2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Elárulták a magyar cégek, mire lenne jelenleg a legnagyobb szükségük


Egy friss kutatás szerint stabilnak gondolják helyzetüket a hazai kis- és középvállalkozások, úgy érzik, a jelenlegi körülmények közt érdemes fejleszteni. Ugyanakkor a legkomolyabb probléma számukra a munkaerőhiány - derült az UniCredit Bank és az Inspira Research közös felméréséből.

A kkv szektor, azaz a mikro-, kis- és középvállalkozások a rendkívül fontosak, nem csak gazdasági erejük miatt, hanem a munkehelyek szempontjából is, hiszen több mint 650 ezren dolgoznak bennük. Ugyanakkor  a bankok számára is fontos célcsoportot jelentenek, szeretnék egyre jobban megismerni működéseiket, terveiket.

Szerdán mutatta be az UniCredit Bank az Inspira Research együttműködésével azt az országos reprezentatív kutatást, melyet az 51 millió és 1,5 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek körében végeztek.

A kutatás középpontjában a következő kérdések álltak:

  • hogy látja a vállakozás saját jelenlegi helyzetét?
  • milyen jövőbeli elképzelései vannak?
  • valóban létező probléma-e a munkaerőhiány?
  • kik hozzák a döntéseket?
  • terveznek-e a jövőben fejleszteni?

Nem csak a tulajdonost, hanem a vezetőket is kérdezték, igaz a legtöbb esetben a vizsgált területen a kettő ugyanaz a személy.

Saját pozíció

Talán keveseket lep meg, hogy a magyar kis- és középvállalkozások sokkal rosszabb helyzetűnek érzékelik önmagukat, mint ahogy a piac látja őket. De az is kiderült, hogy a nyugat-magyarországiak stabilabbnak érzik magukat a kelet-magyarországi cégekhez viszonyítva, viszont éppen ezért keleten az innováció kérdése markánsabban van jelen, azaz szívesebben költenének fejlesztésre a következő években. Saját pozíciójukat értékelve a kisvállalatok

rugalmasabbnak érezték magukat, mint a multik, és ügyfélmenedzsmentben is jobbnak ítélték magukat. 

A családi vállalkozások minden esetben magabiztosabbak, ám csak a külföldi tulajdonnal is rendelkezők érzik magukat kifejezetten stabilnak.

Érdekes, hogy a nem családi vállalkozások optimistábbak, viszont ott, ahol a tulajdonos a szívügye a cég, nagyobb arányban gondolják, hogy tudnak és akarnak is fejleszteni. Az innovációra ők a nyitottabbak, hiszen 

azt érzik, el vannak maradva a versenytársakhoz képest.

Nagyon sok cégnél égető kérdés a generációváltás, a családi vállalkozások vezetőinek legalább fele tervezi családtagnak, rokonnak átadni az igazgatói széket. Bár az UniCredit Bank szakembereinek tapasztalata szerint ez nem minden esetben tud megvalósulni, hiszen ma már rengeteg fiatal tanul külföldön, és előfordul, hogy nem jönnek haza, vagy más területen helyezkednek végül el.

Munkaerőhiány

A kutatás rávilágított, hogy a kkv szektor szereplői gyakran erősebbnek érzik a munkaerőhiányt, mint ahogy az ténylegesen jelen van. Ennek ellenére a cégek fele munkaerőnövelést tervez a következő 5 évben, hiszen tisztában vannak vele, hogy fontos motorja a növekedésnek a létszámbővítés. Addig is 

áthidaló megoldásként túlóráztatják az alkalmazottakat, esetleg hétvégén is foglalkoztatják őket, de nem zárkóznak el a munka kiszervezése elől sem.

17 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs híján munkaerőnek, mégis bővülést tervez.

Digitális pénzügyek

Hogy mennyire nyitottak a technikai újdonságokra, jól példázza a fintechre, azaz a digitális pénzügyi megoldásokra vonatkozó kérdés. A vállalatok 45 százaléka halott már róla, de csak 10 százalékuk használja. A családi vállalkozások kevéssé ismerik, nincs információjuk róluk, vagy ha van, inkább találják kockázatosnak ezeket a megoldásokat.

Szép lassan azért beletanulnak az online világba a legkisebb magyar cégek is: a válaszadók 87 százaléka használja az internetes felületeket, de csak minden ötödik kkv használja ki maximálisan a lehetőségeket, például úgy, hogy fizetni is lehet a termékeiért online.

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk