18 °C Budapest
Happy small business owner preparing new order for delivery in her office. Female entrepreneur working on her own business. Online store business owner seller packing new clothes package post shipping box. E-commerce concept.

Dropshipping Magyarország: mi a dropshipping jelentése, a dropshipping hogyan működik?

2024. március 9. 09:01

Egyre népszerűbb online kereskedelmi alternatívát jelent a dropshipping Magyarország esetében is, azonban, habár a felszínen egyszerűnek tűnik, a háttérben bonyolult és összetett folyamatok húzódnak, éppen ezért nem olyan könnyű meggazdagodni belőle, mint ahogy azt gondolnánk. Járjunk utána, mi az a dropshipping, avagy mi a dropshipping jelentése, mi az a dropship, illetve, hogy a dropshipping hogyan működik, mint online vállalkozási forma!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk a dropshipping kapcsán: tudd meg, mi a dropshipping jelentése, mi az a dropshipping, illetve mi a dropship, hogyan indítható vállalkozásként dropshipping Magyarország esetében, és hogyan működik a dropshipping adózás! Amellett, hogy eláruljuk, mi a dropshipping (pl. CJ dropshipping, dropshipping yasal mı), azt is megtudhatod, hogy a dropshipping hogyan működik, mégis mi a sikeres dropshipping vállalkozások titka. Tényleg bárki belevághat? Mekkora az esély a dropshipping sikerére?

Mi az a dropshipping?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hgy mi a dropshipping jelentése, mit takar a dropship kifejezés! A dropshipping egy online kereskedelmi vállalkozás-forma, egy logisztikai módszer, amellyel, ha hozzáértőként tudunk bánni, akár már minimális tőkebefektetéssel is profitra tehetünk szert. A dropshipping jelentése gyakorlatilag egy olyan, tipikusan online megrendelés-teljesítési módszerre vonatkozik, amikor a vállalkozó az eladó és a vevő kapcsolatában mintegy harmadik, közvetítői funkciót ellátó fél formájában szerepel, közvetítőként pedig nem tartja raktáron a termékeket, csak webáruházában kínálja őket. Azt a személyt, aki a dropshipping vállalkozás modelljét alkalmazza, dropshippernek nevezzük, és gyakorlatilag egy logisztikai szolgáltatást nyújt haszon fejében.

A dropshipping hogyan működik?

A dropshipping a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dropshipper vállalkozó felkutatja a számára releváns termékeket áruló beszállítókat, beszállítói adatbázisokat, vagy olyan alkalmazásokat keres, amelyek beszállítókkal kötik őt össze, ő pedig betöltheti a kapcsolattartó fél szerepét. A dropshipping menete igazából abból áll, hogy a vásárló lead a dropshipper webshopjában egy megrendelést, ám mivel a dropshipping vállalkozó nem tart ebből az áruból készletet, automatikusan továbbítja is a megrendelést a beszállítóhoz – ez az ellátó összeállítja a megrendelést a vásárlónak és ki is küldi számára a csomagot.

A dropshipping mindhárom fél számára előnyös logisztikai kapcsolódást jelent: a vevő könnyebben eléri a számára egyébként nehezen hozzáférhető ellátók termékeit a dropshipping által, a gyártó szintén vásárlókhoz jut, a dropshipper pedig, ha képes jól működtetni a szolgáltatását, bezsebeli a hasznot. Ez első hallásra egyszerűnek tűnhet, azonban a dropshipping azért nem megy ilyen gördülékenyen: nézzük, mik a dropshipping előnyei és a dropshipping hátrányai, hogyan lehet sikeres vállalkozás a dropshipping Magyarország esetében!

A dropshipping előnyei: miért ilyen hívogató?

A dropshipping vállalkozás indítás előnyei közé tartozik, hogy akár kezdők is próbálkozhatnak vele, hiszen webshopot ma már szinte bárki képes indítani, ráadásul úgyszólván kezdőtőkére sincs szükségünk, hiszen a dropshipping vállalkozás indításához nem kell raktárkészletet felhalmoznunk. Mivel nincs raktárkészlet (megspóroljuk a raktár bérlési és fenntartási költségét, a készletezés és a csomagszállítás költségeit stb.), nem „maradhat rajtunk” a termék sem, azaz a dropshipping vállalkozás létrehozás ebből a szempontból is jóval kisebb kockázattal jár együtt, ráadásul rendkívül bőséges kínálatot állíthatunk össze dropshipping webáruházunkban.

A dropshipping otthonról is működtethető: a sikeres dropshipping vállalkozó képes lehet akár egyetlen laptop segítségével vezetni online dropshipping vállalkozását. Egy kisebb dropshipping vállalkozást képes lehet egyetlen ember is fenntartani, azonban értelemszerűen a növekvő dropshipping vállalkozások a későbbiekben több tőkét, több befektetett energiát, több alkalmazottat igényelnek, hiszen a dropshipping vállalkozás nem működteti önmagát. A dropshipper vállalkozó képes lehet rugalmas munkaidő kialakítására, ami jelentős kényelmi faktor, azonban a dropshipping vállalkozások együtt járhatnak olyan negatívumokkal is, amelyekkel a kezdő vállalkozók ritkán számolnak.

A dropshipping hátrányai, nehézségei

A dropshipping vállalkozás indítás hátrányai közé tartozik, hogy egyáltalán nem egyszerű betörni a dropshipping piacra, hiszen rengeteg versenytársunk lesz, akik – mivel a dropshipping indulótőkéje elenyésző – mind minimális haszonkulccsal értékesítik tovább a termékeket (keveset tudunk belőle profitálni), ráadásul bárki forgalmazhatja ugyanazt a terméket. Az alacsony árrések és a kiélezett versenyhelyzet rontják a vállalkozó haszonkulcsát, mindemellett a dropshipping vállalkozók gyakran szembesülnek készletproblémákkal is.

A dropshipping vállalkozás sikerének a kulcsa, hogy a vállalkozónak képesnek kell lennie nyomon követni az ellátói készleteket, hiszen, mivel a dropshipper nem tartja készleten ezeket a termékeket, kisebb a rálátása arra is, hogy mi fog éppen kifogyni. Minél több beszállítóval dolgozik együtt a dropshipping vállalkozás, annál nehezebb a kiszállítási nehézségekhez kötődő változásokat (pl. szállítási költségek, szállítási idők) számontartani, a vállalkozó könnyen elveszítheti a kontrollt a beszállítási lánc fölött.

Mivel a dropshipping vállalkozó valójában nem ismeri a termékeket, amelyeket kínál (sosem látta őket élőben, nem tart belőlük raktárkészletet), nem tud valódi garanciát adni sem a termék minőségére, sem pedig a kiszállítás pontosságára, teljesen kiszolgáltatott a beszállítónak, hiába lehet automatizálni a dropshipping folyamatok egy részét. Szintén problémát jelenthet az is, ha a dropshipping webáruházon keresztül a vevő több különböző ellátótól válogat kosarába, így horribilis szállítási költségek adódhatnak össze.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dropshipping szolgáltatások kapcsán felmerülő további problémák közé tartozik, hogy nem, vagy csak nagyon nehézkesen lehet ügyfélszolgálatot fenntartani, a dropshipping vállalkozó – a részletes termékismeret hiányában – nem feltétlenül tudja feldolgozni a vásárlóktól érkező hívásokat, érdeklődő e-maileket, panaszokat. A dropshipping vállalkozások gyakran az extra kockázat okán nem vállalják be az utánfizetési lehetőséget, pedig a vásárlók egy része csak így rendel bármit szívesen az internetről.

Dropshipping Magyarország: hogyan indíthatunk dropshipping vállalkozást?

A dropshipping Magyarországon egyelőre gyermekcipőben jár, viszont az USA-ban már elterjedt vállalkozási forma, ugyanis a megbízhatóbb („belföldi”) beszállítók bőséges kínálatából tudnak válogatni a vállalkozók. A dropshipping Magyarország esetében sem korlátozódik hazai gyártókra – habár ez a dropshipping vállalkozó profiljától függ -, nagyon sokan alapozzák webáruházukat az Ázsiából származó importra (pl. az AliExpress beszállítóinak termékeit árulják.

A dropshipping Magyarország esetében nem különbözik a világ bármely másik országától: hazai, akár kezdő piaci szereplőként is képesek lehetünk beindítani egy például kínai importcikkeken alapuló webáruházat, amelyet gyakorlatilag bárhonnan működtethetünk. A vásárló jóformán semmilyen különbséget nem érzékel, mindössze a mi dropshipping weboldalunkon keresztül veszi meg a terméket, kapja meg a számlát – viszont hozzánk érkezik a panasza is. Fontos tudnunk azt is, hogy a határokat átlépő termékek (pl. egy ázsiai szállítmány) vámkötelesek lehetnek, illetve a hosszú, akár többhetes szállítási idő sem lényegtelen mellékszál.

A dropshipping adózás szabályai

A magyar dropshipping vállalkozók egy részét elijeszti a dropshipping hátterében álló, sokszor nyakatekertnek tűnő törvényi szabályozás – sokan amint utánaolvasnak, hogy a dropshipping hogyan működik adózási szempontból, inkább bele sem kezdenek álomvállalkozásukba. A dropshipping adózás túlmutat a szokványos magyar vállalkozói adózáson, hiszen eleve nem is biztos, hogy jogosultak vagyunk az adott termék forgalmazására (pl. korlátozza a gyártó, hogy ki árulhatja a termékeit, hol lehet azokat eladni), ami hozzátartozik a márkavédelemhez.

A dropshipping adózás szempontjából azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen értékesítési szabályok vonatkoznak arra az adott országra, ahol árulni szeretnénk termékeiket – pl. a dropshipping webáruházunk csak a magyar ügyfelek részére elérhető, vagy kiterjedtebb, nagyobb volumenű dropshipping vállalkozást alapítanánk? Annak is utána kell néznünk a dropshipping adózás szempontjából, hogy honnan érkezik a termék, hiszen habár az EU-n belül nincs vám, ha például valamilyen kínai árucikket szeretnénk értékesíteni, a vámkezelési eljárással (plusz költség, plusz szállítási idő) is számolni kell. Ugyanez vonatkozik az EU-n belülről érkező, de EU-n kívüli piacra eladott árucikkekre.

Az ÁFA tovább bonyolítja a dropshipping adózás mikéntjét: az áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően a teljesítés helye szerint kell az ÁFA mértékét megállapítani, azaz a megrendelő ország ÁFA-szabályai érvényesülnek a dropshipping rendelés lebonyolítása során. Amennyiben egy kezdő dropshipping vállalkozás alapítását fontolgatjuk, amellett, hogy elméletben tudjuk, a dropshipping hogyan működik, a szabályos dropshipping adózás lebonyolításához mindenképpen érdemes kikérnünk egy, a dropshipping adózás témájában jártas könyvelő szakértő segítségét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem