Sokba kerülhet, ha elfelejted odaírni - a devizaátutalás rejtelmei

Pénzcentrum
2007. február 19. 14:00

Miután 2003. január elsejével hazánkban is bevezetésre került az Európai Unióban használt szabvány nemzetközi számlaszám, az IBAN, azt és a kereskedelmi bankok nemzetközi bankazonosító kódját ajánlott volt használni a közös pénznemre, az euróra vonatkozó átutalásoknál. 2007. január elsejétől azonban ezen adatok hiányos megadása már nem csupán plusz díjat, hanem az átutalás visszautasítását is magával vonhatja, ezért összegyűjtöttük a hazai lakossági pénzintézetek BIC kódjait és az IBAN-t alkalmazó országokban használt számlaszámok szerkezetét mutató mintákat.

Az IBAN és a BIC-kódok, más néven SWIFT-ek alkalmazásának bevezetése, amelyet már a Monetáris Unió létrejöttekor, 1999-ben megkezdtek a tagállamok, a közös pénznemre, az euróra vonatkozó pénzügyi ügyletek harmonizálásának egyik lépést jelenti. A nemzetközi számlaszámok és bankazonosítok használatával leegyszerűsíthető az idegen számlaszámok és bankok felismerése, és automatizálható válnak az átutalási műveletek.

Mi történik, ha nem használom a kódokat?

Abban az esetben, ha nem használjuk a kódokat, a címzett számlavezető bankja hiányosnak ítéli az adatokat, s mivel manuális kell beavatkoznia az átutalás folyamatába, pótlólagos díjat számol fel, amelyet természetesen saját nekünk kell majd megfizetnünk. A plusz díj összege általában 5-20 euró közé tehető, amely 1263 és 5052 forint közötti összeget jelent.

Ennél súlyosabb következmény azonban, ha a külföldi bank a hiányos adatokra hivatkozva visszautasítja az átutalást, ekkor ugyanis az egész procedúrát elölről kell kezdenünk minden költségével együtt.

IBAN számlaszámok rejtelmei

Az IBAN (International Banking Account Number) szabványosított nemzetközi számlaszám, amelyet főként az Európai Gazdasági Térség országai (EU27 plusz Norvégia, Liechtenstein és Izland), illetve Svájc és Törökország használ, akik speciális kétoldalú megállapodásokat kötöttek az EU-val.

A következő táblázatban a jelenleg IBAN-t alkalmazó országok nemzetközi számlaszámainak szerkezetére vonatkozó mintákat soroljuk fel.

A magyarországi számlatulajdonosok nemzetközi számlaszáma 28 jegyű, annak első két jegye az országkód (HU), második két jegye egy speciálisan előállított ellenőrző szám, utolsó 24 jegy pedig a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 jegyű számlaszám esetén az utolsó 8 karaktert nullával kell kitölteni.) Fontos, hogy a számlaszámot szóköz és kötőjel nélkül kell megadni.

Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor ellenőrizhetjük a nemzetközi számlaszámunkat a számlakivonatokon, érdeklődhetünk bankfiókokban, telefonon, illetve egyes kereskedelmi bankok online kalkulátort is készítettek, amelyek a bank honlapján érhetőek el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

SWIFT vagy BIC

A BIC (Bank Identifier Code) kód a bankok azonosítására szolgál, amely biztosítja a kedvezményezett bank felé a pontos kifizetést. A BIC vagy SWIFT kód hossza és felépítése országonként változhat.

A következő táblázatban a magyarországi kereskedelmi bankok kódjait foglaltuk össze, a lista azonban nem teljes, mert a főként nem a lakossági szegmensben tevékenykedő bankokat nem tüntettük fel. A BIC kódok megtalálhatóak a kereskedelmi bankok honlapjain.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?