-2 °C Budapest

Mégis lesz aranybánya Verespatakon?

2009. április 22. 18:00

Románia megvalósítja Verespatakon az aranybánya-beruházási projektet, hiszen már 350 millió eurót költött rá - jelentette ki Catalin Hosu, a Rosia Montana Gold Corporation kommunikációért felelős regionális menedzsere -írja a kronika.ro hírportál.  

A cégvezető elmondta: 200 helyi háztulajdonost kell még meggyőzniük arról, hogy hagyják el a Fehér megyei települést. A vállalat ugyanis már felvásárolt a beruházás által érintett mintegy ezer házból 800-at.

A kanadai-román vegyesvállalat beruházása megtorpant azt követően, hogy 2007 szeptemberében a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a vállalat projektjének engedélyeztetési folyamatát.

A tavaly év végi kormányváltás azonban kimozdíthatja a holtpontról a beruházást, hiszen a Nicolae Nemirschi új környezetvédelmi miniszter április 10-én kijelentette: az engedélyeztetési folyamat folytatódik, hiszen azt a szaktárca soha nem függesztette fel.

A miniszter azzal indokolta ezt a kijelentését, hogy az általa vezetett minisztériumban nem talált hivatalos iratot, amely a folyamat felfüggesztéséről rendelkezne. "Nem a minisztérium, hanem a román kormány döntése az, hogy Verespataknak szüksége van erre a beruházásra, hiszen a régiónak más esélye, lehetősége nincs ezen a projekten kívül" - jelentette ki korábban Nemirschi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint ismeretes, az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatakon, ahol becslések szerint a föld 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Magyarország, valamint romániai civil szervezetek, egyházak és a Román Tudományos Akadémia egyaránt ellenzi a beruházást, ugyanis az RMGC ciános technológiát alkalmazna, a beruházás pedig a verespataki épített örökséget is súlyosan károsítaná.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem