5 °C Budapest

Százezres bírság egy rossz mozdulatért

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:41

Két év után ismét megtiltja a szilveszteri petárdázást a kormány. Más, II-es pirotechnikai osztályba sorolható termékek - például római gyertya, vezetőpálcás rakéta - az új év alkalmából változatlanul, engedély nélkül felhasználhatók lesznek. A szabálysértési bírságot ugyanakkor 100 ezerre forintra emelnék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az év többi napjához hasonlóan a jövőben szilveszterkor sem lehet petárdázni - ismertette a kormány döntését Lamperth Mónika belügyminiszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az elmúlt két évben alkalmazott kormányrendelet szerint december 28-tól 31-ig a II-es pirotechnikai osztályba sorolt termékek - például római gyertya, tűzforgó, vulkán, vezetőpálcás rakéta - szabadon megvásárolhatók voltak, és Szilveszter napján este hat órától másnap reggel hat óráig engedély nélkül fel is lehetett használni. A jogszabály módosításával csak a petárdázást tiltják meg.
A belügyminiszter ugyanakkor beszámolt arról, kezdeményezik a szabálysértési törvény módosítását. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, felhasználása, a pirotechnikai tevékenységekre vonatkozó előírások megszegése esetén a rendőrség jelenleg 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki. Ezt a kormány 100 ezer forintra emelné. Lamperth Mónika indoklása szerint ez kellő visszatartó erőt jelentene, ugyanakkor nem okoz aránytalan sérelmet. A belügyminiszter megjegyezte: a petárdákra vonatkozó tiltás érvényesítésére a pénzügyőrség és a rendőrség akciótervet készít.
A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a rendőrségnek a jövőben nem csupán az este 10 óra és reggel 8 óra között rendezett tűzijátékok engedélyezésének esetében kell kikérnie a helyi jegyző véleményét, hanem napszaktól függetlenül mindig. A belügyi tárca vezetője hozzátette: a jegyzők jobban ismerik a helyi szokásokat, az elfogadás mértékét.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?