Százezres bírság egy rossz mozdulatért

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:41

Két év után ismét megtiltja a szilveszteri petárdázást a kormány. Más, II-es pirotechnikai osztályba sorolható termékek - például római gyertya, vezetőpálcás rakéta - az új év alkalmából változatlanul, engedély nélkül felhasználhatók lesznek. A szabálysértési bírságot ugyanakkor 100 ezerre forintra emelnék.

 
Az év többi napjához hasonlóan a jövőben szilveszterkor sem lehet petárdázni - ismertette a kormány döntését Lamperth Mónika belügyminiszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az elmúlt két évben alkalmazott kormányrendelet szerint december 28-tól 31-ig a II-es pirotechnikai osztályba sorolt termékek - például római gyertya, tűzforgó, vulkán, vezetőpálcás rakéta - szabadon megvásárolhatók voltak, és Szilveszter napján este hat órától másnap reggel hat óráig engedély nélkül fel is lehetett használni. A jogszabály módosításával csak a petárdázást tiltják meg.
A belügyminiszter ugyanakkor beszámolt arról, kezdeményezik a szabálysértési törvény módosítását. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, felhasználása, a pirotechnikai tevékenységekre vonatkozó előírások megszegése esetén a rendőrség jelenleg 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki. Ezt a kormány 100 ezer forintra emelné. Lamperth Mónika indoklása szerint ez kellő visszatartó erőt jelentene, ugyanakkor nem okoz aránytalan sérelmet. A belügyminiszter megjegyezte: a petárdákra vonatkozó tiltás érvényesítésére a pénzügyőrség és a rendőrség akciótervet készít.
A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a rendőrségnek a jövőben nem csupán az este 10 óra és reggel 8 óra között rendezett tűzijátékok engedélyezésének esetében kell kikérnie a helyi jegyző véleményét, hanem napszaktól függetlenül mindig. A belügyi tárca vezetője hozzátette: a jegyzők jobban ismerik a helyi szokásokat, az elfogadás mértékét.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem