Árfolyamsokk: védekezz!

Pénzcentrum
2007. július 5. 12:00

Kocka, kocka, kockázat Most még csábító lehet devizahiteleknél az alacsony kamat, a kedvező törlesztőrészlet, de azt legfeljebb látnokok képesek megmondani teljes bizonyossággal, hogy ez változik-e, és ha igen mikor. Vagyis a felveendő összeg és a törlesztőrészletek mellett sosem szabad megfeledkeznünk az árfolyamváltozás (és természetesen a külföldi kamatszint változás) kockázatáról. A veszély nem csupán ránk, magánemberekre leselkedik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is. Ebben a szektorban az üzletmenetből fakadóan (is) jelentkezhet árfolyamkockázat. Nézzük meg, mit is jelenthet ez, s hogyan lehet ellene védekezni!

Kockázat, kitettség

A különböző devizanemek átváltási arányában (azaz az árfolyamban) bekövetkező változások bizonytalanságát nevezzük árfolyamkockázatnak. Az, hogy ez mekkora mértékű, több tényezőtől is függ, alapvetően azonban a változás mértéke és iránya mellett az árfolyamváltozásnak való kitettség is meghatározza.

Az árfolyamkitettséget pedig eképpen definiálhatjuk: valamely vállalkozás (vagy háztartás) árfolyamváltozásra érzékeny eszközeinek, forrásainak nettó értéke nem nulla. Az árfolyamkitettség különböző fajtáit a vállalati szektorra vonatkoztatva egy tavaly készült MNB tanulmány a következőképp határozta meg:

· átváltási kitettség: mérleg- és mérlegen kívüli tételek, és a bevételek-kiadások eltérő devizaneme miatti változás;
· tranzakciós kitettség: a külkereskedelmi tevékenység, külföldi beruházások, és devizás szerződések átértékelődése miatti változás;
· működési kitettség: az árfolyamváltozás versenytársakra gyakorolt hatása miatti pozícióváltozás,
· kontingenciakitettség: a jövőbeli kötelezettségek és követelések átértékelődése,
· teljes, vagy gazdasági kitettség: a jövőbeli jövedelmezőség és a vállalati érték árfolyamváltozás miatti megváltozása.

Téged ez nem érint? Dehogynem!


Az MNB tanulmányban 580 kis- és középvállalkozást kérdeztek meg az árfolyamkockázatokkal kapcsolatosan. Az eladósodottsággal kapcsolatos kérdésekre a válaszadók közül 15 százalék nem adott meg adatot. A válaszadók között a vállalatok adósságának 87 százaléka belföldi, ebből 83 százalék forintban denominált, azonban 12 százalékos az euróban denominált hitelek aránya.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A felmérésben megfigyelhető tendencia azt mutatta ki, hogy a vállalatok adósságában a forinthitelek aránya a méret növekedésével együtt csökken. A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok 40 százaléka rendelkezik árfolyamkitettséggel. Közülük 50 százalék valószínűleg nincs tisztában a kitettség mértékével, illetve elhanyagolhatónak tartja azt.

A megkérdezett vállalkozások nagy része fontosnak tartja az árfolyamkockázat kezelését, azonban nem méri azt rendszeresen fel, a felmérést legkevésbé fontosnak a mikrovállalkozások tartották. A vállalatok kis hányada használ saját bevallásuk szerint ténylegesen valamilyen árfolyamkockázat-kezelési módszert, akik alkalmaznak azok is valamilyen természetes módszert alkalmaznak.

A fortélyok

A technikák - semmi ördöngösség

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?