Százezres bírság egy rossz mozdulatért

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:41

Két év után ismét megtiltja a szilveszteri petárdázást a kormány. Más, II-es pirotechnikai osztályba sorolható termékek - például római gyertya, vezetőpálcás rakéta - az új év alkalmából változatlanul, engedély nélkül felhasználhatók lesznek. A szabálysértési bírságot ugyanakkor 100 ezerre forintra emelnék.

 
Az év többi napjához hasonlóan a jövőben szilveszterkor sem lehet petárdázni - ismertette a kormány döntését Lamperth Mónika belügyminiszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az elmúlt két évben alkalmazott kormányrendelet szerint december 28-tól 31-ig a II-es pirotechnikai osztályba sorolt termékek - például római gyertya, tűzforgó, vulkán, vezetőpálcás rakéta - szabadon megvásárolhatók voltak, és Szilveszter napján este hat órától másnap reggel hat óráig engedély nélkül fel is lehetett használni. A jogszabály módosításával csak a petárdázást tiltják meg.
A belügyminiszter ugyanakkor beszámolt arról, kezdeményezik a szabálysértési törvény módosítását. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, felhasználása, a pirotechnikai tevékenységekre vonatkozó előírások megszegése esetén a rendőrség jelenleg 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki. Ezt a kormány 100 ezer forintra emelné. Lamperth Mónika indoklása szerint ez kellő visszatartó erőt jelentene, ugyanakkor nem okoz aránytalan sérelmet. A belügyminiszter megjegyezte: a petárdákra vonatkozó tiltás érvényesítésére a pénzügyőrség és a rendőrség akciótervet készít.
A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a rendőrségnek a jövőben nem csupán az este 10 óra és reggel 8 óra között rendezett tűzijátékok engedélyezésének esetében kell kikérnie a helyi jegyző véleményét, hanem napszaktól függetlenül mindig. A belügyi tárca vezetője hozzátette: a jegyzők jobban ismerik a helyi szokásokat, az elfogadás mértékét.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?