10 °C Budapest

Tarolt az egynapos matrica

Pénzcentrum
2005. november 4. 13:47

A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.

 
A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.
Az Európai Unió 1999/62. számú irányelve alapján Magyarországon – és további kilenc uniós tagállamban – ez év januárjában új autópálya-használati díjkategóriát vezettek be a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára. A hazánkban D4-es jelölést kapott kategóriában heti, havi és éves matricákon kívül 1 napos változat megvételére is lehetőség van (csak ebben a kategóriában), melynek alkalmazását szintén EU-előírások szabályozzák. Ez utóbbit – az eladási adatok ismeretében – elsősorban a Magyarországon átutazó teherfuvarozók veszik igénybe.
A január és szeptember közötti időszak értékesítési darabszámait összehasonlítva a díjkategóriák versenyében a D1-es mögött az új D4-es áll a második helyen. Ez utóbbi esetében ez év első kilenc hónapjában több mint 1,2 millió matrica fogyott, melynek jelentős hányadát, mintegy 91,5 %-át a csak ebben a díjkategóriában kapható 1 napos változat forgalma tette ki. A havonta értékesített D4 1 napos matricák száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Kissé meglepő módon ez az emelkedés a legnagyobb forgalmat bonyolító nyári időszakot követően sem torpant meg, és szeptemberben tovább folytatódott. Ennek magyarázata elsősorban abban keresendő, hogy a fuvarozók fokozatosan ismerik meg az új matricatípust. A szezonalítás hatásai így valószínűleg csak a 2006. év havi értékesítési adataiban lesznek egyértelműen tetten érhetők, bár rejtett módon minden bizonnyal már idén is érezhetők az eladási mutatókban.

A bevezetést követő hónapokban viszonylag nagy számban fordultak elő olyan esetek, amikor a gépjárművek tulajdonosai tévesen vásárolták meg a D4-es díjkategória matricáit. Elsősorban a buszok besorolása okozott problémát, hiszen ezekre a járművekre (bár súlyuk alapján ebbe az osztályba sorolandók) az előírások szerint mégis az eggyel kedvezőbb, D3-as matricát kell érvényesíteni. A kategóriatévesztéses esetek az idő előrehaladtával természetesen egyre kisebb számban fordulnak elő. A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében az ÁAK zrt. felhívja a járműtulajdonosok figyelmét, hogy egynapos matricát kizárólag a D4-es díjkategóriában lehet vásárolni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem