2020. december 5. szombat Vilma

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket


A parlament 128 igen és 30 nem szavazattal fogadta el a 2015-ös adótörvényeket keddi ülésén.


A végleges verzióban már nincs benne az internetadó, azonban még így is számos adóemelést találunk.

A jövő évi adócsomag legfontosabb elemei:

  • A legnagyobb port a távközlési adó kiterjesztése kavarta, vagyis az internetadó. Ezt végül a kezdeti ragaszkodás után a kormány visszavonta. A költségvetésből így kieső 25 milliárd forintos bevételi összeget várhatóan a tartalékokból pótolják ki. Változás, hogy megszűnik a társasági adó távközlési adóból történő levonásának lehetősége.
  • Változik a cafeteria adózása. Az eredeti módosítás minden béren kívüli juttatás adóterhelését emelte volna és a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken. Végül ezt a törvényalkotási bizottság megváltoztatta: éves 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16% szja-t és 14 % eho-t, összességében 35,7% közterhet kell fizetni. 200 ezer és 450 ezer forint között ez a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, más béren kívüli juttatások 51,17 százalékos közterhet viselnek (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 % szja-t és 27% eho-t kell fizetni).
  • Változik a reklámadóról szóló törvény is több ponton. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a legfelső 40 százalékos kulcs 50 százalékra emelkedik (ez az RTL-nek fájhat leginkább).A másik módosítás, hogy a médiavállalkozások kiválthatják a nyilatkozattételi kötelezettségüket a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak adott bejelentéssel, illetve mentesülhetnek a reklámadó-fizetés alól a Google-tól és a Facebooktól megrendelt hirdetések.
  • Jövőre vagyonarányos adót kell megfizessenek a befektetési alapok, viszont pénzügyi különadó már nem terheli őket. A magánszemélyek részére nyújtott portfóliókezelés viszont nem lesz többé áfamentes.
  • A házi pálinkafőzés esetén egy minimális, jelképes átalányadó mérték lép életbe januártól.
  • Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők a 150 milliós jövedéki biztosítékot.
  • 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az ún. alkoholos italokkal egészül ki a chipsadóról, hivatalos nevén népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIIL törvény.
  • Az általános forgalmi adózást érinti, hogy 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfa kulcs.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk