7 °C Budapest

Új kiadvány az MNB-től: a legaktuálisabb kérdések

Pénzcentrum
2006. június 28. 09:24

Új kiadványt jelentetett ma meg a Magyar Nemzeti Bank. A félévente megjelenő Szemlében olyan anyagok kapnak helyet, amelyek rövid, tömör és könnyen olvasható formában adnak tájékoztatást a magyar gazdaság közérdeklődésre számot tartó folyamatairól, aktuális kérdéseiről. Az MNB-szemle bemutatkozó száma öt elemzést tartalmaz: Párkányi Balázs : Tények és talányok: A fiskális kiigazítás

Új kiadványt jelentetett ma meg a Magyar Nemzeti Bank. A félévente megjelenő Szemlében olyan anyagok kapnak helyet, amelyek rövid, tömör és könnyen olvasható formában adnak tájékoztatást a magyar gazdaság közérdeklődésre számot tartó folyamatairól, aktuális kérdéseiről.

Az MNB-szemle bemutatkozó száma öt elemzést tartalmaz:

Párkányi Balázs : Tények és talányok: A fiskális kiigazítás makrogazdasági hatásai Magyarországon

Párkányi Balázs tanulmánya bemutatja, hogy egy lehetséges
fiskális kiigazítás milyen mértékben és milyen csatornákon
keresztül hat a reálgazdaságra. Az elemzés egyik fontos megállapítása, hogy a választott fiskális politikai lépések
eltérő reakciókat válthatnak ki a monetáris politika részéről, mivel az egyes költségvetési intézkedéseknek inflációra gyakorolt hatása eltérő lehet. Másrészt a tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a magánszektor reakciója részben ellensúlyozhatja a kiigazítás gazdasági növekedést rövid távon visszafogó hatását.

Csávás Csaba, Varga Lóránt : A külföldiek deviza- és államkötvény-piaci kereskedésének főbb jellemzői

Csávás Csaba és Varga Lóránt a külföldiek szerepét és
kereskedési stratégiáit vizsgálja a deviza- és az államkötvény-piacon. Ennek a folyamatnak a megértése különösen azért fontos, mert a külföldi szereplők meghatározó részt képviselnek mindkét piac kereskedési forgalmában, így viselkedésük is alapvetően befolyásolhatja ezen piacok működését és kockázatait. Az elemzés rámutat, hogy bizonyos időszakokban a külföldi szereplők kereskedési stratégiája és a piacok volatilitása között szoros összefüggés fedezhető fel.

Kiss Gergely : Gyors hitelnövekedés: egyensúlyi felzárkózás vagy kockázatos eladósodás?

Kiss Gergely elemzése a bankok hitelezési aktivitásának
kérdéskörét tárgyalja és arra keresi a választ, hogy a kelet-közép-európai régióban megfigyelhető dinamikus hitelállomány-bővülés mennyiben tekinthető egyensúlyi folyamatnak, és mennyiben az egyensúlyon túlmutató túlzott
hitelexpanziónak. Ez a kérdéskör számos problémát vet föl pénzügyi stabilitási szempontból, így a folyamat elemzése hozzájárulhat a kapcsolódó kockázatok jobb megértéséhez
is. Magyarország esetében a tanulmány arra a megállapításra jut, hogy összességében a túlzott hitelnövekedés kockázata jelenleg nem tekinthető magasnak, azonban a gazdaság tartósan magas külső finanszírozási igénye és a háztartási hitelezés - különösen a devizahitelezés - dinamikája felerősítheti a kockázatokat.

Bodnár Katalin : A hazai kis- és középvállalatok árfolyamkitettségének vizsgálata kérdőíves felmérés eredményei alapján

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bodnár Katalin egy kérdőíves felmérés eredményeit bemutatva
azt vizsgálja, hogy a hazai kis- és középvállalati szektorban megfigyelhető devizában történő eladósodás milyen kockázatokkal jár, illetve hogy maguk a vállalkozások mennyiben vannak tudatában a felvállalt kockázatoknak és miként kezelik azokat. Az elemzés legfontosabb következtetése, hogy a gyorsan bővülő devizaadósság ellenére a szektor jelentős részének kockázati tudatossága alacsony, és a kockázatok fedezésének hiánya stabilitási szempontból kedvezőtlen jelenség.

Nagy Márton, Holló Dániel : Bankrendszeri hatékonyság vizsgálata az Európai Unióban

Holló Dániel és Nagy Márton az Európai Unió régi és új tagállamainak bankrendszereit elemzi abból a szempontból, hogy a bankrendszerek hatékonyságában megfigyelhetők-e különbségek, és ha igen, akkor ezek időben hogyan változtak, és milyen következményekkel járnak az egyes tagállamok gazdasági fejlődésére nézve. Az eredmények azt mutatják, hogy a jelenleg még magas jövedelmezőség ellenére komoly hatékonysági tartalékokkal rendelkezik a magyar bankrendszer, ami a jövőre nézve hatékonyságjavító lépéseket kíván meg a banki vezetőktől.

A szemle anyagaival kapcsolatban kérdezhetnek ma olvasóink a portfolio.hu MNB mellékletében. A kérdésekre Zsámboki Balázs, a Szemle főszerkesztője válaszol.

MNB melléklet

MNB Szemle

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem