13 °C Budapest
visegrad hungary countryside

Top20: ezek a legjobb éttermek most a vidéki Magyarországon

2021. szeptember 19. 17:45

Bár a nyári szezonnak, strandidőnek vége, mégis sokan kelnek útra még ősszel is. Az élményekről akkor sem kell lemondani, ha az időjárás már hűvösebbre fordult. A vidéki kirándulásokon a wellness élmények, városnézés mellett sokan keresik a gasztronómiai kalandokat is. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, hogy melyek Magyarország legjobb vidéki éttermei.

A lista a TripAdvisor éttermi rangsora alapján készült, minden régióból a három legjobbra értékelt éttermet választottuk ki.

Nyugat-Dunántúl

Hévízen található Teri Mama vendéglője, amely 2015-ben nyitotta meg kapuit az egregyi városrészen. A családias hangulatú csárda honlapja szerint egy napsütötte teremmel, egy hidegebb időszakban búbos kemence által fűtött kisebb teremmel, és jó időben egy igazán hangulatos terasszal várja a vendégeket. 

Az Onyx Garden Sárvár központjához közel, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőtől pár lépésre található. Az étterem honlapja szerint legyen szó napi menüről vagy al’ a cart fogásról, esetleg egy vasárnapi brunch-ról vagy egy teraszos grillezésről – a minőségből nem engednek. Emellett úgy gondolják, hogy a tradicionális ételek jók ugyan, de ahhoz, hogy többet adjanak egy otthoni étkezésnél, kell egy kis plusz. Tehát sem a kísérletező típusok, sem a hagyományos ételek kedvelői nem fognak csalódni.

A bükfürdői Auróra étterem változatos gasztronómiai élményt kínál. A hely 2012-ben nyílt meg a gyógyfürdőtől mindössze pár perc sétára. Az étlap a hagyományos magyar ízvilágot tükrözi, de néhány nemzetközi különlegesség is helyet kapott a listán, a borválaszték pedig lefedi Magyarország legnépszerűbb borvidékeinek kínálatát.

Közép-Dunántúl

A Bistro Sparhelt Balatonfüred egyik nevezetessége, melynek stabilan helye van a top10-ben a legjobb vidéki éttermek között az éves ranglistákon. Kiemelkedő borválasztékkal, folyamatosan változó borkülönlegességekkel várja a vendégeket és persze saját pincészetük, a Thetis Birtok boraival. Az étterem zöldségei, ehető növényei és mikrolevelei az étterem saját kertészetéből kerülnek az asztalokra. A Sparhelt neves gasztrofesztiválok állandó meghívottja. Az étterem nyitás óta egész évben várja vendégeit, és a honlap szerint a hideg hónapokban a Borklub egy remek program a Sparheltbe látogatóknak.

A győri D'Alíz Pizza & Caffe kicsit kilóg a klasszikus éttermek, bisztrók sorából, viszont az értékelések magukért beszélnek. A családias pizzériát a beszámolók szerint nem egyszerű megtalálni, de megéri a fáradságot: a minőségi olasz alapanyagokból készült pizzáik nem csak a helyiek kedvence, hanem a turistáké is.

A sporoni Erhardt étterem az egykori gazdanegyedben, a Balfi utcában nyílt 2005 májusában. Nyáron kerthelyiség is üzemel, de a hangulatos pincék egész évben várják a vendégeket. A konyháját tekintve nemzetközi, hagyományos magyar ételekkel és helyi specialitásokkal. Az étlapon gyakran helyet kapnak mangalica-, kacsa-, borjú- és marhahúsból készült fogások, de a tengeri és az édesvízi halak kedvelői találnak a fogukra valót. Az ételek mellé a legjobb minőségű soproni borokat kínálják.

Dél-Dunántúl

A siófoki Mala Garden étterem az ismert hotel egzotikus kialakításához hasonló hangulatvilágot nyújt a betérő vendégeknek. A nemzetközi konyha és étlap a változatosság jegyében kínál távol-keleti, mediterrán ízeket, de azok sem fognak csalódni, akik az egészséges életmód hívei, hiszen salátákból és halakból is bőséges a választék - írják a honlapjukon. A magyaros ízek kedvelőit pedig tradícionális (újragondolt) magyar ételekkel várják. A Balaton és környéki borokon kívül a felhozatal tartalmazza hazánk borvidékeinket további prémium tételeit is. Az étterem teraszáról gyönyörű a kilátás Siófok Aranypartjára és a Balatonra.

A Balatonlellén található Vitorlás étterem - nem összekeverendő a füredivel! - a városközponthoz közel, csendes környezetben található. A magyaros ételek széles választéka mellett a nemzetközi konyha specialitásaival is várják a vendégeiket, amelyek az értékelések alapján kivívta a helyiek és a turisták elismerését is. A tálalásra ugyancsak nem lehet panasz:

A pécsi Tüke Borház 2010 májusában nyitott, és bár egykor borospinceként funkcionált, ma már egy teraszos étteremmé fejlődött. Az elhelyezkedése is kiváló: a Tettyei városrészben, egy műemléki részen terül el a Mecsek oldalában, a parkokkal, romokkal és barlangokkal körülölelt zöld övezetben. Már csak a kilátásért is érdemes ide látogatni. A kitűnő borok mellé grillen sült ételek, házi füstölt finomságok, libatepertő, házi kecskesajtok, házi rétesek és illatos pogácsa várja vendégeket.

Közép-Magyarország

A szentendrei Trattoria Cardinale 2010-ben nyílt meg a Duna korzón. A konyha Olaszország - azon belül Calabria - hagyományaira épül, amit a tulajdonosi kör gasztro túrán szerzett receptekkel színesít. Papírvékony pizza, házi tészták, prémium húsok és halak, helyben készült sütemények, egy nagyon picit azért a magyar szájízre formálva - írják a honlapon. A terasz áprilistól októberig üzemel, a hűvösebb időszakban zárt és fűtött télikerttel várják a vendégeket.

A váci Rubra Art Lounge nem csupán egy étterem, hanem egy régi álom megvalósulása is egyben - írják a honlapon. A cél, hogy a hely nem csak a városban, hanem egész régióban egyedi stílussal és hozzáadott értékekkel rendelkezzen. Ez a brit pub-kultúra jegyeit hordozó étterem újításaival utat is kíván mutatni. A terasz pedig továbbra is nyitva van, az étlapon pedig már az őszi színek és ízek dominálnak, nagy hangsúlyt fektetve a szezonális alapanyagokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A visegrádi Panoráma étterem nyugodt, barátságos környezetben, a 352 méter magas Fekete-hegyen, a Silvanus Szálloda részeként, Mátyás király Fellegvárának szomszédságában épült és a honlapjuk szerint a Dunakanyar legszebb fekvésű étterme. "Az üvegfalakon és a tetőn beszűrődő fény, a páratlan kilátás a Dunakanyarra, a rengeteg zöld növény mind csodálatos, meghitt hangulatot áraszt" - írják. A káprázatos kilátás mellett magyar és nemzetközi ételspecialitásokkal egyaránt várják a vendéket.

Észak-Magyarország

Az egri Macok Bisztrót a fine dining kedvelőinek feltételezhetően már be sem kell mutatni, hiszen ez az étterem is évről évre felkerül a vidéki topéttermek listáira. Leírásuk szerint a Macok egy játékosan elegáns gasztronómiai élményt kínáló bisztró, ahol a helyi és környékbeli alapanyagok nem csak a tányéron jelennek meg. 

Az alapanyagok kiválasztásánál megkerestük a környék legjobb kistermelőit, akik elsőrendű nyersanyagokat biztosítanak, mint például a szilvásváradi pisztrángunk, vagy a bükki sajtkülönlegességeink, melyek az arculatunk részeivé váltak. Szeretjük a hagyományos, régi ízeket felidézni, de megjelenésben kicsit újra gondolva tálalni

- írják.

Az egerszalóki Piroska étterem egy családias hangulatú vendéglő, ahol kellemes hagyományos ízekkel és különlegességekkel is találkozhatnak a vendégek. A pihenésre, kikapcsolódásra vágyók kedvelt helye már csak a hőforrás közelsége miatt is. Az étterem mellett vendégház is működik.

A miskolci zip's brewhouse szintén kilógna egy hagyományos listáról, viszont a vidéki gasztrokalandok keresőnek érdemes felkeresniük, ha a környéken járnak. A látványsörfőzdével operáló étteremben a honlap szerint "a finom, nívós sörök és ételek ördögien párosodnak és istenivé lesznek együtt". Az étterem kreatív a'la carte étkezéssel, szezonális étlappal várja a vendégeket, magas minőségű heti menüajánlatokkal ebédidőre, "combos reggeliztetéssel", specialty kávéprofillal, komplett bárral, és prémium viszonteladói gasztronómiai termékekkel.

Dél-Alföld

A Várkonyi család régi álma valósult meg, amikor Gyula szívében megnyitották a Várkonyi Bistro & Bart. A konyhájuk a gazdag magyar kulináris hagyományokon alapuló ízeket a legmagasabb színvonalú modern konyha elvárásaival ötvözi. A legtöbb alapanyagot a helyi, környékbeli őstermelőktől szerezik be.

A szegedi Cirmi gasztropubot nemcsak a kézműves sörök, borok széles kínálata miatt, hanem a streetfoodos ételkínálatért is érdemes felkeresni. A burgerek, szendvicsek, saláták, tészták, levesek mellett csütörtökönként főszerephez jut a steak is az étlapon.

A Kecskeméti Csárda egy 170 éves műemlék épületben, a város központjától 2 percre található. Az autentikus
dekoráció, hagyományos magyar ételek és a magyar borvidékeket bemutató borválaszték garantálja a kellemes gasztroélményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm