3 °C Budapest
Felismerhetetlen nő hagyományos magyar Dobos-tortát szeletel

Kihirdették a győztest: ez lett 2025-ben Magyarország Tortája

2025. július 31. 13:07

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrász nyerte az „Álmodozó” nevű kreációjával. A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a versenyt, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából méltó módon mutatja be a magyar cukrászat értékeit és alkotóerejét.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület, tisztelegve Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus tortája és munkássága előtt. A dobostorta 1884-ben született, de a nagyközönség számára először 1885-ben, a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatták be – éppen 140 évvel ezelőtt.

A versenyzőknek kötelező volt a dobostorta jellegét adó alapanyagok – tojás, cukor, vaj, étcsokoládé, vanília – felhasználása, de szabadon választhatták meg azok mennyiségét és rétegrendjét. Emellett legalább két további alapanyagcsoportból is be kellett építeniük elemeket, például őshonos fűszereket, hungarikum pálinkákat, magyar gyümölcsöket vagy borokat.

A verseny három körös zsűrizési folyamatban zajlott, az első fordulóban 34 tortát értékeltek, majd hat jutott tovább a döntőbe. A végső megmérettetés során a cukrászok élőben készítették el tortáikat az Ipartestület tanműhelyében, ahol a zsűri már az elkészítés folyamatát is pontozta.

A győztes alkotás, a „DCJ Stílusgyakorlat” Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) munkája. A torta nevét Dobos C. József monogramja ihlette, a „Stílusgyakorlat” pedig az eredetivel való kapcsolatot és az újraértelmezés szándékát jelzi.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A torta vajban gazdag felvert alapokra épül, habkönnyű csokoládé vajkrémmel és meggyzselével. A függőleges rétegrend különleges vizuális élményt nyújt, a meggy savassága, a csokoládé lágysága és a karamell karaktere harmonikus egységet alkot. A meggypálinka fokozza a zselé ízét, míg a mandula praliné, grillázs és tejcsokoládé glazúr gazdagítják az ízvilágot. A klasszikus doboscukorral áthúzott piskótalap roppanós réteget képez, tisztelegve az eredeti dobostorta előtt.

A második helyezett a „Vadszüreti csábítás” torta lett, Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) alkotása, aki ezzel egy Csokoládé Akadémia tanfolyam részvételi lehetőségét nyerte el. A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” torta végzett, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) munkája, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésére kaptak különdíjat. A díjátadót az Országház Vadásztermében rendezték meg, ahol a dobogós versenyzők egyedi tervezésű díjakat vehettek át.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 14. vasárnap
Szilárda
50. hét
December 14.
Advent (3.)
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?