13 °C Budapest

Mit rejtegetnek a képviselők?

Pénzcentrum
2007. április 6. 07:57

Az RTL Klub azt szeretné, ha Szili Katalin házelnök felkérné a parlamenti pártokat, hogy az Országgyűlés pótolja mulasztását, és alkossa meg a közvetítési rendre vonatkozó szabályozást, lehetőleg az érintett televíziós társaságok bevonásával. A csatorna kéri az Országos Rádió és Televízió Testületet is, hogy segítse a médiumok munkáját azzal, hogy kezdeményezi a szabályozás kialakítását.

A televíziós társaságok az Alkotmánybíróság döntése alapján nem jogosultak arra, hogy saját eszközeikkel készítsenek felvételeket az Országgyűlés munkájáról. Meg kell elégedniük azokkal a felvételekkel, amelyeket az Országgyűlés Hivatala által üzemeltett belső kamerarendszer mutat. A tévétársaságok tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság döntését. Álláspontjuk szerint azonban ez a gyakorlat megfosztja a televíziós újságírókat attól, hogy azokat a képeket is megmutassák a nézőknek, amelyek nem mentek át a hivatali szűrőn.

A parlamenti pártok 1998-ban egyhangú döntést hoztak a zárt láncú hálózat kialakításáról. A döntéssel kitiltották a forgatócsoportokat a parlamenti ülésteremből. E gyakorlat miatt fordult az RTL Klub az Alkotmánybírósághoz, és a kezdeményezéshez a TV2, a Hír TV, az ATV, a Független Hírügynökség és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is csatlakozott. Kifogásolták, hogy az adás készítője szubjektíven válogat az események között. Szót emeltek az ellen is, hogy a médiatörvény előírása ellenére az Országgyűlés máig csak általánosságban szabályozta a közvetítési rendet.

Az Alkotmánybíróság határozatában hivatkozott arra az összehasonlító elemzésre, melyet az Európa Tanács Közgyűlése számára készítettek. Eszerint több országban csak az állami televízió közvetítheti a törvényhozás munkáját, máshol pedig a parlament készít összefoglalót az ott történtekről. Az Európa Tanács Közgyűlésének 1997-es határozata pedig arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy a szenzációkkal foglalkozó, nem kiegyensúlyozott tájékoztatás a demokráciát veszélyezteti. Ezért a parlamenteknek kell olyan intézkedéseket hozniuk, amelyek biztosítják a színvonalas és kiegyensúlyozott közvetítést.

Az Alkotmánybíróság indoklásból úgy tűnik, hogy elfogadták a közvetítés korlátozásának szükségességét, bár hogy miért, azt nem indokolták.

A határozat egyáltalán nem tér ki arra, hogy az ülésteremben történtekről miért nem értesülhet korlátozás nélkül a közvélemény, és miért nem veszik figyelembe a technikai haladást. Azt sem tudjuk meg, miért csak a a nyomtatott sajtó szabadságát tartják biztosítandónak. Jelenleg ugyanis a nyomtatott sajtó írhat az üléseken elhangzottakról, ugyanakkor a kép - és hangfelvételek készítését korlátozzák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Alkotmánybíróság a határozat 3. pontja alapján úgy foglalt állást, hogy az Országgyűlés elnöke által kibocsátott 4/2003. elnöki rendelkezés nem olyan szabály, amely felett ítéletet mondhatna.

Ez azért érdekes, mert ennek az elnöki rendelkezésnek kellene arról határoznia, hogy pontosan milyen legyen a közvetítés rendje, és ha ez nem megfelelő, akkor az egész szabályozás semmit sem ér, így a kör bezárult.A jelenlegi helyzetben kizárólag a törvényhozókon múlik az, hogy a képviselők hajlandók-e saját munkájukat nyíltabbá tenni.

Az Alkotmánybíróság döntése nem azt jelenti, hogy helyes a szabályozás, hanem azt, hogy nem áll szemben az alkotmánnyal - legalábbis szerintük. Adott esetben egy másik szabályozás is megfelelő lenne, ha így döntenének.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm