2020. augusztus 3. hétfő Hermina

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: ennyibe kerül idén egy fröccs a fesztiválokon


Jelentősen nőtt a borfogyasztás a Sziget fesztiválokon 2016-ban, közel harmadával több fogyott a nedűből, mint egy évvel korábban. Az idei rendezvényekre is külön borral készülnek, idén a Kristinus pincészet italaiból válogathatnak a rendezvények látogatói. De vajon megéri borozni az idei fesztiválokon? Mutatjuk, mennyibe kerül idén egy fröccs.

Tavaly 30 százalékkal nőtt a borfogyasztás a Sziget fesztiválon, ami többek között a minőségi borválasztásnak volt köszönhető. A nagy magyar fesztiválokra idén is a Borháló szállítja a borokat, három alapborral (fehér, rozé és vörös), illetve öt prémium borral várják a látogatókat.

De milyen a jó fesztiválbor?

A lényeg, hogy a minőségen nem lehet spórolni. A fehér legyen karakteres, üde, de kellően savas, fröccsbe való, a rozé legyen gyümölcsös, de nem tolakodó. Álljon rendelkezésre belőlük több tízezer liter, tartsák őket mindig frissen és hidegen, és bármikor le lehessen tölteni belőlük akár ezer litert is - mondta Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. Lényeges, hogy míg egyes boroknál előfordul, hogy adalékanyagok kerülnek az italba, addig az alapborok egyike sem tartalmaz adalékot, az édes íz az erjedés után megmaradt cukorból származik, és tannint sem adnak a vörösborhoz.

A három alapbor Kristinus Sziget néven fut, a fehér 2015-ös, a rozé 2016-os, a vörös pedig 2015-ös évjáratú. Az alapborok közül a kifejezetten a fesztiválokra készített fehér couvée a borszakértők szerint igazi bulibor, amit jól behűtve ajánlanak fogyasztásra, akár tisztán, akár jéggel vagy fröccsként fogyasztva.

Ebből a kínálatból mindenki megtalálja, amit szeret

 - mondta a válogatásról Kántor Endre, borszakíró.

Mennyibe fog kerülni a bor?

Tavaly az alapborok egységesen 400 forintba kerültek deciliterenként, így egy nagyfröccsöt 850 forintért kaphattunk meg. Idén valamivel drágábban juthatunk az italhoz, a bor deciliterenként 450 forintba fog kerülni (ez 3375 forint/üvegárnak felel meg) a fesztiválokon, a szóda pedig 60 forint lesz.

Ez azt jelenti, hogy egy kisfröccs 510 forint lesz, míg egy nagyfröccsért 960 forintot fognak elkérni.

A prémium borok egyébként 600 forintba fognak kerülni deciliterenként.

Az árak elsőre persze borsosnak tűnnek, de a pesti belvárosi árakkal összehasonlítva már nem jelentős az eltérés, a fesztiválokon ráadásul koncerteken, kulturális eseményeken vehetünk részt, ezt (és az időszakos kitelepülés költségét) is meg kell fizetnünk az italárakon keresztül.

Azt viszont nem árt fejben tartani, hogy egy fesztiválon dolgozó forrásunk szerint az elárusítóhelyek bevételeinek jelentős része, mintegy 42 százaléka kerül a rendezvény szervezőihez. Emellett a tavaly bevezetett borravaló 33 százalékát is a Szigetnek kel adnia az italkimérő és elárusító helyeknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos