WC-re sincs idő elmenni - picit feszes a tempó a Suzukinál

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:12

Lassabb szalagokat, nyolcórás munkaidőt, szabad szombatot, legalább tíz nap egyben kivehető szabadságot és szakszervezetet akarnak a Magyar Suzuki Rt. fizikai dolgozói. Állításuk szerint az üzemekben olyan kevés vécé van, hogy azokat az ötperces szünetben nem lehet elérni, ezért a dolgozók kénytelenek üvegbe végezni a dolgukat. - írja mai számában a Magyar Nemzet

 
Lassabb szalagokat, nyolcórás munkaidőt, szabad szombatot, legalább tíz nap egyben kivehető szabadságot és szakszervezetet akarnak a Magyar Suzuki Rt. fizikai dolgozói. Állításuk szerint az üzemekben olyan kevés vécé van, hogy azokat az ötperces szünetben nem lehet elérni, ezért a dolgozók kénytelenek üvegbe végezni a dolgukat. – írja mai számában a Magyar Nemzet
A naponta hatszázötven autót gyártó vállalat ugyan elismeri, hogy a termelés nagy összehangoltságot, folyamatosságot és speciális munkabeosztást igényel, ugyanakkor hangsúlyozzák: minden tekintetben betartják a törvényességet. Mivel a cégnél nem működik szakszervezet, a rendezett, átlátható munkaügyi kapcsolatokat garantáló kollektív szerződés sincs.
A munkások panaszai
A munkások tarthatatlan körülményikre panaszkodnak és segítséget kértek, mert elmondásuk szerint „bármilyen szerv ellenőriz a gyárban, kifizetik a bírságot, és megy minden tovább a régi rendben”. Hiányolják például a szabad szombatot. Legtöbbször ugyanis két műszakban folyik a munka, a délelőttös műszak 6 órától 14.50-ig tart, ebből 50 perc a pihenőidő ledolgozása – a munkások mindig dolgoznak szombaton. A délutános műszak 14.50-től 01.20-ig tart, de valójában 11.40-től 01.20-ig folyik a munka, mivel a szombatot így dolgozzák le. A gyárban történő ”leállásokat” később dolgoztatják le, ám a dolgozók azt szeretnék, hogy ha ezt a szabadságukból vonnák le. Főként azért mert a szabadságaikat amúgy sem tudják kivenni: arra, hogy valaki két hétre elmenjen nyaralni nem volt példa. A megmaradt szabadságokat az év végén fizetik ki, az év végi jutalommal együtt, amiről nem tudható, hogy ebből mennyi a szabadságpénz és mennyi a jutalom.
A munkásoknak gondjuk van a vezető emberekkel, csoportvezetőkkel, művezetőkkel is, mert bár a dolgozók közül kerülnek ki, sokuknak fejébe száll a hatalom, és káromkodva, sértőn beszélnek velük.
A dolgozók a lassabb szalagokon, a nyolc órás munkaidőn, a szabad szombaton és a legalább tíz nap egyben kivehető szabadságon túl a dolgozók szakszervezetet szeretnének, amely védi az érdekeiket.
Mit mond a gyár ?
A cég nem elmondása szerint náluk a törvény által engedélyezett 8 hetes munkaidőkeretet alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a napi 8 órás munkaidőnek és pihenőidőnek, valamint a szabad szombatoknak 8 hét átlagában kell meglenniük. A vállalat számára ez azért fontos, mert egy leállás akár két-három hétig is eltarthat. Ezt a pihenőidőt valóban ledolgoztatják a munkásokkal, de erről egy munkaidőnaptárban előre tájékoztatják őket.
 
A szabadságokkal kapcsolatban a cég úgy fogalmaz, hogy az minden munkavállalónak jár, és ki kell adni, ugyanakkor a gazdasági érdekek megkívánják a szabadságok átütemezését. A vállalat elismeri, hogy a náluk folyó munka valóban komoly koncentrációt igényel, de az itthoni termelés semmiben nem különbözik a világ más autógyáraiban szokásostól.
A vécékkel és mosdókkal kapcsolatos helyzetről pár hónapja valóban érkezett jelzés, a kérésnek és az ÁNTSZ előírásoknak megfelelően mobil vécéket hoztak a gyárba. A problémát egyébként azzal indokolták, hogy jelenleg sok építkezés folyik a vállalatnál, és egyes szociális blokkok még nem készültek el. A cég állítja, hogy a karácsonyi jutalommal együtt szabadságot sohasem fizetnek ki, a ki nem vett szabadságokat az ütemterv szerint mindenképpen kiadják a dolgozóknak.
A vállalatnál nincs kollektív szerződés, mivel azt csak a szakszervezet köthetne. A cég állítása szerint még a kezdeti időszakban volt kezdeményezés érdekképviselet létrehozására, de az később megszüntette önmagát, azóta pedig nem érkezett jelzés, hogy a dolgozók újat szeretnének.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem