6 °C Budapest

Erre az ágazatra már le is sújtott a második hullám: jövő nyárig hogy húzzák ki?

2020. szeptember 10. 09:29

Azonnali lépések szükségesek a hazai idegenforgalmi ágazat megmentésére - állítják a szakmai szervezetek képviselői. A járulékkedvezmények határidejének kitolását, a szakképzett munkaerő támogatását és a hitelmoratórium meghosszabbítását javasolják a turizmus és rendezvényszervezés érdekképviseletei.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Molnár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke, Lázár Judit, valamint Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (Maresz) vezetője szerint már aligha elegendő a helyzet orvoslására a nyár közepi kérésük, a járulékkedvezmény újbóli megadása, miután

a koronavírus-járvány második hulláma miatt sokkal nagyobb a baj.

Molnár Judit álláspontja szerint a csoportos utazások felfuttatása a legoptimistább forgatókönyvek szerint is leghamarabb a jövő nyári szezonban lehetséges, addig az idei évben a forgalmuk legalább 80 százalékát elvesztő irodák zöme képtelen lesz talpon maradni - írja a Világgazdaság. Ganczer Gábor úgy értékelt, a legnagyobb probléma, hogy nem tudják, mire kell számítani a közeljövőben, ezért a lényegében lenullázódott rendezvényszervezői ipart képtelenség azonnal újraszervezni.

Lázár Judit és Flesch Tamás is arról beszélt, hogy a munka nélkül maradt szakemberek egyre nagyobb számban hagyják el a cégeket,
ráadásul az ősszel a tavaszihoz hasonló vagy annál akár tömegesebb elbocsátásokkal is kell számolni. A tapasztalat szerint az idegenforgalomnak hátat fordító, idegen nyelven jól beszélő dolgozók jól boldogulnak új munkaköreikben. Azt a szakmai tudást, amellyel rendelkeznek, hosszú hónapok, évek alatt lehet elsajátítani, úgyhogy a pótlásuk aligha megoldható az újrainduláskor.

Ha a járvány elvonul, honnan tudjuk majd a háromszáz újra megnyíló szállodában a 24 órás ügyelethez szükséges 1000-1500 képzett recepcióst felhajtani?

- tette fel a kérdést a szállodaszövetség elnöke. Ehhez kapcsolódóan az utazásszervezői szakma megjegyezte, hogy egy-egy referens képzése akár egy évig is tarthat. Gondot okozhat az is, hogy a pályaelhagyók miatt még a jelenleginél is nagyobb hiány várható az idegenvezetői fronton.

Kieső külföldi bevételek

A ki- és beutaztatással foglalkozó irodáknál Molnár Judit és Lázár Judit szerint 15-20 százalékos leépítés történt eddig, noha a kiutaztatásban július-augusztus, míg a hazánkba szervezett utak esetében csak az utóbbi hónap hozott némi forgalmat. Hasonló leépítésekről beszélt Ganczer Gábor is.

A rendezvényszervezésben érdekelt vállalkozások 80 százaléka ma már a csőd szélén billeg,

az ősz folyamán 50-60 százalékos elbocsátásra kényszerül a rendezvényiparágban tevékenykedő cégek zöme, ami a következő negyedévben mintegy 60 ezer munkahely megszűnését és számos magyar kis- és középvállalkozás bedőlését jelenti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Flesch Tamás szerint a szálloda- és vendéglátószakma szintén súlyos gondokkal küzd, hiszen az erős július-augusztus csak szépségtapasz lehetett a nem időszaki jelleggel üzemelő házak számára. A szállodaszövetség vezetője arra is emlékeztetett, hogy bár örvendetes a hazai turizmus feltámadása, ez csak a korábbi hónapokhoz képest eredmény.

A nemzetközi forgalom kiesését csak egyes felkapott helyeken, elsősorban a Balaton partján lehetett pótolni, de például Hévízen már nem. Ráadásul az első becslések szerint a szeptemberi foglalási adatok már vidéken is legfeljebb 25 százalékos töltöttségről szólnak. Az utószezon meghosszabbítását a járvány újabb hulláma sem támogatja.

Külön probléma, hogy a fővárosra vonatkozóan semmilyen terv nincs, márpedig az idegenforgalmi bevételek döntő része az itteni szállásokon, vendéglátóhelyeken keletkezik, és az ide szervezett szakmai fórumokból, konferenciákból, rendezvényekből származik.

A szakmai szervezetek egybehangzó véleménye szerint a turisztikában ismét alkalmazni kell a más országokban folyamatosan rendelkezésre álló Kurzarbeit szabályait, és újra meg kell adni a járulékkedvezmény lehetőségét, legalább a jövő nyári szezonig érvényben tartva.

A munkahelyek megtartását segíthetné, ha az egyébként sikeres Kisfaludy-pályázatok egy HR-programmal is kiegészülnének, amelyben a munkaadók a munkavállaló részére kifizetendő bérek és járulékok 50 százalékának megfelelő összegre pályázhatnának. A piac várja ugyan a beígért, kidolgozás alatt álló Széchenyi turisztikai kártya bevezetését, ám ez még mindig csak folyamatban van. Az előzetes felmérésekből az látható, hogy ha hamarosan elindítja is a Kavosz a terméket, azt bértámogatásra nem fogják igényelni a cégek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem