17 °C Budapest

Szigorú adóellenőrzések jönnek: a járvány időszakát is vizsgálják majd

2021. március 31. 20:01

A COVID-19 hatására szigorodó adóellenőrzésekre számít a közeljövőben a vállalatok többsége - derül ki az EY hatvan országban 1265 adó- és pénzügyi vezető bevonásával végzett globális felméréséből. A döntéshozók szerint az elmúlt évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a hatóságok sokszor jobban ismerik a társaság adóügyeit, mint ők maguk.

A következő három évben tovább szigorodnak az adóellenőrzések az EY kutatásában megkérdezett vezetők több mint fele (53%) szerint. A válaszadók várakozása, hogy az adóhatóságok erélyesebb fellépéssel próbálják majd enyhíteni a koronavírus-járvány miatt a költségvetésre nehezedő nyomást. Ennek megfelelően, a pénzügyi vezetők kétharmada (66%) szerint egyre fontosabbá válik az adókockázatok kezelése.

Két párhuzamos hatással kell egyszerre számolni. Egyrészt a NAV digitális fejlesztései (például az online számlaadat-továbbítás) pontosabb kiválasztást tesznek lehetővé és ezzel csökkentik az adóellenőrzések számát. Másrészt viszont a koronavírus-járvány a világ összes országának költségvetésére hatással lesz és így a hazai adóhatóságnak is több és fókuszáltabb ellenőrzést kell majd lefolytatnia a költségvetési bevételek védelme érdekében. Emiatt valószínűleg az adóellenőrzések száma is nőni fog

- nyilatkozta dr. Séra Gergely, az EY Associate Partnere. Az idei évben ismét a kapcsolt vállalkozásokat érintő transzferárazást tartják a legnagyobb rizikófaktornak az adózás területén a megkérdezettek világszerte. Emellett 28 százalékuk szerint erősödni fog azoknak a támogatásoknak a vizsgálata is, amelyek az egészségügyi vészhelyzet okozta károk enyhítésére szolgálnak.

Magyarországon a NAV az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, az építőiparra és az e-kereskedelmi szektorra fog kiemelt figyelmet fordítani az év elején publikált ellenőrzési terv szerint. Emellett előtérbe kerül a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is. A nemzetközi információcsere keretében megosztott információk döntő része transzferárazási kérdésekhez kapcsolódik, így a felmérés eredményét a hazai adóellenőrzési prioritások is alátámasztják

- tette hozzá dr. Bajusz Dániel, az EY adóperes jogásza. "A vállalatoknak felkészülten kell várniuk az ellenőrzéseket. Előre tudniuk kell, hogy milyen válaszokat adnak majd a NAV potenciális kérdéseire. Ehhez akár külső tanácsadót is érdemes bevonni, így jelentősen csökkenthetik adókockázataikat" - tette hozzá.

A válaszadók szerint sok hatóság annyira fejlett digitálisan, hogy többet tudnak a társaság adóügyeiről, mint maguk a cégek. Háromnegyedük szerint az elmúlt három év reformjai növelték az általános kockázati szintet, és hasonló arányban (74%) érzik úgy, hogy a hivatalok digitalizációja - az adatelemzés, valamint a határokon átnyúló információmegosztás előrehaladása - a vállalatok fokozott ellenőrzéséhez vezetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem