17 °C Budapest

Kifakadt a legendás magyar borász: így megy a borbiznisz a Balatonnál

2017. július 27. 15:03

Hosszú évek óta elmaradhatatlan szereplője volt a Balatonfüredi Borhetek néven futó rendezvénynek a Jásdi pincészet, idén azonban visszautasították jelentkezésüket - értesült a Pénzcentrum. Az elutasító határozat kapcsán közzétett állásfoglalás szerint a csopaki pincészet már évek óta fontolgatta a visszavonulást, így nem érte őket érzékenyen a döntés. Véleményük szerint "az ilyen jellegű fesztiválok ideje lassan mindenhol lejár". Az alábbiakban szó szerint, és vágatlanul közöljük a pincészet friss bejegyzését.

"A Balatonfüredi Borhetek a hasonszőrű fesztiválok közül sok tekintetben kiemelkedik. A rendezvény helyszíne különleges. A magas látogatottság révén az elérhető árbevétel 10-12 Millió Forint, ami általában jól jön a szüret előtti napokban, bár számunkra ez csak az árbevétel 2-3 hónappal előbbre hozását, a rá rakódó költségek miatt nem többletet jelent.

Tagadhatatlan az is, hogy a Borhetek minősége az elmúlt 10 évben jelentősen javult. Megszűnt a korábbi gyakorlat, amikor a faházak mögött töltögették át a kannából a palackokba a bort. Jobb a borok átlagos minősége is. A Rizling-Generáció belépése javított az igényességen is.

Az ilyen jellegű fesztiválok ideje azonban lassan mindenhol lejár. Az este 10 és 11 30 között lebonyolított tömeges itatás (ilyenkor fogy el a borok 50-60%-a) még a legjobb kiszolgálás mellett sem tekinthető minőségi borfogyasztásra ösztönző eseménynek. Nem illeszkedik a stratégiánkba.

Szóval évek óta tanakodunk, hogy jelentkezzünk vagy ne. A jelentkezés ellen szólt, hogy a rendezvény vége, idén talán már az eleje is belelóg a szüreti előkészületekbe. A tavaly júliusi jég csökkentette az idei árualapot és jórészt a "Borászok borásza" díjnak köszönhetően dinamikusan növekedett a forgalmunk mind a nagykereskedőnél mind pedig a saját kiskereskedelmi helyeken.Egy szóval kevesebb a borunk, mint amennyire vevőnk van.

Végül mégis a jelentkezés mellett döntöttünk. Elsősorban azért, mert úgy gondoltuk tartozunk ennyivel a korábbi években Füreden dolgozott munkatársainknak Borinak, Sárinak, Gábornak és a többieknek. Másrészt mert nagyképűségnek tűnhetett volna, hogy pont a díj évében hagyjuk ott a Borheteket.

Jelentkeztünk, de nem foglalkoztunk a kiírásnak a kötelező füredi szőlőterülettel foglalkozó pontjával. Úgy gondoltam, túlléptünk ezen az időszakon. A füredi önkormányzat, amely évek óta a Borheteken keresztül akarta megmenteni a füredi szőlőket, mostanra rájött, hogy a "Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa" címhez tartozó arculatot csak a szőlőterületek védelmével, a beépítések leállításával, a termőföld áraknak az építési telek áraktól való eltérítésével érheti el. A borheti jelentkezők számára előírt 1ha füredi szőlő tulajdon, életszerűtlen a zömmel innen távol, Zánkán, Paloznakon Főkajáron gazdálkodó jelentkezők számára, tovább darabolja az összezsugorodott, legfeljebb három-négy borász számára megélhetést nyújtani képes füredi szőlőket, végül a területek árait nem kívánt magasságokba űzi. A Borhetek szabályzata azonban nem változott.

Nem bánjuk, hogy döntöttek helyettünk. A füredi Borhetekhez sokáig ragaszkodtunk. Korábban elhagytuk a többi országos nagyrendezvényt. Nem szeretném, ha kívülre kerülésünk a fontosságánál nagyobb visszhangot kapna. Az elutasító határozatot csak azért tettük közzé, hogy saját fogyasztóinkat tájékoztassuk, hogy hol találhatnak meg bennünket augusztus végén. (amikor feltehetőleg már szüretelni fogunk) Munkatársaimat megkértem, hogy semmiképpen ne kommentálják a hírt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A füredi borászokkal, különösen a Rizling Generáció tagjaival amúgy jó a kapcsolatunk. Rendszeres résztvevői az "Olaszrizling Szerintünk"-nek, javaslatomra kezdtek bele Szabó Istvánnal a csopaki Kódex nyomán egy minőségbiztosítási rendszer a "Regula"feltételeinek kidolgozásába. Nekik is, a Borhetek többi résztvevőjének is sok sikert és mindannyiunknak végre egy igazán szép szüretet kívánok!

Mi pedig - mint egyébként is egész évben - délutánonként várjuk vendégeinket a páratlan, kilátást és borélményt, nyújtó Jásdi Borteraszon és a csopaki vasútállomással szemben a 71-esen, a Jásdi Vinotéka Borbárban. A parkolóban hagyott kocsi nyaralás végére kiürült csomagtartójában kényelmesen elfér pár karton bor - emlékeztetőül a nyárra és a Borhetekre."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem