23 °C Budapest

Sokba kerülhet, ha elfelejted odaírni - a devizaátutalás rejtelmei

Pénzcentrum
2007. február 19. 14:00

Miután 2003. január elsejével hazánkban is bevezetésre került az Európai Unióban használt szabvány nemzetközi számlaszám, az IBAN, azt és a kereskedelmi bankok nemzetközi bankazonosító kódját ajánlott volt használni a közös pénznemre, az euróra vonatkozó átutalásoknál. 2007. január elsejétől azonban ezen adatok hiányos megadása már nem csupán plusz díjat, hanem az átutalás visszautasítását is magával vonhatja, ezért összegyűjtöttük a hazai lakossági pénzintézetek BIC kódjait és az IBAN-t alkalmazó országokban használt számlaszámok szerkezetét mutató mintákat.

Az IBAN és a BIC-kódok, más néven SWIFT-ek alkalmazásának bevezetése, amelyet már a Monetáris Unió létrejöttekor, 1999-ben megkezdtek a tagállamok, a közös pénznemre, az euróra vonatkozó pénzügyi ügyletek harmonizálásának egyik lépést jelenti. A nemzetközi számlaszámok és bankazonosítok használatával leegyszerűsíthető az idegen számlaszámok és bankok felismerése, és automatizálható válnak az átutalási műveletek.

Mi történik, ha nem használom a kódokat?

Abban az esetben, ha nem használjuk a kódokat, a címzett számlavezető bankja hiányosnak ítéli az adatokat, s mivel manuális kell beavatkoznia az átutalás folyamatába, pótlólagos díjat számol fel, amelyet természetesen saját nekünk kell majd megfizetnünk. A plusz díj összege általában 5-20 euró közé tehető, amely 1263 és 5052 forint közötti összeget jelent.

Ennél súlyosabb következmény azonban, ha a külföldi bank a hiányos adatokra hivatkozva visszautasítja az átutalást, ekkor ugyanis az egész procedúrát elölről kell kezdenünk minden költségével együtt.

IBAN számlaszámok rejtelmei

Az IBAN (International Banking Account Number) szabványosított nemzetközi számlaszám, amelyet főként az Európai Gazdasági Térség országai (EU27 plusz Norvégia, Liechtenstein és Izland), illetve Svájc és Törökország használ, akik speciális kétoldalú megállapodásokat kötöttek az EU-val.

A következő táblázatban a jelenleg IBAN-t alkalmazó országok nemzetközi számlaszámainak szerkezetére vonatkozó mintákat soroljuk fel.

A magyarországi számlatulajdonosok nemzetközi számlaszáma 28 jegyű, annak első két jegye az országkód (HU), második két jegye egy speciálisan előállított ellenőrző szám, utolsó 24 jegy pedig a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 jegyű számlaszám esetén az utolsó 8 karaktert nullával kell kitölteni.) Fontos, hogy a számlaszámot szóköz és kötőjel nélkül kell megadni.

Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor ellenőrizhetjük a nemzetközi számlaszámunkat a számlakivonatokon, érdeklődhetünk bankfiókokban, telefonon, illetve egyes kereskedelmi bankok online kalkulátort is készítettek, amelyek a bank honlapján érhetőek el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

SWIFT vagy BIC

A BIC (Bank Identifier Code) kód a bankok azonosítására szolgál, amely biztosítja a kedvezményezett bank felé a pontos kifizetést. A BIC vagy SWIFT kód hossza és felépítése országonként változhat.

A következő táblázatban a magyarországi kereskedelmi bankok kódjait foglaltuk össze, a lista azonban nem teljes, mert a főként nem a lakossági szegmensben tevékenykedő bankokat nem tüntettük fel. A BIC kódok megtalálhatóak a kereskedelmi bankok honlapjain.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44