18 °C Budapest

Mit rejtegetnek a képviselők?

Pénzcentrum
2007. április 6. 07:57

Az RTL Klub azt szeretné, ha Szili Katalin házelnök felkérné a parlamenti pártokat, hogy az Országgyűlés pótolja mulasztását, és alkossa meg a közvetítési rendre vonatkozó szabályozást, lehetőleg az érintett televíziós társaságok bevonásával. A csatorna kéri az Országos Rádió és Televízió Testületet is, hogy segítse a médiumok munkáját azzal, hogy kezdeményezi a szabályozás kialakítását.

A televíziós társaságok az Alkotmánybíróság döntése alapján nem jogosultak arra, hogy saját eszközeikkel készítsenek felvételeket az Országgyűlés munkájáról. Meg kell elégedniük azokkal a felvételekkel, amelyeket az Országgyűlés Hivatala által üzemeltett belső kamerarendszer mutat. A tévétársaságok tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság döntését. Álláspontjuk szerint azonban ez a gyakorlat megfosztja a televíziós újságírókat attól, hogy azokat a képeket is megmutassák a nézőknek, amelyek nem mentek át a hivatali szűrőn.

A parlamenti pártok 1998-ban egyhangú döntést hoztak a zárt láncú hálózat kialakításáról. A döntéssel kitiltották a forgatócsoportokat a parlamenti ülésteremből. E gyakorlat miatt fordult az RTL Klub az Alkotmánybírósághoz, és a kezdeményezéshez a TV2, a Hír TV, az ATV, a Független Hírügynökség és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is csatlakozott. Kifogásolták, hogy az adás készítője szubjektíven válogat az események között. Szót emeltek az ellen is, hogy a médiatörvény előírása ellenére az Országgyűlés máig csak általánosságban szabályozta a közvetítési rendet.

Az Alkotmánybíróság határozatában hivatkozott arra az összehasonlító elemzésre, melyet az Európa Tanács Közgyűlése számára készítettek. Eszerint több országban csak az állami televízió közvetítheti a törvényhozás munkáját, máshol pedig a parlament készít összefoglalót az ott történtekről. Az Európa Tanács Közgyűlésének 1997-es határozata pedig arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy a szenzációkkal foglalkozó, nem kiegyensúlyozott tájékoztatás a demokráciát veszélyezteti. Ezért a parlamenteknek kell olyan intézkedéseket hozniuk, amelyek biztosítják a színvonalas és kiegyensúlyozott közvetítést.

Az Alkotmánybíróság indoklásból úgy tűnik, hogy elfogadták a közvetítés korlátozásának szükségességét, bár hogy miért, azt nem indokolták.

A határozat egyáltalán nem tér ki arra, hogy az ülésteremben történtekről miért nem értesülhet korlátozás nélkül a közvélemény, és miért nem veszik figyelembe a technikai haladást. Azt sem tudjuk meg, miért csak a a nyomtatott sajtó szabadságát tartják biztosítandónak. Jelenleg ugyanis a nyomtatott sajtó írhat az üléseken elhangzottakról, ugyanakkor a kép - és hangfelvételek készítését korlátozzák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Alkotmánybíróság a határozat 3. pontja alapján úgy foglalt állást, hogy az Országgyűlés elnöke által kibocsátott 4/2003. elnöki rendelkezés nem olyan szabály, amely felett ítéletet mondhatna.

Ez azért érdekes, mert ennek az elnöki rendelkezésnek kellene arról határoznia, hogy pontosan milyen legyen a közvetítés rendje, és ha ez nem megfelelő, akkor az egész szabályozás semmit sem ér, így a kör bezárult.A jelenlegi helyzetben kizárólag a törvényhozókon múlik az, hogy a képviselők hajlandók-e saját munkájukat nyíltabbá tenni.

Az Alkotmánybíróság döntése nem azt jelenti, hogy helyes a szabályozás, hanem azt, hogy nem áll szemben az alkotmánnyal - legalábbis szerintük. Adott esetben egy másik szabályozás is megfelelő lenne, ha így döntenének.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18