15 °C Budapest

Eladó az Akácfa utca és a Libegő?

Pénzcentrum
2008. május 14. 10:00

A BKV Akácfa utcai székháza is felkerülhet az eladásra szánt vagyontárgyak listájára. Egyesek szerint a még megmaradt értékek eladása a vagyon teljes felélését jelentheti, s a lehető legrosszabb menekülési út a csőd elől - írja a Népszabadság.

A héten várhatóan elkészül, s a városházi illetékesek elé kerül az a lista, amely a BKV még eladható értékeit tartalmazza. A cégnek egy hozzávetőleges árat, valamint egy rövid jellemzést, s az értékesítést segítő, vagy éppen gátló körülményeket is fel kell tüntetnie. A listán néhány tucat tétel szerepel majd, s összességében nem képvisel nagy értéket, ugyanis a piacképes ingatlanoktól már megvált a társaság.

Azt nem lehet tudni, hogy a listáról mit adhatnak el, a döntés ugyanis a városháza kezében van. Az idén tehát az értékesítésből nem várható bevétel, pedig a tulajdonos főváros legalább 3 és fél milliárd forint egyszeri bevételt remél az akciótól, még ebben az évben. Az értékesítésre azonban pályázatot kell kiírni, a folyamat pedig több hónapot is igénybe vehet.

Az ötletlistára felkerült a libegő, a sikló és a dunai kishajóflotta is. A cégnél emellett ismét fontolgatják a buszgarázsok és remízek épületei fölötti légtér hasznosítását is, ugyanis a lapos tetejű épületekre több emeletet is rá lehetne húzni. A listára felkerülhet az Óbuda telephely, a balatonfenyvesi továbbképző központ, a BKV Előre Sporttelep, a Tábornok utca munkásszálló, a Stadionok Irodaház, sőt az Akácfa utcai székház is.

A buszjáratok némelyikét már évek óta alvállalkozók üzemeltetik, a BKV-nál azonban most már koncessziós megoldásban is gondolkodnak. Felmerült még a HÉV tevékenységének teljes átengedésre 20-25 évre olyan vállalkozónak, aki felújítaná a szerelvényeket, s vállalná a működtetést is. Ilyen megoldást elképzelhetőnek tartanak az agglomerációs buszok esetében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vitézy Dávid, a társaság felügyelőbizottságának, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) vezetőségének tagja szerint ez a változat a lehető legrosszabb. A nagy költségekkel fenntartható székház eladásának csupán akkor volna értelme, ha nem kellene utána bérelni irodákat, hanem lenne egy olyan irodaház, amelyben néhány szint a BKV-é, a többit pedig ki lehetne adni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04