13 °C Budapest

Árfolyamsokk: védekezz!

Pénzcentrum
2007. július 5. 12:00

Kocka, kocka, kockázat Most még csábító lehet devizahiteleknél az alacsony kamat, a kedvező törlesztőrészlet, de azt legfeljebb látnokok képesek megmondani teljes bizonyossággal, hogy ez változik-e, és ha igen mikor. Vagyis a felveendő összeg és a törlesztőrészletek mellett sosem szabad megfeledkeznünk az árfolyamváltozás (és természetesen a külföldi kamatszint változás) kockázatáról. A veszély nem csupán ránk, magánemberekre leselkedik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is. Ebben a szektorban az üzletmenetből fakadóan (is) jelentkezhet árfolyamkockázat. Nézzük meg, mit is jelenthet ez, s hogyan lehet ellene védekezni!

Kockázat, kitettség

A különböző devizanemek átváltási arányában (azaz az árfolyamban) bekövetkező változások bizonytalanságát nevezzük árfolyamkockázatnak. Az, hogy ez mekkora mértékű, több tényezőtől is függ, alapvetően azonban a változás mértéke és iránya mellett az árfolyamváltozásnak való kitettség is meghatározza.

Az árfolyamkitettséget pedig eképpen definiálhatjuk: valamely vállalkozás (vagy háztartás) árfolyamváltozásra érzékeny eszközeinek, forrásainak nettó értéke nem nulla. Az árfolyamkitettség különböző fajtáit a vállalati szektorra vonatkoztatva egy tavaly készült MNB tanulmány a következőképp határozta meg:

· átváltási kitettség: mérleg- és mérlegen kívüli tételek, és a bevételek-kiadások eltérő devizaneme miatti változás;
· tranzakciós kitettség: a külkereskedelmi tevékenység, külföldi beruházások, és devizás szerződések átértékelődése miatti változás;
· működési kitettség: az árfolyamváltozás versenytársakra gyakorolt hatása miatti pozícióváltozás,
· kontingenciakitettség: a jövőbeli kötelezettségek és követelések átértékelődése,
· teljes, vagy gazdasági kitettség: a jövőbeli jövedelmezőség és a vállalati érték árfolyamváltozás miatti megváltozása.

Téged ez nem érint? Dehogynem!


Az MNB tanulmányban 580 kis- és középvállalkozást kérdeztek meg az árfolyamkockázatokkal kapcsolatosan. Az eladósodottsággal kapcsolatos kérdésekre a válaszadók közül 15 százalék nem adott meg adatot. A válaszadók között a vállalatok adósságának 87 százaléka belföldi, ebből 83 százalék forintban denominált, azonban 12 százalékos az euróban denominált hitelek aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérésben megfigyelhető tendencia azt mutatta ki, hogy a vállalatok adósságában a forinthitelek aránya a méret növekedésével együtt csökken. A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok 40 százaléka rendelkezik árfolyamkitettséggel. Közülük 50 százalék valószínűleg nincs tisztában a kitettség mértékével, illetve elhanyagolhatónak tartja azt.

A megkérdezett vállalkozások nagy része fontosnak tartja az árfolyamkockázat kezelését, azonban nem méri azt rendszeresen fel, a felmérést legkevésbé fontosnak a mikrovállalkozások tartották. A vállalatok kis hányada használ saját bevallásuk szerint ténylegesen valamilyen árfolyamkockázat-kezelési módszert, akik alkalmaznak azok is valamilyen természetes módszert alkalmaznak.

A fortélyok

A technikák - semmi ördöngösség

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm