23 °C Budapest

Kevesebb adót kell fizetni jövőre

Pénzcentrum
2005. november 3. 09:50

A kis- és középvállalkozások számára a jövő évi adótörvények még sok kedvező változást nem tartalmaznak, inkább 2007-től lesznek a cégek számára is érzékelhető adó- és járulékcsökkentések. Egy-két kivétel persze van, így az a szabály, amely szerint - főleg a kisebb vállalkozások versenyképességének javítása érdekében - 2006. január elsejétől új kedvezményt vezetnek be. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
A kis- és középvállalkozások számára a jövő évi adótörvények még sok kedvező változást nem tartalmaznak, inkább 2007-től lesznek a cégek számára is érzékelhető adó- és járulékcsökkentések. Egy-két kivétel persze van, így az a szabály, amely szerint – főleg a kisebb vállalkozások versenyképességének javítása érdekében – 2006. január elsejétől új kedvezményt vezetnek be. – írja mai számában a Világgazdaság.
Ennek lényege, hogy a társaságiadó-alap 5 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalék lesz a társasági adó mértéke, s csak az a fölötti részt terheli 16 százalékos adó. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának azonban több feltétele van, legfőképpen az, hogy az adózó a társasági adóban semmilyen kedvezményt ne érvényesítsen. Feltétel továbbá, hogy a cég átlagos állományi létszáma éves szinten legalább egy fő legyen, foglalkoztatottai után átlagban legalább a minimálbér másfélszerese után fizessen nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. A hátrányos helyzetű térségben működő kisebb vállalkozásoknál ennél enyhébb a feltétel: esetükben elég a minimálbér után megfizetni a szükséges járulékokat.
Azzal azonban érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak, hogy a 10 százalékos adókulcs – mivel alkalmazása feltételekhez kötött – a közösségi szabályok alkalmazásában állami támogatásnak minősül. A törvény tartalmazza az állami támogatás összegének meghatározására vonatkozó előírást is, amely egyébként csekély összegű támogatásnak minősül. Ez a 10 százalékkal adózott jövedelem 6 százaléka.
A november 15-ig kihirdetendő törvényben rendelkeznek arról is, hogyan kell az adóalapban érvényesített, csekély összegű támogatások támogatástartalmát meghatározni annak az adózónak, aki él a 10 százalékos adómérték alkalmazásának a lehetőségével. Ezt úgy kell kiszámolni, hogy az összes adóalap-kedvezményt össze kell adni, s 5 millió forintig 10 százalék, az e fölötti részre 16 százalékos kulcsot alkalmazva kell az adótartalmat meghatározni, s ezt az összeget kell csekély összegű támogatásnak tekinteni.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem