28 °C Budapest

Kevesebb adót kell fizetni jövőre

Pénzcentrum
2005. november 3. 09:50

A kis- és középvállalkozások számára a jövő évi adótörvények még sok kedvező változást nem tartalmaznak, inkább 2007-től lesznek a cégek számára is érzékelhető adó- és járulékcsökkentések. Egy-két kivétel persze van, így az a szabály, amely szerint - főleg a kisebb vállalkozások versenyképességének javítása érdekében - 2006. január elsejétől új kedvezményt vezetnek be. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
A kis- és középvállalkozások számára a jövő évi adótörvények még sok kedvező változást nem tartalmaznak, inkább 2007-től lesznek a cégek számára is érzékelhető adó- és járulékcsökkentések. Egy-két kivétel persze van, így az a szabály, amely szerint – főleg a kisebb vállalkozások versenyképességének javítása érdekében – 2006. január elsejétől új kedvezményt vezetnek be. – írja mai számában a Világgazdaság.
Ennek lényege, hogy a társaságiadó-alap 5 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalék lesz a társasági adó mértéke, s csak az a fölötti részt terheli 16 százalékos adó. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának azonban több feltétele van, legfőképpen az, hogy az adózó a társasági adóban semmilyen kedvezményt ne érvényesítsen. Feltétel továbbá, hogy a cég átlagos állományi létszáma éves szinten legalább egy fő legyen, foglalkoztatottai után átlagban legalább a minimálbér másfélszerese után fizessen nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. A hátrányos helyzetű térségben működő kisebb vállalkozásoknál ennél enyhébb a feltétel: esetükben elég a minimálbér után megfizetni a szükséges járulékokat.
Azzal azonban érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak, hogy a 10 százalékos adókulcs – mivel alkalmazása feltételekhez kötött – a közösségi szabályok alkalmazásában állami támogatásnak minősül. A törvény tartalmazza az állami támogatás összegének meghatározására vonatkozó előírást is, amely egyébként csekély összegű támogatásnak minősül. Ez a 10 százalékkal adózott jövedelem 6 százaléka.
A november 15-ig kihirdetendő törvényben rendelkeznek arról is, hogyan kell az adóalapban érvényesített, csekély összegű támogatások támogatástartalmát meghatározni annak az adózónak, aki él a 10 százalékos adómérték alkalmazásának a lehetőségével. Ezt úgy kell kiszámolni, hogy az összes adóalap-kedvezményt össze kell adni, s 5 millió forintig 10 százalék, az e fölötti részre 16 százalékos kulcsot alkalmazva kell az adótartalmat meghatározni, s ezt az összeget kell csekély összegű támogatásnak tekinteni.
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?