15 °C Budapest

Sztrájk ellen kerékpárral - még a munkahely is segíthet

Pénzcentrum
2008. május 16. 14:00

Az áprilisi két BKV-sztrájk is sokakat rávett arra, hogy a négykerék, illetve a közösségi közlekedési viszonylatok helyett kétkeréken közelítse meg munkahelyét, iskoláját. A városi legendák szerint azóta megnövekedett a kerékpárral közlekedők száma, ami nem csupán saját egészségükre, hanem a környezetre is kedvező hatással lehet. Az nagyon jó, ha már rászántuk magunkat egy kis testmozgásra, annál már csak az az üdvözítőbb, ha nem az utcán kell tárolnunk biciklinket kitéve az időjárás s az esetleges tolvajok szeszélyeinek, hanem kerékpárosbarát munkahelyünkön biztonságban tudhatjuk járművünket. Nézzük, mitől lesz biciklisbarát egy munkahely!

A gazdasági minisztérium két új pályázati felhívást jelentetett meg a Kerékpárosbarát Munkahely 2008 és a Kerékpárosbarát Település 2008 cím elnyerésére. Jelen cikkünkben ezen két kiírást kívánjuk górcső alá venni.

Kerékpárosbarát település

A címre falu, város, megyei jogú város, fővárosi kerületi önkormányzat pályázhat önállóan, illetve ha az önkormányzat nem kíván pályázatot benyújtani, abban az esetben a településen működő civil szervezetek is pályázhatnak a település nevében, természetesen az önkormányzat hozzájárulásával. Fontos kritérium, hogy olyan település pályázhat, melyek településfejlesztési koncepciójával, településrendezési tervében a kerékpáros infrastruktúra kellő hangsúllyal szerepel.

A kiírás szerint a kerékpárosbarát környezet a következő komponensekből áll össze:
• a kerékpározás integráns része a település fejlesztési koncepcióinak és területrendezési terveinek, fejlesztési - üzemeltetési rendszereinek ,
• kerékpáros úthálózat (kerékpársávok, kerékpárutak, kerékpárosbarát közutak),
• kerékpárparkolók, -tárolók megfelelő rendszere,
• kerékpárok szállíthatóak a település által üzemeltetett közösségi közlekedésben,
• a település által fenntartott intézményekben, a településen szervezett eseményeken a kerékpározás oktatása, népszerűsítése folyik,
• a településen támogatott és intenzív kerékpáros közösségi élet folyik,
• a kerékpáros civil szervezetek bevonásra kerülnek az őket érintő döntésekbe.
Az elbírálás során figyelembe veszik a kerékpáros stratégiát, a kerékpáros infrastruktúrát, a szemléletformálást, valamint az elért eredményeket. Pályázni legkésőbb 2008. június 30-ig lehet.

Kerékpárosbarát munkahely

Erre a címre mikro- és kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok, közintézmények, illetve non-profit szervezetek nyújthatnak be pályázatot, melyet a teljes cégre, vagy annak egy adott telephelyére is be lehet nyújtani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A benyújtott pályázatok elbírálásakor a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapota, a kerékpározás ösztönzése a munkáltató részére, valamint a kerékpáros kommunikáció a munkahelyen szempontokat veszik figyelembe.

A kiírás pályázati adatlapját átolvasva rávilágítunk néhány elemre, amellyel fontos, hogy egy kerékpárosbarát munkahelynek rendelkeznie érdemes. Érdemes rövid és hosszú távú várakozásra alkalmas, a minisztériumi szabványnak megfelelő tárolóval rendelkezni. Az sem árt, ha a munkavállalók átöltözésére s a tisztálkodásra, zuhanyzásra alkalmas helység is megtalálható a pályázó munkahelyen.

A kérdések között olyan is van, amely azt firtatja, van-e céges kerékpár, a vezetőség tagjai közül akad-e olyan, aki két keréken közelíti meg a céget. Jó pontot kaphat az a munkahely is, amely rossz időben hazafuvart vállal a biciklivel érkezett munkavállalók számára.

Mindemellett az is fontos tényező, hogy a cég mennyire ösztönzi alkalmazottait a kerékpár használatára, akár pénzügyi eszközökkel is, illetve igénybe veszik-e kerékpáros futárok szolgálatait.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem