Nyáron már nyerteseket hirdethetnek

Pénzcentrum
2008. május 14. 13:59

Mintegy félezer hazai vállalkozás pályázott uniós forrásért az Új Magyarország Fejlesztési Terv idei első gazdaságfejlesztési pályázatán. Közel kétszeres volt a túljegyzés, ami jól jelzi a gazdaságfejlesztési programok népszerűségét. Idén nyáron várhatóan már nyerteseket is hirdet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az idei első EU-s gazdaságfejlesztési pályázati kiírások (GOP 2.1.1/B, 2.1.1/C, 2.1.2/B, 2.1.2/C, KMOP 1.2.1/B) beadási határideje május 5-én lejárt. A tavalyi évhez hasonlóan élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre bocsátott keretek jelentős túljegyzése jellemezte ezeket a lezárt, komplex technológiafejlesztési pályázatokat.

A meghirdetett 22 milliárd forintos keretre több mint 37 milliárdnyi igény érkezett be, összesen 455 vállalkozástól. A pályázatok mintegy 80 százaléka a beadási határidő napján került postázásra.

Az év végéig (vagy a keretek kimerüléséig) folyamatosan beadható, kisebb összegű fejlesztési pályázatokon (GOP 2.1.1/A és KMOP 1.2.1/A) eddig további 400 pályázat érkezett be, csaknem 3,3 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. Ezek közül 66 esetben már nyertest is hirdettek.

A 2007-es tapasztalatok alapján átalakított, de a tavalyival azonos célú kiírások egyik legfontosabb változása, hogy a korábbitól eltérő összegeket lehetett igényelni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ennek hatására jelentősen megnőtt az egy vállalkozás által átlagosan igényelt támogatás mértéke, illetve átrendeződés történt az egyes kiírások között a beadott pályázatok darabszáma tekintetében. A tavalyinál élénkebb érdeklődés mutatkozik a normatív, azaz egyszerűen igényelhető, egyszerű eljárású, maximum 20 milliós támogatást nyújtó GOP 2.1.1/A pályázat iránt, amelyen az átlagosan igényelt összeg megközelíti a 10 millió forintot, a tavalyi 4,6 millióval szemben. Ezzel egyidőben a közepes méretű vállalatok számára is elérhető, 2.1.1/B és 2.1.2/B pályázatokon a tavalyi 22-24 millióról 58-68 millióra ugrott az átlagos igény. A megváltoztatott sávoknak köszönhetően lényegesen kevesebb pályázat érkezett a nagyvállalatok számára is elérhető, idén már csak a hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű kistérségekben igényelhető 2.1.1/C és 2.1.2/C jelű kiírásokra. Mivel azonban az átlagosan igényelt támogatás összege itt is jelentősen megnőtt, a pályázók ezeket a kereteket is túljegyezték.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?