2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Így spórolj a benzinnel: 8 trükk, amivel csökkenhet a fogyasztás

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért érdemes résen lenni: rengeteget spórolhatunk, csupán néhány apróságra  kell odafigyelni.

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért az üzemanyag most sem olcsó. Pedig ha odafigyelünk, csökkenthetjük a kocsink fogyasztását. A gépjárművezetés során ugyanis több olyan elem is adódik, amelyekkel már jelentős eredményeket érhetünk el.

1. Kerüld a padlógázt

A vezetési stíluson is múlik, mennyit fogyaszt a kocsi. Lehet, hogy kevésbé izgalmas, élménydús a vezetés, de az üzemanyag felhasználásának szempontból jobb, ha kerüljük a hirtelen, kissé agresszívabb kigyorsításokat és fékezéseket.

2. Vezess egyenletesen

Aki nap mint nap vezet a városban, elsőre talán megrökönyödik ezen a tanácson: a reggeli vagy a kora esti dugóban mégis hogy vezessen bárki egyenletesen? Jogos a felvetés, ugyanakkor ha hosszabb útra indulunk, és például autópályán megyünk, márisbe lehet tartani a tanácsot. Érdemes használni a tempomatot is, ha van, mert segíthet, hogy állandó sebességgel haladj, és így üzemanyagot takaríts meg.

3. Ne sajnáld a pénzt a karbantartásra

Nem érdemes a karbantartási költségeken spórolni, mert a dolog visszaüt, és amellett, hogy rossz lesz a kocsi fogyasztása, később rengeteg pénzt hagyhatunk a szerelőnél is. Követve a gyártó előírásait, vigyük rendszeresen a kocsit olajcserére! A gyújtógyertyák cseréjével sem érdemes addig várni, amíg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő.

4. Ha nem muszáj, ne használd a klímát

Ha van klíma a kocsiban, érdemes azt karbantartani, rendszeresen kitisztíttatni. Amellett, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezés komoly egészségügyi gondokat okozhat, a nem megfelelő hatásfokon üzemelő berendezésnek többet kell dolgoznia, hogy a beállított hőfokon tartsa a hőmérsékletet.  Így viszont nő a fogyasztás. Alapvetően már kb. 15 százalékkal megugrik az üzemanyag-fogyasztásunk, ha bekapcsoljuk a légkondicionálót. 

5. Használj GPS-t

Ahelyett, hogy tekergőzöl a városban parkolóhelyet keresgélve, inkább használd s GPS-t: így egyrészt gyorsabban odaérsz az úticélodhoz, másrészt a fogyasztás is csökken. Hiszen nem kell állandóan fékezni, elindulni, ráadásul kevesebb időt is töltesz így a kocsiban.

6. Rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást

Fontos, hogy a keréknyomást - hideg guminál - mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. Még néhány századnyi eltérés is hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, ezért tényleg érdemes erre odafigyelni.  Ráadásul a megfelelően felfújt gumik biztonságosabbak és tovább  is tartanak.

7. Kerüld a felesleges terheket

A légellenállást növelő tartozékokat (például tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges. Minden plusz kiló hatással van a fogyasztásra, ezért a csomagtartóból is szedjük ki, amire nincs szükségünk. Minél jobban meg van pakolva az autó, annál több üzemanyagot fog fogyasztani.

8. Figyelj a fordulatszámra

Magasabb fokozatban alacsonyabb a motor fordulatszáma, ami segítheti a fogyasztás csökkenését. Épp ezért mindig válts magasabb fokozatba, amikor csak teheted. Az újabb modelleknél erre már egy a műszerfalon elhelyezett váltásjelző is figyelmeztet, de a régebbi autókban ilyen nincs. Érdemes viszont észben tartani, és mindig törekedni a legalacsonyabb fordulatszámra.

Mindezek mellett arra is oda kell figyelni, hogy hol tankolunk. A benzin literenkénti árában akár 50 forintos különbség is lehet a különböző benzinkutaknál.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos