Tarolt az egynapos matrica

Pénzcentrum
2005. november 4. 13:47

A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.

 
A hazánkban ez év januárjától a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára bevezetett D4-es díjkategória az értékesített matricák idei eladási mutatói alapján a második helyen áll.
Az Európai Unió 1999/62. számú irányelve alapján Magyarországon – és további kilenc uniós tagállamban – ez év januárjában új autópálya-használati díjkategóriát vezettek be a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára. A hazánkban D4-es jelölést kapott kategóriában heti, havi és éves matricákon kívül 1 napos változat megvételére is lehetőség van (csak ebben a kategóriában), melynek alkalmazását szintén EU-előírások szabályozzák. Ez utóbbit – az eladási adatok ismeretében – elsősorban a Magyarországon átutazó teherfuvarozók veszik igénybe.
A január és szeptember közötti időszak értékesítési darabszámait összehasonlítva a díjkategóriák versenyében a D1-es mögött az új D4-es áll a második helyen. Ez utóbbi esetében ez év első kilenc hónapjában több mint 1,2 millió matrica fogyott, melynek jelentős hányadát, mintegy 91,5 %-át a csak ebben a díjkategóriában kapható 1 napos változat forgalma tette ki. A havonta értékesített D4 1 napos matricák száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Kissé meglepő módon ez az emelkedés a legnagyobb forgalmat bonyolító nyári időszakot követően sem torpant meg, és szeptemberben tovább folytatódott. Ennek magyarázata elsősorban abban keresendő, hogy a fuvarozók fokozatosan ismerik meg az új matricatípust. A szezonalítás hatásai így valószínűleg csak a 2006. év havi értékesítési adataiban lesznek egyértelműen tetten érhetők, bár rejtett módon minden bizonnyal már idén is érezhetők az eladási mutatókban.

A bevezetést követő hónapokban viszonylag nagy számban fordultak elő olyan esetek, amikor a gépjárművek tulajdonosai tévesen vásárolták meg a D4-es díjkategória matricáit. Elsősorban a buszok besorolása okozott problémát, hiszen ezekre a járművekre (bár súlyuk alapján ebbe az osztályba sorolandók) az előírások szerint mégis az eggyel kedvezőbb, D3-as matricát kell érvényesíteni. A kategóriatévesztéses esetek az idő előrehaladtával természetesen egyre kisebb számban fordulnak elő. A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében az ÁAK zrt. felhívja a járműtulajdonosok figyelmét, hogy egynapos matricát kizárólag a D4-es díjkategóriában lehet vásárolni.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem