16 °C Budapest

Ehhez Te nem érthetsz Nyuszómuszó - Szexista reklámok?

Pénzcentrum
2007. május 22. 09:00

A nő nem ért a pénzügyekhez, legalábbis ezt sugallják a bankreklámok. Miért éppen ilyen képet festenek a bankok, eltérőek a vélemények. Van aki szerint felesleges dolog többet képzelni egy reklám mögé, mint egy termék eladása - írja a Népszabadság.

A nő kérlel, unszol, a férfi határoz. Pedig ma szinte mindenkinek van külön bankszámlája, a nők elvileg ugyanolyan cselekvő- és dönteni képes szereplői a világnak, a reklámfilmek és -plakátok szerint viszont nem. - Nem szexista férfiak szólalnak meg a reklámokban - értékel Adamik Mária szociológus -, mégis kirajzolódnak az alá- és fölérendeltségi viszonyok: tisztán látható, kié a pénzhez kötődő hatalom.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Gender Studies Kutatóközpont vezetője nem érti, miért érdekesek ezek a viszonyok egy olyan intézménynek, amely nemi szempontból semleges szereplője a piacgazdaságnak.

A Raiffeisen reklámjából is az derül ki, hogy a férfi dönt a család pénzéről, s ha rosszul, mert lekötés helyett az erdőben ásta el, legfeljebb perlekedik vele ezek szerint pénzügyileg rátermettebb felesége. A bankok ezekkel a filmekkel maguk is pozicionálják a társadalomban a két nemet - mutat rá a szociológus. - A pénzvilág férfivilág, csak nagy nyomulással lehet a közelébe jutni - értékeli a Raiffeisen-kampány női szereplőjének militáns viselkedését. - De miért jó a banknak, hogy bárgyúnak ábrázol egy férfit, és passzívnak vagy agresszívnek mutat egy nőt?

Rényi Andrea, az MKB reklámjait készítő ügynökség, a Lowe GGK ügyfélkapcsolati igazgatója azt mondja, nem kell általános következtetéseket levonni egyes, a reklámokban megjelenített szituációkból. - A kreatív tartalom elkészítésekor nincs olyan koncepció, hogy a nők a pénzügyek terén nem rúgnak labdába - állítja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Sokat kutattam, de még sosem kérdeztek rá a megrendelők, hogy ki hordja a nadrágot a pénzügyi döntésekben - összegzi tapasztalatait Kovács Gábor, a Free Association Research Kft. kutatási tanácsadója. - Amikor egy bank pozicionálásához kutatásokat végzünk, csak arra kérdezünk rá, ami bizonytalan. De még sem a megrendelőkben, sem a reklámszakmában nem vetődött fel az a kérdés, a család pénzügyi döntéseit ki (vagy kik) hozzák meg, mert mindenki számára evidencia, hogy a férfiak - mondja a kutató. Kovács szerint, ha igaz, hogy a banki reklámanyagokban inkább a férfiaké a főszerep, az a kreatív megvalósítás szabadságából fakad.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm