1 °C Budapest

Itt a bizonyíték: hatalmas változás áll be hamarosan az autósok életében

2019. július 17. 20:33

Közel 500 darab engedélyköteles elektromos töltőállomást helyeztek üzembe Magyarországon 2019 áprilisáig, a töltőállomásokhoz tartozó kútfejek száma pedig meghaladja a 800-at. Az elektromos autók töltését szolgáló töltőállomások üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély alapján lehet végezni, amennyiben az üzemeltetés gazdasági haszonszerzésre irányul.

A hazai elektromobilitás fejlődése csak a megfelelő töltőinfrastruktúra kiépítése és rendelkezésre állása mellett valósulhat meg. 2016. január 1. óta az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adja ki. A lakossági fogyasztók és a nem lakossági felhasználók esetében a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés - ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre - nem engedélyköteles.

Lecserélnéd a régi kocsit? Használd a Pénzcentrum személyi hitel kalkulátorát!

A MEKH eddig összesen 844 db töltőállomás létesítésére adott ki engedélyt. A kiadott engedélyek alapján 2019 áprilisáig 470 darab töltőállomást helyeztek üzembe, amikhez összesen 858 darab kútfej tartozik.

Az üzemelő töltőállomások darabszámának növekedése mellett folyamatosan nő a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében csupán 13 585 darab töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már 97 231 darabra növekedett. A töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen nőtt: a kezdeti 46 570 kWh-ról 326 348 kWh-ra. 2019 első negyedévében egy töltőnél nagyságrendileg 200 darab töltést hajtottak végre, és egy töltés során átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók.

A kiadott engedélyek alapján a legtöbb töltőállomás a közép-magyarországi régióban valósulhat meg, összesen 525 darab töltőállomás létesítésére adtak be engedélykérelmet. A többi magyarországi régióban a töltőállomások eloszlása egyenletes, közel azonos számú engedélykérelmet nyújtottak be a kérelmezők.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem