Közel 57 ezer cégvezető fut neki eltiltással a koronavírus okozta válságnak

Közel 57 ezer cégvezető fut neki eltiltással a koronavírus okozta válságnak

2020. április 7. 20:01

Egy év alatt ugyan már csak 6580 magánszemély került eltiltásra a cégvezetéstől, de így is tovább emelkedett az cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma. Összességében már 56808 magánszemély áll eltiltás alatt.

"Jelentősen visszaesett az egy év alatt a cégvezetéstől újonnan eltiltott magánszemélyek száma, de az összes eltiltott száma egyelőre még tovább növekedett" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A 2019-es eltiltások száma csupán 6580 eset, ami 50 százaléka a 2018-as értéknek. Ugyanakkor ez jelentős részben annak köszönhető, hogy 2019. január 1-től jelentősen változott a cégtörvény eltiltásra vonatkozó része. A változásnak köszönhetően, az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére. A jogszabály változás és a csökkenő új eltiltásszám ellenére azonban az összességében eltiltott személyek száma - több mint 2 ezer fővel - tovább növekedett 1 év alatt.

A módosított jogszabálynak köszönhetően az eltiltott személyek száma tehát csökkenhetne, ugyanakkor várhatóan 2020 során ezzel a hatással szembe megy majd a koronavírus okozta gazdasági visszaesés. A gazdasági visszaesés könnyen a hátrahagyott tartozások növekedésébe fordulhat, és ebből komolyabb eltiltási szám növekedés is fakadhat.

Összességében tehát még mindig magas az eltiltások száma. Úgy tűnik, a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén továbbra is lenne mit javítani. Az eltiltásoknak ebben komoly szerepe van, hiszen ezek elviekben tisztító hatásúak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hosszabb távon, ha a jogszabályi környezet nem változik, és a járvány gazdasági hatása is lecseng, akkor a cégvezetéstől összességében eltiltott személyek száma csökkenhet. 2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami meredek felfutást eredményezett az eltiltott magánszemélyek számában. Ugyanakkor a 2015-16 környékén indított eltiltások szépen lassan elkezdenek lejárni, és tömeges "utánpótlás" hiányában az összesített eltiltott számnak csökkennie kell.
A regionális bontásban az látszik, hogy Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások, de a magas cégszám miatt ez részben természetes is. Szintén magas az eltiltások száma Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25