Tarolt az egynapos matrica

Pénzcentrum
2005. november 4. 13:47

A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.

 
A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.
Az Európai Unió 1999/62. számú irányelve alapján Magyarországon – és további kilenc uniós tagállamban – ez év januárjában új autópálya-használati díjkategóriát vezettek be a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára. A hazánkban D4-es jelölést kapott kategóriában heti, havi és éves matricákon kívül 1 napos változat megvételére is lehetőség van (csak ebben a kategóriában), melynek alkalmazását szintén EU-előírások szabályozzák. Ez utóbbit – az eladási adatok ismeretében – elsősorban a Magyarországon átutazó teherfuvarozók veszik igénybe.
A január és szeptember közötti időszak értékesítési darabszámait összehasonlítva a díjkategóriák versenyében a D1-es mögött az új D4-es áll a második helyen. Ez utóbbi esetében ez év első kilenc hónapjában több mint 1,2 millió matrica fogyott, melynek jelentős hányadát, mintegy 91,5 %-át a csak ebben a díjkategóriában kapható 1 napos változat forgalma tette ki. A havonta értékesített D4 1 napos matricák száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Kissé meglepő módon ez az emelkedés a legnagyobb forgalmat bonyolító nyári időszakot követően sem torpant meg, és szeptemberben tovább folytatódott. Ennek magyarázata elsősorban abban keresendő, hogy a fuvarozók fokozatosan ismerik meg az új matricatípust. A szezonalítás hatásai így valószínűleg csak a 2006. év havi értékesítési adataiban lesznek egyértelműen tetten érhetők, bár rejtett módon minden bizonnyal már idén is érezhetők az eladási mutatókban.

A bevezetést követő hónapokban viszonylag nagy számban fordultak elő olyan esetek, amikor a gépjárművek tulajdonosai tévesen vásárolták meg a D4-es díjkategória matricáit. Elsősorban a buszok besorolása okozott problémát, hiszen ezekre a járművekre (bár súlyuk alapján ebbe az osztályba sorolandók) az előírások szerint mégis az eggyel kedvezőbb, D3-as matricát kell érvényesíteni. A kategóriatévesztéses esetek az idő előrehaladtával természetesen egyre kisebb számban fordulnak elő. A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében az ÁAK zrt. felhívja a járműtulajdonosok figyelmét, hogy egynapos matricát kizárólag a D4-es díjkategóriában lehet vásárolni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem