16 °C Budapest

Nyáron már nyerteseket hirdethetnek

Pénzcentrum
2008. május 14. 13:59

Mintegy félezer hazai vállalkozás pályázott uniós forrásért az Új Magyarország Fejlesztési Terv idei első gazdaságfejlesztési pályázatán. Közel kétszeres volt a túljegyzés, ami jól jelzi a gazdaságfejlesztési programok népszerűségét. Idén nyáron várhatóan már nyerteseket is hirdet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az idei első EU-s gazdaságfejlesztési pályázati kiírások (GOP 2.1.1/B, 2.1.1/C, 2.1.2/B, 2.1.2/C, KMOP 1.2.1/B) beadási határideje május 5-én lejárt. A tavalyi évhez hasonlóan élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre bocsátott keretek jelentős túljegyzése jellemezte ezeket a lezárt, komplex technológiafejlesztési pályázatokat.

A meghirdetett 22 milliárd forintos keretre több mint 37 milliárdnyi igény érkezett be, összesen 455 vállalkozástól. A pályázatok mintegy 80 százaléka a beadási határidő napján került postázásra.

Az év végéig (vagy a keretek kimerüléséig) folyamatosan beadható, kisebb összegű fejlesztési pályázatokon (GOP 2.1.1/A és KMOP 1.2.1/A) eddig további 400 pályázat érkezett be, csaknem 3,3 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. Ezek közül 66 esetben már nyertest is hirdettek.

A 2007-es tapasztalatok alapján átalakított, de a tavalyival azonos célú kiírások egyik legfontosabb változása, hogy a korábbitól eltérő összegeket lehetett igényelni:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ennek hatására jelentősen megnőtt az egy vállalkozás által átlagosan igényelt támogatás mértéke, illetve átrendeződés történt az egyes kiírások között a beadott pályázatok darabszáma tekintetében. A tavalyinál élénkebb érdeklődés mutatkozik a normatív, azaz egyszerűen igényelhető, egyszerű eljárású, maximum 20 milliós támogatást nyújtó GOP 2.1.1/A pályázat iránt, amelyen az átlagosan igényelt összeg megközelíti a 10 millió forintot, a tavalyi 4,6 millióval szemben. Ezzel egyidőben a közepes méretű vállalatok számára is elérhető, 2.1.1/B és 2.1.2/B pályázatokon a tavalyi 22-24 millióról 58-68 millióra ugrott az átlagos igény. A megváltoztatott sávoknak köszönhetően lényegesen kevesebb pályázat érkezett a nagyvállalatok számára is elérhető, idén már csak a hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű kistérségekben igényelhető 2.1.1/C és 2.1.2/C jelű kiírásokra. Mivel azonban az átlagosan igényelt támogatás összege itt is jelentősen megnőtt, a pályázók ezeket a kereteket is túljegyezték.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06