28 °C Budapest

Mégis lesz aranybánya Verespatakon?

2009. április 22. 18:00

Románia megvalósítja Verespatakon az aranybánya-beruházási projektet, hiszen már 350 millió eurót költött rá - jelentette ki Catalin Hosu, a Rosia Montana Gold Corporation kommunikációért felelős regionális menedzsere -írja a kronika.ro hírportál.  

A cégvezető elmondta: 200 helyi háztulajdonost kell még meggyőzniük arról, hogy hagyják el a Fehér megyei települést. A vállalat ugyanis már felvásárolt a beruházás által érintett mintegy ezer házból 800-at.

A kanadai-román vegyesvállalat beruházása megtorpant azt követően, hogy 2007 szeptemberében a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a vállalat projektjének engedélyeztetési folyamatát.

A tavaly év végi kormányváltás azonban kimozdíthatja a holtpontról a beruházást, hiszen a Nicolae Nemirschi új környezetvédelmi miniszter április 10-én kijelentette: az engedélyeztetési folyamat folytatódik, hiszen azt a szaktárca soha nem függesztette fel.

A miniszter azzal indokolta ezt a kijelentését, hogy az általa vezetett minisztériumban nem talált hivatalos iratot, amely a folyamat felfüggesztéséről rendelkezne. "Nem a minisztérium, hanem a román kormány döntése az, hogy Verespataknak szüksége van erre a beruházásra, hiszen a régiónak más esélye, lehetősége nincs ezen a projekten kívül" - jelentette ki korábban Nemirschi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint ismeretes, az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatakon, ahol becslések szerint a föld 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Magyarország, valamint romániai civil szervezetek, egyházak és a Román Tudományos Akadémia egyaránt ellenzi a beruházást, ugyanis az RMGC ciános technológiát alkalmazna, a beruházás pedig a verespataki épített örökséget is súlyosan károsítaná.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?