11 °C Budapest

Többet tud a pályázó a bírálónál?

Pénzcentrum
2008. május 16. 08:18

Régebben igen gyakran érte a pályázókat olyan bírálat a kiemelt projektekkel kapcsolatosan, melyek szerint nem elég alaposak egy-egy fejlesztés előkészítése során. Mára azonban már sokat fejlődött a pályázati kultúra - értesült a Világgazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elvárásai alapján a sikeres pályázó biztos szakmai tudással, kész projektkoncepcióval rendelkezik a fejlesztéshez kapcsolódó szakterületen, sőt, sok esetben közbeszerzési és jogi ismeretekkel is rendelkezik. Az NFÜ vélekedése szerint egy igazi projektgazda támogatás nélkül is meg kívánja valósítani a tervezett beruházásokat, van gyakorlata a projektvégrehajtásban, esetleg a pályázatírás területén is, s hatékonyan képes használni az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) információs csatornáit.

Ma már felkészültebbek a pályázók, tájékozottabbak is, s folyamatosan figyelemmel kísérik a rendelkezésre álló lehetőségeket. Emellett óvatosabbak is a pályázók, mint korábban. Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének (PÁTOSZ) elnöke szerint egyre többen tapasztalják azt, hogy a pályázók pontosan ismerik a kiírásokat, sőt az is gyakori, hogy egyszerre több pályázatírótól kérnek ajánlatot.

A pályázók olyannyira tájékozottak, hogy Ascsillán Endre, a PriceWaterhouseCoopers magyarországi vezető támogatási menedzsere szerint az is előfordul, hogy pályázók hívják fel az intézményrendszer munkatársainak figyelmét az egyes kiírások olykor életszerűtlen, teljesíthetetlen feltételeire. Tapasztalatai alapján az is előfordul olykor, hogy a pályázók tudásukkal zavarba hozzák a kiíró hatóságok egyes munkatársait.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?