Meglepető fordulat a Vörösmarty-téren - nem hittünk a szemünknek

Pénzcentrum
2006. december 13. 14:00

Gomba módra szaporodnak évről évre, vagy karácsonyról karácsonyra a vásárok, mindenhol a hamisíthatatlan kellékekkel, sült kolbásszal, kürtős kaláccsal és a csendes éj dallamaival teremtve meg a vásárláshoz szükséges karácsonyi hangulatot. Nem volt ez másképp tegnap este az immár hagyományos Vörösmarty-téri vásárban sem, de vajon a színfalak mögött is békés minden?

Tegnap este azzal a céllal látogattunk el a vásárba, hogy megtudjuk, hasznot húznak-e abból az árusok, hogy a karácsony közeledtével egyre türelmetlenebb karácsonyi bevásárlók, akik zöme általában külföldi, nem mennek el a legközelebbi pénzváltóig és váltják át euróikat forintra, így marad az euróval fizetés.

Útban a Vörösmarty-tér felé

A Váci utca díszkivilágításának fényében sétálva akadtunk rá egy pénzváltóra, aki tegnap (2006. december 12-én) este egy euróért 251 forintot adott, míg fordított esetben nekünk 259 forintunkba került volna, ha eurót szerettünk volna vásárolni.

Sürgés-forgás magyar módra

Első körben úgy döntöttünk, hogy az árusokat magyar nyelven tesszük próbára, vajon mennyiért váltják nekünk az eurót, ha történetes az állítólagos tavalyi nyaralásról megmaradt eurónkkal szerettünk volna fizetni.

Négy standnál, egy bőrből készült termékeket, két kézi készítésű fajátékokat és egy üvegfúvó mester remekeit értékesítő eladót kérdeztünk meg arról, hogy ha a megmaradt eurónkkal szeretnénk fizetni, az mennyibe kerülne nekünk.

Tapasztalataink szerint egyedül a bőrművesnél próbálták úgymond lefölözni a váltást, 245 forintért szerették volna megvenni az általunk felajánlott eurót, amely egy majd 9000 forintos bőrkesztyű esetében körülbelül 200 forint hasznot jelentett volna nekik az egyébként is az átlag árnál jóval magasabbra tartott terméknél.

Nyelvváltás-élváltás?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesnek éreztük azonban, hogy honfitársaikon nem akarnak nyerészkedni az árusok, egyikük jelezte is, hogy a 250 forinton való váltás kiváltság, amely csak a magyaroknak jár, ennél többet nem tud az eurónkért adni, ezért megpróbáltunk idegen nyelven vásárolni, hogy megtudjuk, jól éreztük-e, hogy valóban csakis nekünk szól-e.

Kellemesen csalódtunk, s bár az árusok zöme igencsak gyatrán, vagy egyáltalán nem beszélt németül, a kérdésünkre tört angolsággal válaszoltak, egyikük sem próbált meg úgymond "átverni" bennünket, német nyelvű önmagunknak ugyanúgy 250 forintért váltották az eurót, mintha magyarok lettünk volna.

S bár azzal az igencsak jóleső érzéssel térhettünk haza, hogy a karácsony szelleme mindenkire hat, és még egy bazárban se próbált senki hasznot húzni helyzetéből, azért el kell ismernünk, a Vörösmarty-téri vásár nem nekünk, magyaroknak szól, hanem a Váci utcához hasonlóan, a külföldi turistáknak, akik innen valami szép, magyaros dologgal térhetnek haza.

A standok zöme valamilyen magyar kultúrával kapcsolatos emléktárgyat, kerámiát, ruházatot, ékszert vagy Hungarikumot árusított, amelyek leginkább, a jól bevált fordulattal élve, nem a "mi pénztárcánkhoz" voltak beárazva. Ezt jól mutatja a bőrműves esete is, aki termékeit közel 50 százalékos felárral árusította egy belvárosi üzlet áraival összehasonlításban.

S mivel az árakat mindenki a saját elképzelései szerint állapítja meg, szinte egyezményesen magasan, az olyan könnyen leleplezhető, és a vásár hírét rontó trükkökre, mint az átváltás való "okoskodás" nincs szükség. Ennek ellenére kellemes meglepetésként ért bennünket, hogy ezzel csupán egy helyen próbálkoztak meg.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04