11 °C Budapest

Kifelé tart a gödörből a használtautó-piac: így is brutális lehet az éves visszaesés

2020. június 3. 13:33

Májusban már lassú növekedésnek indult a használtautó-piac. Áprilishoz képest 17 százalékkal több használt személyautót regisztráltak.

Idén májusban a DataHouse adatai szerint 8 907 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest ugyan 17 százalékos növekedést jelent, azonban a tavaly májusi adatokhoz képest továbbra is jelentős, 39 százalékos elmaradást mutat. Eközben a hazai autópark másik utánpótlási forrását jelentő újautó-piacon mindössze 6 472 személygépkocsi-eladás zajlott, ami több mint 54 százalékos visszaesés a tavaly májusi 14 213 értékesített autóhoz képest.

Az adatok is megerősítik azt a prognózisunkat, hogy az autóvásárlások egy része a koronavírus okozta válság hatására időszakosan az új autóktól a használt autók felé rendeződik át

- magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt: nézz szét az ajánlatok között!

Mindez egyrészt annak köszönhető, hogy a vásárlók egy része óvatosabban nyúl a megtakarításaihoz, és új helyett inkább néhány éves autó vásárlásával csökkenti kiadásait. Másrészt a kínálat is kisebb most új autókból: az elmúlt hetekben újraindult termelés csak fokozatosan lesz képes feltölteni a megcsappant raktárkészleteket, az egyedi rendelések pedig a korábbinál hosszabb határidővel teljesülnek.

Éves szinten 20 százalékos lehet a használtautó-import visszaesése

A használtautó-behozatalban megindult lassú növekedés a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos visszavonásával, különösen a határon átlépő magánforgalom korlátozásának feloldásával jelentős új lendületet kaphat a következő hónapokban. Ezzel párhuzamosan a kereslet is intenzíven épül fel újra, amit az is jelez, hogy az internetes használtautó-keresések száma a március közepi 45 százalékos visszaesést követően május végére 15 százalékosra dolgozta le elmaradását a járvány előtti szinthez képest.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint a tavalyi értékekkel szembeni elmaradás a használtautó-behozatalban hónapról hónapra fokozatosan csökkenni fog. Amennyiben a vírusnak ősszel nem lesz jelentős, a gazdasági életet ismét lebénító hulláma, éves szinten 125 ezer használt autó importjára számíthatunk 2020-ban, ami 20 százalékkal marad el a 2019-ben tapasztalt 156 ezres értéktől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A használtautó-import mértéke az év első öt hónapjában 54 252 darab volt, 19 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 67 082-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 45 315 volt, csaknem 26 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi 60 973-as értéktől.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm