2008. februárhoz viszonyítva az árak 3,0%-kal növekedtek. Idén, az első két hónapban, átlagosan 3,1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A legnagyobb mértékkel egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek (mint amilyen a burgonya, a friss zöldség vagy a gyümölcs) árai emelkedtek, 7,7 százalékkal. A KSH adatok szerint azonban éves szinten 6,3 százalékkal csökkentek az árak e területen, ami komoly ellentmondást jelent a felmérésünkkel szemben, melyet kedden tettünk a Lehel téri piacon.

A statisztikák szerint az élelmiszerárak 4,9 százalékos éves szintű emelkedéséért elsősorban a sertéshús (15,5%), valamint a rizs és egyéb hántolmányok (24,4%) jelentős drágulása a felelős - noha a piaci felmérésünkben éppen azt tapasztaltuk, hogy a hús ára nem nőtt jelentősen az elmúlt év folyamán.

Jelentősen nőttek viszont a háztartási energia árai: a 10,8%-os átlagos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 22,6, a távfűtésé 16,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0%-os áremelkedés az átlaggal megegyező volt, ezen belül a szemétszállítás 10,9, a vízdíj 8,9, a csatornadíj 8,0%-kal drágult.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: KSH

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59