13 °C Budapest

Csinos hozamot szeretnél? Érdemes lehet az ezüstre is figyelni!

Pénzcentrum
2009. április 15. 05:55

Az arany is az ezüst malmára hajtja a vizet! Az elmúlt hónapokban számos olyan elemzés látott napvilágot, amely szerint a tavalyi év arany-láza idén is folytatódni fog, tovább emelve a nemesfém árát. A pénzüket biztos helyre menekíteni igyekvő befektetők számára azonban nem csak az arany jelent megoldást, hanem a nála jóval olcsóbb ezüst is. A válság azonban most lehet, hogy helyreállítja a hosszú éveken keresztül méltatlanul háttérbe szorított nemesfém renoméját. Érdemes lehet figyelemmel kísérni az eseményeket!

Az aranyról az elmúlt hónapokban igen sok szó esett, miután tavaly a befektetők "vagyonmenekítési" igyekezetének köszönhetően a nemesfém ára szárnyalni kezdett, idén februárban pedig már az 1000 dollár unciánkénti árat is elérte.

Bár az elmúlt hetekben a kockázatvállalási kedv erősödésével az arany ára némi esést mutatott, múlt héten 870 dolláros szintet is elért, jó néhány szakértő várakozása szerint ez a fordulat csak átmenti, és idén is folytatódni fog az arany szárnyalása. A londoni Gold Fileld Mineral Services (GFMS) fémpiaci tanácsadó cég szerint például hamarosan ismét elérheti az 1000 dollárt az árfolyam, hiszen a központi bankok pénznyomásának köszönhetően ismét erősödnek az inflációs várakozások, ami további befektetőket vonz majd az aranypiacra.

A GFMS elnöke, Philip Klapwijk szerint akár az 1100 dolláros árszint átlépése sem elképzelhetetlen idén, ami tehát még busás hozamlehetőségeket rejt magában az időben észbe kapó befektetők számára.

Persze akadnak olyan vélemények is, mely szerint épp egy aranylufi kipukkanása előtt állunk, és hamarosan zuhanni fognak az árak, különösen ha a válságból való kilábalás csekély jele is mutatkozik, és ismét a kockázatosabb eszközök felé veszik az irányt a befektetők.

Szintén az árak esésére lehet következtetni abból, hogy az egyik legnagyobb keresletet támasztó piac, India újabban kezd átállni az eladói oldalra, februárban és márciusban például egy gramm aranyat nem importáltak.

A London & Capital vezető elemzője szerint az indiai középosztály, amely egyre nagyobb fizetőképes keresletet jelent, még nem engedheti meg magának, hogy aranyat vásároljon, sokan helyette ezüstbe fektetnek, de az aranytól az ezüst irányába való eltolódás más országokban sem elképzelhetetlen a válság következményeként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felsorolt tényezőkön kívül azonban van még egy mutató, amely szintén az igazolja, hogy az arany bizony túlértékelt az ezüsthöz képest. Ha megvizsgáljuk ugyanis az ezüst és az arany egymáshoz viszonyított árát, az látszik, hogy míg az előző évszázadot tekintve az arany/ezüst árfolyama között 14-szeres volt a különbség, addig ez ma 70- szeres fölé kúszott.

Szakértők szerint ez az arány középtávon 40-50 közé fog visszamászni, vagyis az árkülönbség csökkenni fog, köszönhetően az kereslet eltolódásának. 100 körüli szinten egyébként utoljára az 1991-ben járt a mutató, amikor Irak lerohanta Kuvaitot, és ez az olajár drasztikus megugrását, így inflációs várakozásokat gerjesztett, és jelentősen megdobta az arany árát.


Ezüsttel már eddig is jobban jártunk volna

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07