25 °C Budapest

Csinos hozamot szeretnél? Érdemes lehet az ezüstre is figyelni!

Pénzcentrum
2009. április 15. 05:55

Az arany is az ezüst malmára hajtja a vizet! Az elmúlt hónapokban számos olyan elemzés látott napvilágot, amely szerint a tavalyi év arany-láza idén is folytatódni fog, tovább emelve a nemesfém árát. A pénzüket biztos helyre menekíteni igyekvő befektetők számára azonban nem csak az arany jelent megoldást, hanem a nála jóval olcsóbb ezüst is. A válság azonban most lehet, hogy helyreállítja a hosszú éveken keresztül méltatlanul háttérbe szorított nemesfém renoméját. Érdemes lehet figyelemmel kísérni az eseményeket!

Az aranyról az elmúlt hónapokban igen sok szó esett, miután tavaly a befektetők "vagyonmenekítési" igyekezetének köszönhetően a nemesfém ára szárnyalni kezdett, idén februárban pedig már az 1000 dollár unciánkénti árat is elérte.

Bár az elmúlt hetekben a kockázatvállalási kedv erősödésével az arany ára némi esést mutatott, múlt héten 870 dolláros szintet is elért, jó néhány szakértő várakozása szerint ez a fordulat csak átmenti, és idén is folytatódni fog az arany szárnyalása. A londoni Gold Fileld Mineral Services (GFMS) fémpiaci tanácsadó cég szerint például hamarosan ismét elérheti az 1000 dollárt az árfolyam, hiszen a központi bankok pénznyomásának köszönhetően ismét erősödnek az inflációs várakozások, ami további befektetőket vonz majd az aranypiacra.

A GFMS elnöke, Philip Klapwijk szerint akár az 1100 dolláros árszint átlépése sem elképzelhetetlen idén, ami tehát még busás hozamlehetőségeket rejt magában az időben észbe kapó befektetők számára.

Persze akadnak olyan vélemények is, mely szerint épp egy aranylufi kipukkanása előtt állunk, és hamarosan zuhanni fognak az árak, különösen ha a válságból való kilábalás csekély jele is mutatkozik, és ismét a kockázatosabb eszközök felé veszik az irányt a befektetők.

Szintén az árak esésére lehet következtetni abból, hogy az egyik legnagyobb keresletet támasztó piac, India újabban kezd átállni az eladói oldalra, februárban és márciusban például egy gramm aranyat nem importáltak.

A London & Capital vezető elemzője szerint az indiai középosztály, amely egyre nagyobb fizetőképes keresletet jelent, még nem engedheti meg magának, hogy aranyat vásároljon, sokan helyette ezüstbe fektetnek, de az aranytól az ezüst irányába való eltolódás más országokban sem elképzelhetetlen a válság következményeként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felsorolt tényezőkön kívül azonban van még egy mutató, amely szintén az igazolja, hogy az arany bizony túlértékelt az ezüsthöz képest. Ha megvizsgáljuk ugyanis az ezüst és az arany egymáshoz viszonyított árát, az látszik, hogy míg az előző évszázadot tekintve az arany/ezüst árfolyama között 14-szeres volt a különbség, addig ez ma 70- szeres fölé kúszott.

Szakértők szerint ez az arány középtávon 40-50 közé fog visszamászni, vagyis az árkülönbség csökkenni fog, köszönhetően az kereslet eltolódásának. 100 körüli szinten egyébként utoljára az 1991-ben járt a mutató, amikor Irak lerohanta Kuvaitot, és ez az olajár drasztikus megugrását, így inflációs várakozásokat gerjesztett, és jelentősen megdobta az arany árát.


Ezüsttel már eddig is jobban jártunk volna

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem