3 °C Budapest

Lábunk előtt hever a jövő - vám-ügyintézés a hálón

Pénzcentrum
2007. február 8. 14:00

Nem is olyan rég még csak a sci-fi írók, esetleg a jövőkutatók fantáziájában élt az a kép, mikor minden ügyünket számítógépeinken keresztül intéztük el. Ma már ez egyre inkább közelít a valósághoz, megnyílt az Ügyfélkapu, interneten készíthetjük el adóbevallásunkat, hogy csak néhányat említsünk az életünket megkönnyítő (vagy egyeseknek épphogy megnehezítő) technikai vívmányok közül. Most az on-line vámszolgáltatásokat vesszük górcső alá.

Vám a hálón

A figyelmes internet olvasók a banki honlapok között böngészve észrevehették, hogy a Raiffeisen Bank kis- és középvállalkozásoknak dedikált aloldalán szerepel a VÁM On-line elnevezésű szolgáltatás, az OTP Banknál az OTP Vámpénztári rendszere, az UniCredit Bank oldalán a nagyvállalatok fizetési forgalommal foglalkozó aloldalán pedig a Vámlekérdező Rendszer.

Miért és mire jó?

Jellegéből fakadóan a külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozók, vállalkozások számára bizonyulhat igen hasznosnak az internetes vám-szolgáltatás. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), a Magyar Államkincstár (MÁK), illetve az egyes bankok között létrejött megállapodás alapján az egyes vállalkozások vámbefizetései lekérdezhetővé válnak az interneten keresztül.

Ennek nagy előnye, hogy a VPOP a sikeres lekérdezés esetén, a vámbefizetéseket teljesítettnek tekinti, tehát a vámköteles árut azonnal ki lehet adni. Így tehát lényegesen egyszerűbbé, s ami talán még fontosabb lehet, gyorsabbá válik a levámolt áruk kiadása.

A következőkre lehet benyújtani a fizetési megbízást: vámok, vámeljárás keretében megfizetendő adók, illetve díjak. Ilyen lehet például a vám, a jövedéki adó, a regisztrációs adó, az import áfa.

Hogyan?

A bankok kizárólag azon vámfizetésekre vonatkozóan garantálják a lekérdezés megjelenítését (vagyis a VPOP lekérdezését), amelyeknél az átutalási megbízás közlemény rovatában feltüntették a vámhatározat számát (14 karakter hosszú), és az úgynevezett VPID számot ("leánykori" nevén vámazonosító szám, 12 karakter hosszú).

Az egyes átutalási formákra vonatkozó külön kitöltési útmutatók az egyes bankok honlapján találhatóak meg.

Mennyiért?

A vámokra, adókra, díjakra az egyes bankoknál kell fizetési megbízást benyújtani. Ezeket meghatározott csatornákon keresztül tehetik meg a vállalkozások. Hagyományos módon lehetőség nyílik papíralapon, formanyomtatvány kitöltésével indítani átutalást folyószámláról, akinek sok ideje van bankfiókban is teljesítheti vámbefizetéseit. Az elektronikus átutalási, fizetési megbízási lehetőségek köre már szélesebb.

Az OTP Banknál a vámtartozás megfizetése az OTP Vámpénztári rendszerén keresztül a papíralapú, illetve készpénzes módszeren kívül 3 módon történhet meg. A náluk vezetett folyószámla terhére indított elektronikus átutaláson kívül lehetőség nyílik bármely, nemzetközi, és egyéb a bank által kibocsátott bankkártya használatára is.

Ami egyedülálló terméknek számít, az az OTP Vámkártya. A kártyát kizárólag Magyarországon, OTP fiókban, vagy az OTP által üzemeltetett Automata Vámpénztári Rendszer hálózatában lehet használni. A Vámpénztári szolgáltatás jutaléka az aktuális kondíciós lista szerint 0,25 %, de minimum 320 forint tételenként. Az eseti igazolás kiadása darabonként 1 000 forintba kerül.

A kártya csak elektronikus úton használható fel, és kizárólag a vámeljárás során megfizetendő díjak, adók, vámok megfizetésére. A 3 évig érvényes kártya éves díja 0 forint, a limit alapértelmezésben a limit a számlaegyenleg mértéke.

A Raiffeisen Banknál telefaxon is lehetséges vámfizetési megbízást benyújtani. Elektronikus csatornának minősül a Raiffeisen Expressz, DirektNet, és a MultiCash. Maga a VÁM On-line szolgáltatás díjmentes, a kapcsolódó átutalások, illetve igazolások után az ügyféllel egyeztetett és aláírt díjtáblázatban feltüntetett értéket számítják fel. Eseti igazolás kiadása 2 500 forintba kerül tételenként.

Az UniCredit Banknál a tranzakciókért felszámított díjon felül az aktuális kondíciós lista szerint a vámhivatal felé indított átutalás megbízások azonnali internetes lekérdezésének biztosítása 50 forintba kerül lekérdezésenként. A vámpénztári befizetésért a jutalék 0,2 %, minimum 500 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58