Csinos hozamot szeretnél? Érdemes lehet az ezüstre is figyelni!

Pénzcentrum
2009. április 15. 05:55

Az arany is az ezüst malmára hajtja a vizet! Az elmúlt hónapokban számos olyan elemzés látott napvilágot, amely szerint a tavalyi év arany-láza idén is folytatódni fog, tovább emelve a nemesfém árát. A pénzüket biztos helyre menekíteni igyekvő befektetők számára azonban nem csak az arany jelent megoldást, hanem a nála jóval olcsóbb ezüst is. A válság azonban most lehet, hogy helyreállítja a hosszú éveken keresztül méltatlanul háttérbe szorított nemesfém renoméját. Érdemes lehet figyelemmel kísérni az eseményeket!

Az aranyról az elmúlt hónapokban igen sok szó esett, miután tavaly a befektetők "vagyonmenekítési" igyekezetének köszönhetően a nemesfém ára szárnyalni kezdett, idén februárban pedig már az 1000 dollár unciánkénti árat is elérte.

Bár az elmúlt hetekben a kockázatvállalási kedv erősödésével az arany ára némi esést mutatott, múlt héten 870 dolláros szintet is elért, jó néhány szakértő várakozása szerint ez a fordulat csak átmenti, és idén is folytatódni fog az arany szárnyalása. A londoni Gold Fileld Mineral Services (GFMS) fémpiaci tanácsadó cég szerint például hamarosan ismét elérheti az 1000 dollárt az árfolyam, hiszen a központi bankok pénznyomásának köszönhetően ismét erősödnek az inflációs várakozások, ami további befektetőket vonz majd az aranypiacra.

A GFMS elnöke, Philip Klapwijk szerint akár az 1100 dolláros árszint átlépése sem elképzelhetetlen idén, ami tehát még busás hozamlehetőségeket rejt magában az időben észbe kapó befektetők számára.

Persze akadnak olyan vélemények is, mely szerint épp egy aranylufi kipukkanása előtt állunk, és hamarosan zuhanni fognak az árak, különösen ha a válságból való kilábalás csekély jele is mutatkozik, és ismét a kockázatosabb eszközök felé veszik az irányt a befektetők.

Szintén az árak esésére lehet következtetni abból, hogy az egyik legnagyobb keresletet támasztó piac, India újabban kezd átállni az eladói oldalra, februárban és márciusban például egy gramm aranyat nem importáltak.

A London & Capital vezető elemzője szerint az indiai középosztály, amely egyre nagyobb fizetőképes keresletet jelent, még nem engedheti meg magának, hogy aranyat vásároljon, sokan helyette ezüstbe fektetnek, de az aranytól az ezüst irányába való eltolódás más országokban sem elképzelhetetlen a válság következményeként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felsorolt tényezőkön kívül azonban van még egy mutató, amely szintén az igazolja, hogy az arany bizony túlértékelt az ezüsthöz képest. Ha megvizsgáljuk ugyanis az ezüst és az arany egymáshoz viszonyított árát, az látszik, hogy míg az előző évszázadot tekintve az arany/ezüst árfolyama között 14-szeres volt a különbség, addig ez ma 70- szeres fölé kúszott.

Szakértők szerint ez az arány középtávon 40-50 közé fog visszamászni, vagyis az árkülönbség csökkenni fog, köszönhetően az kereslet eltolódásának. 100 körüli szinten egyébként utoljára az 1991-ben járt a mutató, amikor Irak lerohanta Kuvaitot, és ez az olajár drasztikus megugrását, így inflációs várakozásokat gerjesztett, és jelentősen megdobta az arany árát.


Ezüsttel már eddig is jobban jártunk volna

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?